Sint Annamolen Keent
2e Molen, Maal, Meel & Bakdag
Draaiende wieken, zingende molenstenen, molenaars die het gemalen graan al keurend tussen de vingers door laten lopen en de geur in de molen van versgebakken brood en andere heerlijke lekkernijen uit de bakoven. Dit zijn slechts enkele van de ingrediënten voor de 2e Molen Maal-, Meel- & Bakdag van Molenstichting Weerterland samen met Isidorus op zaterdag 19 november tussen 10 en 17 uur in de Sint Annamolen aan de Keenterstraat, Bocholterweg in Weert.
De beide vrijwillige molenaars van de Sint Annamolen, Gerie Fijen en Nuël van den Hurck, zorgen dat de Sint Annamolen tijdens deze open dag volop zal draaien en malen. Voorwaarde daarvoor is natuurlijk wel dat er voldoende wind staat. Belangstellenden kunnen de beide molenaars bij hun werk volgen. En vragen staat vrij.
Ook kan de molen, die de afgelopen jaren is gerestaureerd en weer honderd procent maalvaardig is, van de begane grond tot boven op de luizolderbezichtigd worden. Enkele molenaars in opleiding en de gastheren van Molenstichting Weerterland geven de hele dag rondleidingen met tekst en uitleg over de molen, het draaien en het malen van de molen. Verder hangt er in de molen een kleine expositie over de geschiedenis van de Sint Annamolen die nu 100 jaar oud is. De ‘molen van Keent’ werd tussen 1911 en 1912 door molenaarsknecht Toon Timmermans van de Sint Antoniusmolen van Laar gebouwd. Daarvoor gebruikte Timmermans het binnenwerk van de oude Clercxmolen die vroeger aan de Dries (de huidige Stationsstraat) stond. Later werd de molen die in 1934 pas de naam Sint Annamolen kreeg, vooral bekend als Clijstersmolen. De familie Clijsters had de molen tussen 1925 en 1970 in eigendom. In 1970 kocht de gemeente Weert de toen sterk vervallen molen.
Docent brood- en banketbakken, Peter OpHeij, verbonden aan het Arcuscollege Heerlen, demonstreert tijdens de Meel- & Bakdag in de Sint Annamolen hoe iedereen uit meel, bloem en andere bakproducten heerlijke ovenproducten van brood of pizza’s tot koekjes, taarten en vlaaien kan toveren. Daarbij zal hij ook ingaan op de vragen van bezoekers en heeft hij voor iedereen leuke baktips.
Bovendien is het de bedoeling dat men ook zelf aan de slag gaat. Isidorus organiseert rond de 2e Molen Maal, Meel & Bakdag een leuke bakwedstrijd. Iedereen kan met de bakproducten van Isidorus een eigen favoriet brood, koekje, vlaai, banket of andere favoriete lekkernij bakken. Deze zelfgemaakte lekkernijen kunnen tijdens de Maal-, Meel- & Bakdag bij Isidorus ingeleverd worden. ’s Avonds worden alle inzendingen door een jury beoordeeld. De juryleden zijn bakker Peter OpHeij, Joost Noyens directeur van Isidorus en voorzitter van de Molenstichting Weerterland, Vincent van den Berg. Zij zullen proeven en beoordelen. De winnaars van de lekkerste broden, taarten, vlaaien en andere creatieve bakproducten winnen een leuke prijs zoals een speciale vlaaibakworkshop verzorgd door Jo Roelofsen verbonden aan het Limburgs Openlucht Museum Eynderhoof.
Molenstichting Weerterland beheert vier gemeentelijke windmolens in Weert. Dat zijn de Sint Annamolens van Keent en Tungelroy en molen De Nijverheid en de Sint Jansmolen in Stramproy. Door het (laten) opleiden van vrijwillige molenaars zorgt de molenstichting er ook voor dat deze molens regelmatig draaien en malen. Bovendien zet de Molenstichting Weerterland zich in voor de promotion van alle Weerter molens. Hier leest u molennieuws en kunt u naar foto's van onze activiteiten kijken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten