zaterdag 26 november 2011

De witborstels liggen klaar


Bij molen De Nijverheid in Stramproy moeten de ingang, kazemat, de keuken en de meel- en steenzolder gewit worden. Een leuke maar ook gezellige uitdaging voor een vriendengroep of een groepje collega's van een bedrijf.
Wij zorgen voor de witborstels, het kalkwitsel, de overall's, trappen, afplakband en voor een broodlunch en wat gezelligheid.
Dan moeten we, met een man of 10, deze klus in één of twee dagen kunnen klaren.

Wie gaat deze uitdaging met ons aan?http://www.nldoet.nl/nldoet/klus/?documentid=4902514

zondag 20 november 2011

Stadsgezichten waaronder molens in stadhuis

Molens in Weerter stadhuis


Op de eerste verdieping van het Weerter stadhuis zijn de komende tijd twee exposities te bewonderen. Een van deze tentoonstellingen is van Atelier 88, de kunstgroep van de Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden Limburg bestaande uit kinderen en volwassenen met een verstandelijke handicap. De tentoonstelling waarbij vooral ook de Weerter molens opvallen, is tot 5 januari 2012 te bekijken.





Atelier 88


De “kunstgroep” van Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden Limburg is in januari 1993 opgericht. Een paar jaar na het ontstaan werd Atelier Biest 24 geopend, genoemd naar de straat waar het atelier gesitueerd was. Sinds april 2010 bevindt zich het atelier op een nieuwe locatie aan de Graafschap Hornelaan 88 in Weert en is de naam omgedoopt in Atelier 88. Het atelier maakt tegenwoordig onderdeel uit van een groot creatief centrum van P.S.W. Midden–Limburg.
Deze instelling biedt zorg en ondersteuning aan kinderen en volwassenen met een verstandelijke handicap bij dagbesteding/werken/onderwijs, wonen en vrije tijd. De materialen die bij de schildergroep van Atelier 88 worden gebruikt zijn wasco, ecoline, houtskool, pastel, acryl op doek/karton/papier, aquarel, olie en experimentele technieken. De schilders kiezen in de meeste gevallen zelf hun onderwerpen. Ze komen vaak tot ideeën door gebeurtenissen in hun naaste omgeving of door een bezoek aan een museum. Regelmatig werken ze thematisch voor exposities of in opdracht voor een klant en dan is de keuzevrijheid beperkter. Ieder is echter vrij in de keuze om wel of niet deel te nemen aan een expositie of aan een opdracht te werken.

Er is aan het atelier een winkel en artotheek gekoppeld waar de schilderijen na beoordeling van een kunstcommissie verhuurd, geëxposeerd en verkocht worden. De kunstcommissie bestaat uit twee begeleiders van het atelier, de teamleider en twee externe kunstenaars. De schilders die exposeren in het stadhuis van Weert maken allemaal deel uit van atelier 88. Het thema voor de expositie is “Weert”. Een aantal bekende gebouwen en personen uit Weert zijn op doek terug te vinden. Zo kan men genieten van de Martinustoren, de Biesterbrug, enkele Weerter molens en van Clown Frodie. Voor de schilders die allemaal wonen en werkzaam zijn in Weert en omgeving was de opdracht erg leuk om uit te voeren. Door de herkenbaarheid van de onderwerpen werkten ze allemaal geboeid en geïnspireerd aan hun schilderijen.






dinsdag 15 november 2011

Boek over 100 jarige geschiedenis Sint Annamolen Keent

St Annamolen Keent 100 jaar 1912-2012


Vroeger speelden molens een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Rond 1850 telde ons land tienduizend molens , die in veel gevallen de voorlopers zijn van de huidige industrie. Door diverse (technologische) ontwikkelingen verdwenen er daarna ook veel molens. Tegenwoordig zijn we erg blij met de molens die we nog hebben en die moeten we koesteren. Het zijn imposante monumenten die prachtige silhouetten vormen tegen de blauwe lucht. Ook zijn onze molens markante gebouwen in ons landschap dat ze verlevendigen. Vooral als de wieken draaien. En daarnaast leren we van de molens hoe de mensen vroeger leefden en werkten voor de dagelijkse kost.
De nog bestaande molens in Weert draaien gelukkig nog regelmatig en als we naar de geschiedenis van de Weerter molens kijken, concluderen we dat we trots mogen zijn op deze prachtige monumenten.  Weert telt acht windmolens, één watermolen en één molenromp. De jongste molen in het Weerter landschap is de St. Annamolen gelegen ten zuiden van Weert in de wijk Keent.

Het is een markante verschijning in de vroegere Heelstraat. De St. Annamolen werd in 1911 gebouwd en in 1912 in gebruik genomen. Deze molen bestaat en draait nu dus een eeuw. Reden te meer om hier de nodige aandacht aan te besteden. Bij een 100-jarige molen zijn we natuurlijk altijd nieuwsgierig naar zijn geschiedenis. Wie liet de molen bouwen? Van wie was het stuk grond dat aangekocht werd voor de molen? Wat zijn de specifieke kenmerken van deze mole? Wie waren in de loop der tijd de eigenaren,  waar kwamen die vandaan en wat gebeurde er nadat de molen geen rendement meer gaf voor de molenaar?
Allemaal vragen die beschreven worden in het jubileumboek  “100 jaar St. Annamolen Keent”. De publicatie van dit boek zal plaatsvinden rondom oktober 2012.  Maar u kunt nu al uw belangstelling voor dit boek aangeven door U op deze publicatie in te schrijven. Dat kan online via onze website www.molensinweert.nl  U krijgt dan bericht wanneer het boek verschijnt. Het boek zal rond de € 20,- gaan kosten.
Reserveren: http://fd8.formdesk.com/molenstichtingweerterland/form8

Alle toeristische informatie via GPS

POI's steeds bij de hand

Het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man in Weert werkt aan een toeristisch project dat de aantrekkelijkheid van het Weerterland voor toeristen, maar ook voor de eigen bewoners, sterk zal vergroten. Toeristen of dagjesmensen kunnen straks via hun mobieltje met GPS tijdens een wandeling, fietstocht of autorit steeds alle toeristische informatie van de gebouwen of monumenten die ze passeren of het landschap waar ze doorheen rijden, ophalen.

Molenstichting Weerterland is voornemens actief in dit plan te participeren. Op initiatief van de lokale politieke partij Weert Lokaal is ook de gemeente Weert gevraagd een actieve rol bij de realisatie van dit plan te spelen. Het NMC heeft de leiding bij het POI-project.

Molenstichting Weerterland heeft eerder al een voorbeeld gesteld door alle Weerter molens van een zogenaamde QR (Quick Respons) code te voorzien. Deze QR-codes hangen bij alle Weerter molens duidelijk voor iedereen zichtbaar. Door het met een modern mobieltje inlezen van deze QR streepjescode krijgt men ook informatie over een gebouw, plek of monument op internet beschikbaar. De QR code zorgt dat het mobieltje direct naar de speciale webpagina doorgestuurd wordt waarin die gegevens zijn opgenomen.

Het POI project is een stapje verder in het zo makkelijk mogelijk digitaal toegankelijk maken van alle toeristische informatie over Weert en het Weerterland voor dagjesmensen en toeristen maar ook voor mensen die in het Weerterland wonen, is het project interessant.

woensdag 9 november 2011

Een kleurrijke molen

Een kleurrijke molen

Met de slogan Sint Annamolen; een kleurrijke molen wordt op vrijdag 18 november het startsein gegeven voor de eeuwviering van de molen van Keent. De Sint Annamolen werd van 1911 tot 1912 aan de Keenterstraat gebouwd. Nu, honderd jaar later, staat de onlangs ingrijpend gerestaureerde molen niet alleen overdag te pronken. Door de nieuw geplaatste LED schijnwerpers baadt de molen ook 's avond in het, energiezuinige, licht.

De LED verlichting kwam er op initiatief van wethouder Harry Coolen die monumentenzaken in zijn portefeuille voert. Hij vond dat een mooie molen als de Sint Annamolen het waard is om ook 's avonds goed op te vallen. Dat heeft erin geresulteerd dat er een serie LED schijnwerpers zijn geplaatst die de molen nu 's avonds in een zee van licht zetten. Wedthouder Coolen zal deze schijnwerpers op 18 november officieel in gebruik nemen.

Daaraan voorafgaand wordt in de molen een tentoonstelling over de 100 jaar oude Sint Annamolen, die ook bekend staat als de molen van Clijsters en de Keentermolen, geopend.
In deze tentoonstelling die heel het komende jaar in de molen te zien zal zijn, wordt stilgestaan bij de lokatie waar de molen staat, bij de bouw van de molen waarvoor veel onderdelen uit de vroegere Clerckxmolen zijn gebruikt en bij de molenaarsfamilie Clijsters.

Bovendien wordt 18 november ook een nieuwe vrijwillige molenaar op de Sint Annamolen aangesteld. Voortaan zal naast Gerie Fijen ook Nuël van den Hurck op deze molen draaien en malen.
De feestelijke bijeenkomst vrijdagavond 18 november begint om 19 uur en duurt tot 20 uur. Belangstgellenden zijn welkom.

zondag 30 oktober 2011

2e Molen, Maal, Meel & Bakdag

Sint Annamolen Keent

2e Molen, Maal, Meel & Bakdag


Draaiende wieken, zingende molenstenen, molenaars die het gemalen graan al keurend tussen de vingers door laten lopen en de geur in de molen van versgebakken brood en andere heerlijke lekkernijen uit de bakoven. Dit zijn slechts enkele van de ingrediënten voor de 2e Molen Maal-, Meel- & Bakdag van Molenstichting Weerterland samen met Isidorus op zaterdag 19 november tussen 10 en 17 uur in de Sint Annamolen aan de Keenterstraat, Bocholterweg in Weert.


De beide vrijwillige molenaars van de Sint Annamolen, Gerie Fijen en Nuël van den Hurck, zorgen dat de Sint Annamolen tijdens deze open dag volop zal draaien en malen. Voorwaarde daarvoor is natuurlijk wel dat er voldoende wind staat. Belangstellenden kunnen de beide molenaars bij hun werk volgen. En vragen staat vrij.

Ook kan de molen, die de afgelopen jaren is gerestaureerd en weer honderd procent maalvaardig is, van de begane grond tot boven op de luizolderbezichtigd worden. Enkele molenaars in opleiding en de gastheren van Molenstichting Weerterland geven de hele dag rondleidingen met tekst en uitleg over de molen, het draaien en het malen van de molen. Verder hangt er in de molen een kleine expositie over de geschiedenis van de Sint Annamolen die nu 100 jaar oud is. De ‘molen van Keent’ werd tussen 1911 en 1912 door molenaarsknecht Toon Timmermans van de Sint Antoniusmolen van Laar gebouwd. Daarvoor gebruikte Timmermans het binnenwerk van de oude Clercxmolen die vroeger aan de Dries (de huidige Stationsstraat) stond. Later werd de molen die in 1934 pas de naam Sint Annamolen kreeg, vooral bekend als Clijstersmolen. De familie Clijsters had de molen tussen 1925 en 1970 in eigendom. In 1970 kocht de gemeente Weert de toen sterk vervallen molen.

Docent brood- en banketbakken, Peter OpHeij, verbonden aan het Arcuscollege Heerlen, demonstreert tijdens de Meel- & Bakdag in de Sint Annamolen hoe iedereen uit meel, bloem en andere bakproducten heerlijke ovenproducten van brood of pizza’s tot koekjes, taarten en vlaaien kan toveren. Daarbij zal hij ook ingaan op de vragen van bezoekers en heeft hij voor iedereen leuke baktips.

Bovendien is het de bedoeling dat men ook zelf aan de slag gaat. Isidorus organiseert rond de 2e Molen Maal, Meel & Bakdag een leuke bakwedstrijd. Iedereen kan met de bakproducten van Isidorus een eigen favoriet brood, koekje, vlaai, banket of andere favoriete lekkernij bakken. Deze zelfgemaakte lekkernijen kunnen tijdens de Maal-, Meel- & Bakdag bij Isidorus ingeleverd worden. ’s Avonds worden alle inzendingen door een jury beoordeeld. De juryleden zijn bakker Peter OpHeij, Joost Noyens directeur van Isidorus en voorzitter van de Molenstichting Weerterland, Vincent van den Berg. Zij zullen proeven en beoordelen. De winnaars van de lekkerste broden, taarten, vlaaien en andere creatieve bakproducten winnen een leuke prijs zoals een speciale vlaaibakworkshop verzorgd door Jo Roelofsen verbonden aan het Limburgs Openlucht Museum Eynderhoof.














woensdag 26 oktober 2011

Oude molenherinneringen vastleggen



Onze Weerter molens zijn prachtige, levende monumenten. Niet alleen omdat onze molens nog regelmatig draaien en malen. Molens leven vooral ook door de vele herinneringen die onze molenaars nog aan de molens hebben.

Twee van onze vrijwillige molenaars, Thei Nijs en Jac Nijs hebben hun hele, lange, leven op of bij de molen doorgebracht. En onze derde vrijwillige molenaar, Gerie Fijen, is al sedert 1977 onafgebroken vrijwillige molenaar op een van onze molens. Dat betekent dat dit drietal ontelbare verhalen en anekdotes over de molens in Keent, Tungelroy en Stramproy kan vertellen.



—Thieu Nijs en zoon Jac Nijs in 1972. Jac is nu instructeur molenaar op de Molen van Nijs

Zo vertelde instructeur-molenaar Jac Nijs recent het verhaal hoe hij als jongen ‘s morgens op winterse dagen zijn vader op de Nijsmolen hielp. Vooral op dagen dat het stevig gevroren had of wanneer er een pak sneeuw gevallen was, was dat vaak geen lolletje. Toch vertelde hij er vol humor en zeker ook met veel warme nostalgie over. Voor hem waren het waardevolle herinneringen, Allemaal ervaringen die het waard zijn om voor de toekomst te bewaren.



Molenstichting Weerterland wil deze herinneringen van de molenaars daarom, nu het nog mogelijk is, voor het nageslacht laten optekenen. Zodat ook komende generaties nog kunnen leren, maar zeker ook genieten, van de ervaringen, sterke verhalen en humorvolle anekdotes van deze molenaars in hart en nieren. Daarom zullen we de komende tijd de herinneringen van onze molenaars gaan optekenen en mogelijk zelfs in een boek vastleggen.




vrijdag 21 oktober 2011

Actie voor camera's in molens

De visueel toegankelijke molen



Molenstichting Weerterland wil in de Sint Annamolen van Keent een systeem monteren waardoor de molen voor bezoekers met beperkingen beter toegankelijk wordt. Mensen in een rolstoel, maar ook bezoekers met bv hoogtevrees of hartproblemen of senioren van hoge leeftijd en mensen met kleine kinderen kunnen nu de molen nu niet bezichtigen omdat de vele steile trappen in de molen voor deze bezoekers een te grote hindernis vormen.

De bouw van een aangepast toilet op de Sint Annamolen heeft Molenstichting Weerterland in samenspraak met het Platform Gehandicapten Weert op het idee gebracht de Sint Annamolen daarom ook beter toegankelijk te maken.

Dat kan door in de molen een videosysteem te monteren. Mensen voor wie de trappen in de molen een (te grote) hindernis vormen, kunnen dan een live rondleiding door de molen op een beeldscherm volgen.

Het is een wens van de Molenstichting Weerterland om het camerasysteem op termijn ook op de Sint Annamolen van Tungelroy en molen De Nijverheid in Stramproy aan te brengen. Ook deze twee molens krijgen een aangepaste toiletvoorziening.

Molenstichting Weerterland gaat het plan nu aan een aantal Weerter serviceclubs en andere organisaties presenteren in de hoop dat die dit project financieel willen adpoteren.

Vrijwilligers van de molenstichting zullen de montage van het systeem verzorgen en leden van het Platform Gehandicapten Weert hebben al richting Molenstichting te kennen gegeven in de toekomst speciale rondleidingen op de molen voor deze doelgroepen te willen/gaan organiseren.

Wilt u meer weten over dit project, neem dan contact op met voorzitter Vincent van den Berg van Molenstichting Weerterland (06-11134446) of met Peter van Akkerveken van het Platform Gehandicapten Weert. Zij kunnen u alles over het plan vertellen.



donderdag 13 oktober 2011

Brandweeroefeningen

We hebben de tot nu toe meest spectaculaire en zeker de NATSTE brandweeroefening uit de serie van 3 achter de rug.

Inmiddels hebben 3 ploegen van de brandweer Weert en de ploegen van de korpsen van Stramproy, Nederweert en Leudal op verschillende molens geoefend de voorbije weken,
Voor de brandweermensen van het brandweerdistrict Weert waren het zinvolle, leerzame en interessante oefeningen waarbij ze met de molens, waardevolle monumenten in ons landschap maar in geval van een brand ook zeker niet ongevaarlijke objecten, kennis hebben kunnen maken. En ook voor de Molenstichting Weerterland en de vrijwillige molenaars waren de oefeningen erg nuttig. Je leert met andere ogen naar veiligheidsaspecten te kijken. En jezelf als vrijwillige molenaars en beheerders van de molens vragen te stellen als: "Waar liggen brandkranen, Waar zijn tekeningen van de molens, Wat moet je doen of juist laten in geval van een brand?"
Dit was alles een initiatief van Molenstichting Weerterland.
En er volgt nog meer... de spectaculaire uitsmijter komt nog!

dinsdag 4 oktober 2011

Een toekomst voor molens




Een toekomst voor molens

Persbericht | 4 okt 2011 - 16:40

Rijksdienst maakt nieuwe uitgangspunten voor omgaan met molens bekend

In de afgelopen vijftig jaar is met vereende kracht gewerkt aan het behoud en weer draaiend krijgen van molens. Ruim duizend molens zijn op die manier gered en gerestaureerd. Nederland is en blijft een echt molenland. Toch was het nodig het huidige beleid op enkele punten aan te passen, door bijvoorbeeld minder nadruk te leggen op werkende molens en meer op het behoud van hun monumentale en cultuurhistorische waarde: het verhaal dat ze vertellen over de technische ontwikkeling, hun specifieke plek in het landschap en hun maatschappelijke functie.

Op woensdag 5 oktober presenteert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed haar visie op de omgang met monumentale molens in `Een toekomst voor molens'.

In werking!

Molens zijn iconen van Nederland en het Nederlandse landschap. Denk aan de twaalf industriemolens in de nijvere Zaanstreek en de markante poldermolens in Kinderdijk, symbool van de wijze waarop Nederland met waterbeheersing omgaat. Ook individuele molens zijn silhouetten in elk dorp, veelal draaiend gehouden door een vrijwillige molenaar.

Door de industrialisering waren er in de jaren 60 nog maar 300 werkende molens over en dreigde het ambacht van molenaar en molenbouwer verloren te gaan. Individuele pleitbezorgers, molenorganisaties, eigenaren en overheden zetten zich daarop met succes in voor het behoud en liefst weer draaiend en maalvaardig krijgen van molens.

Maar dat had ook een keerzijde: molens hebben techniek en ruimte nodig. Ze werden daarom regelmatig gereconstrueerd of ingrijpend gerestaureerd en soms verplaatst of verhoogd. De molens konden weer werken, maar vaak ten koste van wat wij nu als belangrijke waarden zien: hun locatie in het landschap, hun bouwhistorie en veranderende maatschappelijke functie.

Beleid herzien

De Rijksdienst heeft daarom in samenspraak met molenaars, eigenaren en molenorganisaties het molenbeleid herzien. Belangrijke uitgangspunten zijn de monumentale waarde van molens, hun plaats in het landschap en hun functie in de maatschappij.

Door de stedelijke ontwikkeling worden er nog steeds molens verplaatst. Een belangrijke monumentale waarde is nu juist de binding tussen een molen en zijn plek en omgeving. Daarom zet de Rijksdienst liever in op behoud van de molen op de huidige, vaak historische plek, dan op verplaatsing. Ook verhoging van een bestaande molen, bedoeld om de windvoorziening te verbeteren waar de toekomstige bebouwing deze zal gaan belemmeren, schaadt in veel gevallen de monumentale waarde. De Rijksdienst is daarom terughoudend bij initiatieven tot verhoging.

In het verleden zijn er veel molens gereconstrueerd of `teruggerestaureerd' naar de ´oorspronkelijke´ toestand. Hoe fraai ook, een dergelijke reconstructie ontkent de ontwikkeling van de oorspronkelijke molen in een ander, maar inmiddels ook historisch gegeven, zoals een gemaal, een maalderij, een dierenwinkel, een woning. Een te ingrijpend gerestaureerde molen werkt misschien beter, maar vertelt minder. En dat laatste wordt tegenwoordig juist in monumenten gewaardeerd.

Goede voorbeelden

De gerestaureerde `Kepèlse Meule' in Roermond illustreert prachtig de levensloop van de molen. Hij is in de loop der tijd geëvolueerd van ronde stenen grondzeiler naar elektrische maalderij. Er is bewust voor gekozen de onttakelde molen in de huidige vorm te restaureren en te exploiteren. Zo zijn industriële relicten als de elektrisch aangedreven maalstoel en hamermolen niet weggehaald. Juist omdat deze in veel molens verloren zijn gegaan, vormen ze industrieel-archeologisch erfgoed met zeldzaamheidswaarde.

Ook de pelmolen Het Prinsenhof in Westzaan van omstreeks 1722 is een goed voorbeeld van het maalvaardig maken met respect voor monumentale waarden. Deze achtkante bovenkruier is in 2008 zeer terughoudend gerestaureerd om zo veel mogelijk oorspronkelijke onderdelen te behouden. De molen pelt regelmatig voor demonstratiedoeleinden.

Meer succesvolle voorbeelden van molenbehoud worden uitvoerig besproken in `Een toekomst voor molens'. Daarmee bevat de publicatie behalve richtlijnen ook veel praktische handvatten voor eigenaren, beleidsmakers, molenaars en molenbouwers.

Bij dezelfde gelegenheid op 5 oktober, presenteert de Vereniging De Hollandsche Molen de website Allemolens.nl, waarin een schat aan informatie over bestaande en verdwenen molens is samengebracht vanuit molenorganisaties en de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed.

vrijdag 30 september 2011

zondag 25 september 2011

Molenbriefkaarten Weert



Een collectie oude briefkaarten van Weerter molens.
Heeft u zelf oude briefkaarten van de Weerter molens, dan houden wij ons altijd aanbevolen.

De gerestaureerde Weerter molens



Foto's van onze vier gerestaureerde molons Sint Anna Keent, Sint Anna Tungelroy, De Nijverheid Stramproy en Sint Jan Stramproy

woensdag 14 september 2011

Nu ook molenwoensdagmiddag in Tungelroy

Maandelijkse molenwoensdagmiddag voortaan ook in Tungelroy

Beltkorenmolen Sint Anna aan de Tungeler Dorpstraat midden in Tungelroy is voortaan iedere eerste woensdagmiddag van de maand speciaal voor schoolkinderen open. De eerste molenwoensdagmiddag wordt gehouden op 5 oktober tussen 13.30 en 16.00 uur. Molenaar Thei Nijs en enkele vrijwillige molenaars in opleiding nodigen de schoolkinderen van Tungelroy uit om die woensdagmiddag naar de molen van Tungelroy te komen. Maar ook alle kinderen uit de rest van Weert zijn de eerste woensdagmiddag van de maand welkom op de Sint Annamolen voor een verrassend, leerrijk en spannend molenbezoek.



Molenstichting Weerterland startte dit voorjaar in Stramproy met een maandelijkse molenwoensdagmiddag. Iedere derde woensdagmiddag van de maand is in Stramproy molen De Nijverheid aan de Veldstraat speciaal voor alle schooljeugd geopend. Uit de reacties van de kinderen blijkt dat de jeugdige bezoekerts deze molenwoensdagmiddagen erg leuk vinden. Volgend jaar wil Molenstichting Weerterland ook met een maandelijkse molenwoensdagmiddag of zaterdagmiddag op de Sint Annamolen van Keent starten.

Op de molenwoensdagmiddagen staat alles op de molen in het teken van de jeugd. Kinderen die dan op de molen op bezoek komen, krijgen van de molenaars uitleg over alles wat met de molen te maken heeft. Ze krijgen wat verteld over het weer en de wind en over het malen van granen. En welke soorten granen zijn er en wat voor graan wordt er op de molen gemalen? En de molen wordt natuurlijk door de jeugd samen met de molenaars van onder tot boven verkend en bekeken en overal krijgen de kinderen uitleg. En vragen staat de hele woensdagmiddag vrij. Wat is het luiwerk en hoe worden de molenstenen geslepen?

Bovendien mogen de jeugdige gasten tijdens de woensdagmiddag ook samen met de molenaars aan de slag. Ze mogen proberen tussen enkele stenen met handkracht graan te malen en kunnen van dichtbij toekijken hoe het graan tussen de grote molenstenen tot meel gemalen wordt. En als het waait, de molenaars meehelpen bij het leggen van de zeilen op de wieken hoort er ook bij.




woensdag 17 augustus 2011

Vakantie-activiteiten op Weerter molens zijn klapper

De speciale activiteiten die Molenstichting Weerterland tijdens de zomervakantieweken van het basisonderwijs heeft georganiseerd, zijn een groot succes geworden. Veel kinderen kwamen (met ouders of grootouders) op bezoek in de molens.
 
Molenstichting Weerterland had tijdens de zomervakantie voor de kinderen uit het basisonderwijs als onderdeel van het vakantiepasproject van Punt.Welzijn zes ochtenden of midddagen aangegeven waarop de molens speciaal voor de schoolkinderen open zouden zijn. De molenaars Peter Stultiens van molen De Hoop in Swartbroek, Jac Nijs van De Nijverheid in Stramproy en Gerie Fijen van de Sint Annamolen in Weert-Keent zorgden voor interessante rondleidingen voor de schoolkinderen.

Absolute toppers werden 30 juli met het bezoek van zo'n 45 kinderen en alles bijeen een kleine 80 personen op molen De Hoop in Swartbroek en de 3e woensdagmiddag van augustus op molen De Nijverheid in Stramproy. Op woensdag 17 augustus was het zo druk op De Nijverheid dat groepen kinderen beneden moesten wachten tot de molenaars tijd hadden om ook hen rond te leiden en van alles over de molens te vertellen.

Al met al een reeks activiteiten die voor Molenstichting Weerterland aanleiding zijn om intern te bekijken of we het aantal vakantie-activiteiten op onze molens komend jaar verder kunnen uitbreiden. Zeker is al dat er binnenkort een extra open dag op molen De Hoop komt. De datum van die speciale open open dag wordt nog bekend gemaakt.

donderdag 11 augustus 2011

Weerter molens zoeken molenambassadeurs

Molens zoeken Molenambassadeurs

Onder het motto Molens zoeken Molenambassadeurs start Molenstichting Weerterland direct na de zomervakantieweken een campagne om nieuwe vrijwilligers aan te trekken

Iedereen wordt uitgenodigd om eens met de Weerter molens kennis te komen maken en daarbij te ontdekken hoeveel verschillende mogelijkheden een molen biedt voor een leuke, gevarieerde en vooral ook veel voldoening schenkende (vrije)tijdsbesteding.

,,Molens zitten vol verrassingen. Ze bieden talrijke mogelijkheden voor een leuke, afwisselende hobby of een zinvolle vrijetijdsbesteding. Een molen dat is techniek, weer, voeding, recreatie en toerisme, monumentenbehoud, cultuurhistorie, geschiedenis en onderzoek en aan klussen. Eigenlijk is een molen te veel om allemaal op te noemen. Dus een molen biedt voor iedereen die een leuke hobby of vrijwilligerswerk zoekt, altijd iets. En wij als molenstichting kunnen momenteel veel nieuwe mensen gebruiken. Want zonder vrijwilligers staan de molens immers stil”, constateert waarnemend voorzitter Vincent van den Berg van Molenstichting Weerterland.

De Weerter molenstichting beheert in Weert de beide Sint Annamolens in Keent en Tungelroy en de Sint Jansmolen en molen De Nijverheid in Stramproy. Om deze molens regelmatig te laten draaien, maar ook om de molens in een goede conditie te houden en om de molens voor belangstellend publiek open te stellen, zijn veel mensen nodig. Vrijwillig molenaars, klussers, gastvrouwen en gastheren, organisatoren van activiteiten.

,,Momenteel zitten we, willen we onze doelstelling dat iedere molen minstens één ochtend of middag in de week open is, kunnen waarmaken, te krap in onze mensen”, constateert de waarnemend voorzitter van de Weerter molenstichting. ,,Daarom zoeken we mensen die opgeleid willen worden tot vrijwillig molenaar maar óók mensen die op de molens willen klussen. Mensen die als gastvrouw of gastheer bezoekers op de molens willen ontvangen en rondleiden en mensen die bv historisch onderzoek naar de molens willen doen of gewoon als manusje-van-alles willen meehelpen. Jong of al wat ouder, vrouw of man, Limburger, Fries of Medelander, iedereen is welkom. En allemaal samen vormen we de Ambassadeurs van de Weerter molens.”

Meer over het vrijwilliger worden bij Molenstichting Weerterland kunt u lezen op de website www.molensinweert.com. Op deze website kunt u ook online een aanmeldformulier invullen. En tijdens de Limburgs Molendagen op 1 en 2 oktober staan bij de vier molens van Molenstichting Weerterland alle vrijwilligers centraal in de belangstelling.

Heeft u belangstelling om vrijwilliger te worden? Klik deze link
 dan nu aan !

dinsdag 26 juli 2011

Zoektocht naar vrijwilligers

Zonder vrijwilligers staan de molens stil

Molenstichting Weerterland beheert in opdracht van de Weerter gemeenteraad de vier windmolens die eigendom van de gemeente Weert zijn. Als organisatie draait de Molenstichting Weerterland volledig op de inzet van vrijwilligers. Hulp van extra vrijwilligers kan de Molenstichting prima gebruiken.

We zijn op zoek naar mensen die als bestuurslid de stichting willen versterken, naar mensen die als gastvrouw of -heer bezoekers van jong tot oud op onze molens willen ontvangen en rondleiden, naar mensen die als klusser het kleine reguliere onderhoud aan en rondom de molens voor hun rekening willen nemen en naar nieuwe molenaars in opleiding die aan de opleiding tot vrijwillig molenaar willen beginnen.

Vrijwillige molenaars zorgen ervoor dat onze vier molens in Keent, Tungelroy en Stramproy (2) regelmatig draaien en malen. En dat de molens door belangstellenden regelmatig bezocht kunnen worden. Daarnaast zorgt Molenstichting Weerterland er in goede samenwerking met het Gilde van Vrijwillige Molenaars voor dat er nieuwe molenaars opgeleid worden die uiteindelijk ook op onze molens ingezet kunnen worden. Ook de gastvrouwen en gastheren krijgen een opleiding zodat ook zij op een juiste en correcte wijze mensen over de molens kunnen vertellen. Daarbij wordt niet alleen stilgestaan bij de functies en techniek van een molen. Ook is er bij die opleiding aandacht voor de geschiedenis van de vier afzonderlijke molens zodat ook de gastvrouwen en gastheren prima beslagen ten ijs komen.


De vrijwillige molenaars, gastvrouwen en gastheren, klussers en eventuele nieuwe bestuursleden zijn samen met de vrijwillige molenaars allemaal samen belangrijke en onmisbare ambassadeurs voor onze Weerter molens. En samen vormen ze een team dat zich voor het behoud van onze molens inzet.

Wilt u wat meer weten over de Molenstichting Weerterland en over onze inzet voor het behoud van ons kostbare molenerfgoed? Dan kunt u altijd contact opnemen met voorzitter Vincent van den Berg van de Molenstichting Weerterland. Hij is altijd telefonisch bereikbaar onder nummer 06 11134446.
Molenstichting Weerterland zoekt op dit moment.
  • Diverse bestuursleden (secretaris, aspirant voorzitter, organisatoren)
  • Klusjesmannen en -vrouwen voor allerhande kluswerk en onderhoudswerk in teamverband aan en rondom de molens. Kennis van techniek en werken met hout is een pre.
  • Gastvrouwen en -gastheren die de molens openstellen en publiek op de molens kunnen ontvangen en rondleiden ook wanneer er eens geen molenaar beschikbaar is.
  • Vrijwilligers die opgeleid willen worden tot vrijwillig molenaar
  • Mensen die willen meehelpen bij het organiseren van activiteiten en evenementen op de Weerter molens
  • Vrijwilligers die het bestuur willen helpen bij het samenstellen van fiets- auto- en wandelroutes en het organisaeren van activiteiten bij de molens.

zondag 24 juli 2011

Eerste zilveren molenwiekje voor Frits Weerts

De Zilveren Molenwiek, de onderscheiding waarmee Molenstichting Weerterland mensen met bijzondere verdiensten voor de Weerter molens eert, is toegekend aan Frits Weerts.

De zilveren draagspeld, ontworpen door de Weerter goudsmid Diana van der Linden, werd tijdens de Sint Victor-viering van de Weerter molenstichting uitgereikt.

Frits Weerts is mede initiatiefnemer geweest tot de oprichting van de Molenstichting Weerterland. Daarnaast was hij jarenlang motor van de molenstichting. Tot zijn afscheid in mei 2011 was Frits Weerts bovendien enkele jaren voorzitter van de stichting. Hij zette zich bovendien binnen de Limburgse molenwereld extra in voor de regionale samenwerking en voor de versterking van de positie van de molens ook als toeristisch belangrijk kenmerk voor Midden-Limburg.
De Zilveren Molenwiek voor Frits Weerts

woensdag 20 juli 2011

Aandacht voor onze molenwoensdagmiddag

De regionale TV zender Weert TV heeft woensdagmiddag een reportage gemaakt over onze molenwoensdagmiddagen. Iedere derde woensdag van de maand is molen De Nijverheid in Stramproy ‘s middags speciaal voor de schooljeugd uit de regio geopend. De reportage was ‘s avonds via kanaal 960 van Ziggo in heel Midden-Limburg te zien en wordt komende zaterdag en zondag herhaald.

De molenwoensdagmiddagen op iedere 3e woensdagmiddag van de maand bestaan nu enkele maanden. Het idee ontstond spontaan bij molenaar Jac Nijs van molen De Nijverheid in Stramproy. Hij besloot voortaan op een vaste woensdag in de maand ‘s middags de molen voor scholieren open te stellen. Daar stond ook het bestuur van de Molenstichting Weerterland erg positief tegenover. Zo ontstond de molenwoensdagmiddag. Jac Nijs en de molenaars in opleiding Jan Moonen en Bert Rietjens ontvangen nu iedere molenwoensdagmiddag met veel plezier de schooljeigd op de molens.

Na enkele publicaties in lokale en regionale dag- en weekbladen en nadat deze woensdagactiviteit ook vast opgenomen werd in de agenda van de VVV Midden-Limburg mag het initiatief zich op een van maand tot maand stijgende belangstelling verheugen. Tijdens de middag worden de kinderen op de molen rondgeleid, krijgen ze uitleg over hoe een molen werkt, wordt wat verteld over het weer, over granen en over het malen op de molen. Ook mogen de kinderen de molenaar bij enkele van de klusjes helpen.

Molenstichting Weerterland overweegt om het idee van de molenwoensdagmiddag de komende tijd uit te bouwen. Zodat niet alleen molen De Nijverheid maar ook andere door de MSW beheerde molens hieraan meedoen waardoor we nog meer jongeren kunnen bereiken. Daarbij zijn we natuurlijk wel afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwillige molenaars. Wij hebben er echter alle vertrouwen in dat dit geregeld kan worden.

Mogelijk zitten er tussen de jongens en meisjes die op woensdagmiddag naar de molens komen, enkele toekomstige molenaars.

zaterdag 16 juli 2011

Vakantieplezier op de molens



Vakantieplezier op onze molens

Ook in de vakantieweken zijn verschillende molens in het Weerterland regelmatig te bezoeken en te bezichtigen. Molenstichting Weerterland en de vrijwillige molenaars werken ieder jaar met veel plezier mee aan de vakantiepas van Punt.Welzijn.
Met de vakantiepas op de molens
Speciaal voor de schooljeugd van de basisscholen zijn de molens diverse woensdagen of zaterdagen 's morgens of 's middags opengesteld. De schooljeugd wordt door de molenaars in de molen rondgeleid en de kinderen mogen de molenaars ook nog een handje helpen. En het is de bedoeling dat alle kinderen met een vakantiepas ook het grote gastenboek van de molenaar tekenen.
Bovendien zijn de molens in de vakantieweken ook op andere dagen regelmatig te bezoeken. Telkens wanneer de poort van de molen openstaat of de molen draait kunt u de molen altijd binnenlopen. De molenaar vind het leuk wanneer u belangstelling voor de molen toont en hij zal u graag wat over de molen en over zijn hobby vertellen.
Een bezoek van de molens is altijd mogelijk op:
Woensdag 20 juli: Molenwoensdagmiddag van 13 tot 17 uur.
Molen De Nijverheid, Veldstraat in Stramproy
Zaterdag 23 juli: van 10 tot 13 uur:
Molen De Nijverheid, Veldstraat in Stramproy
Woensdag 27 juli: van 14 tot 17 uur:
Molen de Hoop, Coolenstraat in Swartbroek
Zaterdag 30 juli: van 09 tot 12 uur:
Molen De Nijverheid Veldstraat in Stramproy
Woensdag 3 augustus: van 14 tot 17 uur:
Molen De Hoop, Coolenstraat in Swartbroek
Zaterdag 13 augustus: van 09 tot 12 uur:
Molen De Nijverheid, Veldstraat in Stramproy
Woensdag 17 augustus: Molenwoensdagmiddag van 13 tot 17 uur,
Molen De Nijverheid, Veldstraat in Stramproy
Zaterdag 20 augustus: van 10 tot 13 uur:
Sint Annamolen, Keentersraat in Weert-Keent.

vrijdag 15 juli 2011

Hemelwaterafvoer bij twee molens

Hemelwaterafvoer voor twee van onze molens

Medewerkers van dakdekkersbedrijf Verkoelen uit Weert zijn begonnen met het plaatsen van een regengoot en -afvoer bij molen De Nijverheid in Stramproy. Het werk moet eind volgende week afgerond zijn.



Molen De Nijverheid heeft, net als de Sint Annamolen van Keent, last van het regenwater dat vanaf de kap op het molenlichaam valt. Daardoor zijn de muren van de molen bijna constant vochtig. Dat veroorzaakt ook binnen in de molen vochtproblemen.
Door het plaatsen van een hemelwaterafvoer hoopt men dit probleem op te lossen. Regen kan daardoor niet langer vanaf de kap op het stenen molenlichaam druppelen maar wordt door de goot opgevangen en netjes naar beneden afgevoerd. Het systeem wordt zodanig geplaatst dat de regengoot- en pijp vanaf de grond nauwelijks zichtbaar zullen zijn en het aanzicht van de molen niet zullen schaden.
Ook bij de Sint Annamolen van Keent zal dit systeem later

woensdag 13 juli 2011

Een belangrijke brief

Een belangrijke brief

We hebben er even op moeten wachten, maar vandaag viel hij op de deurmat. De brief waarin het Weerter college van Burgemeester en wethouders officieel aan de Molenstichting Weerterland meedelen dat verkoop van de 4 gemeentelijke molens van de baan is.
Een brief aan de Stichting die niet zomaar in het archief mag verdwijnen maar die het waard is om in te lijsten!

In de brief deelt het Weerter stadsbestuur niet enkel mee dat een eventuele verkoop van de molens niet meer aan de orde is. Ook wordt terecht geconstateerd dat de molens in Weert zich in een groeiend draagvlak mogen verheugen. En dat dit mede een direct gevolg is van de ontplooide activiteiten en de inzet van alle vrijwilligers die bij de Molenstichting Weerterland betrokken zijn.

Wij zijn dan ook erg verheugd vooral met de afsluitende zin: Graag blijven wij met uw stichting en de Molenstichting Limburg samenwerken in het belang van de molens. Een samenwerking waarvoor wij als Molenstichting Weerterland voor de volle honderd procent open staan.

zaterdag 9 juli 2011

Fiets4daagse De Peel vanuit Weert

Fiets4Daagse De Peel langs molens


Deelnemers aan deze vierdaagse kunnen starten in de Brabantse gemeenten Deurne, Meijel, Stiphout en vanuit het Limburgse Weert. Iedere dag kunnen de deelnemers kiezen voor een andere route en als ze dat willen een andere startplaats. In Weert kan men, afhankelijk van de afstand die gereden wordt, iedere dag tussen 10 en 13 uur vertrekken vanaf het sportpark Drakesteyn, Beatrixlaan, in de Weerter stadswijk Moesel.



Voor het eerst is dit jaar op de donderdag vanuit de startlokatie Weert van deze fietsvierdaagse een route uitgestippeld die langs enkele van de molens van MS Weerterland voert. In overleg met de organisatie van de vierdaagse zorgt de Weerter molenstichting ervoor dat de molens tijdens het passeren van de fietsers (indien er voldoende wind staat) zullen draaien. Ook kunnen deelnemers aan de vierdaagse die daar interesse in hebben ook een kort stop bij de molen inlassen en de molen bezichtigen.

Molenstichting Weerterland richt bij molen De Nijverheid een speciale stand in waar twee speciaal uitgestippelde molenfietsroutes te koop zijn en waar iedereen ook informatie over het Weerterland als molenland kan krijgen.

donderdag 7 juli 2011

Op zoek naar een nieuw logo

Op zoek naar een nieuw logo
Molenstichting Weerterland hanteert al sedert de oprichting van de stichting een eigen logo. Strak, zakelijk met weinig of geen toeters en bellen. Nu zijn we op zoek naar een nieuw beeldmerk dat zich nadrukkelijk op de toekomst van onze molens richt.
Vooral in de eerste jaren van het bestaan van de stichting, de jaren van de restauratie van de molens, het maken van zakelijke afspraken met de gemeente over de molenbiotopen en het organiseren van de eigen stichting misschien een beeldmerkt dat wel bij de Molenstichting paste.

Nu de molenstichting in een nieuwe fase van het bestaan is aanbeland, de zakelijke afspraken met de gemeente zijn gemaakt, de molens zijn gerestaureerd, de financiën zijn redelijk geborgd en we werken continu aan het laten opleiden van een nieuwe generatie van vrijwillige molenaars, moet ook de molenstichting zich op nieuwe taken richten. De belangrijkste taak voor de stichting de komende jaren is het promoten van het Weerter molenbezit. Het toeristisch op de kaart zetten van het Weerterland als molenland dáár draait het de komende tijd nadrukkelijk om. Daarbij past in onze ogen ook een ander, nieuw, wat meer aansprekend, minder traditioneel beeldmerk.
Een logo dat flair, lef uitstraalt, vrolijk is, positief gestemd, meer gezelligheid biedt dan het zakelijk logo van dit moment. Een beeldmerkt met wat elan dat herkenbaar is. Kleurrijk zoals ook onze molens, onze molenaars en het hele Weerterland is.

Voorbeeld voor een nieuw beeldmerk


Hierboven ziet u een voorbeeld van hoe zo'n nieuw logo er uit zou kunnen zien. Wilt u zelf graag eens de ontwerppen (of -computer) hanteren om een aansprekend logo voor de Molenstichting Weerterland te ontwerpen, dan ga uw gang. Wij zijn benieuwd. U weet wat de bedoeling is en we wachten uw reacties of ontwerpen met spanning af.

woensdag 6 juli 2011

Gluren bij de Buren is erg populair

Gluren bij de buren op Antoniusmolen

Wat is er leuker dan eens over de schutting van de buren te kunnen gluren? Dat is immers een van de meest geliefde bezigheden van ons Nederlanders. Dat bleek ook maandagavond weer eens overduidelijk in Laar. Daar namen enkele honderden mensen deel aan het Gluren bij de Buren van De Aldenborgh.

Aan het begin van de avond werden de vele gasten verwelkomd in de kerk van Laar en aansluitend werd de mooi gerestaueerde Laarderschans bewonderd. Daarna trokken de deelnemers te voet en in enkele pendelbussen (een prima organisatie van de Aldenborgh samen met de Dorpsraad van Laar) langs de verschillende Laarder monumenten. Op iedere stopplaats was er ruim tijd voor een korte bezichtiging.
Uiteraard werd ook een bezoek aan de Sint Antoniusmolen gebracht. Hier kreeg iedereen van de eigenaren van de molen, Bas en Anke Verheul, uitleg over de stand van zaken met de grote opknapbeurt die de eigenaren momenteel aan deze molen doorvoeren. Iedereen zal begrijpen dat het speciaal voor particulieren een hele klus en ook een grote financiële uitdaging is om een monument, zeker een molen, voor eigen rekening te onderhouden. Laat staan op te knappen! Maar als het aan Anke en Bas ligt zullen de wieken van de Antoniusmolen eerdaags weer regelmatig draaien.

maandag 4 juli 2011

Schooljeugd maakt kennis met molen

Schooljeugd komt op bezoek
Komende vrijdag wordt opnieuw een drukke dag voor Molenstichting Weerterland. In de ochtenduren krijgen we zo’n tachtig kinderen van de basisschool van Tungelroy op bezoek op de Sint Annamolen van Tungelroy.

Vrijdag is het voor de kinderen van de basisschool de laatste schooldag. In Tungelroy wordt dat gevierd met een gezellige en ook spannende vossenjacht door het dorp. De schoolkinderen komen tijdens die jacht in tien groepjes van acht kinderen ook terecht bij de Sint Annamolen. Daar worden de kinderen getrakteerd op een glas limonade en een lekkere koek. En de kinderen maken ook even kennis met deze molen die midden in het dorp en op korte afstand van de basisschool staat en waar ze normaal meestal alleen maar langslopen.

Bij deze activiteit werkt het oudercomite van de school nauw samen met de Molenstichting Weerterland.
Voor de Molenstichting zijn dit soort verzoeken altijd waard om positief aan mee te werken. De activiteit van het oudercomite sluit uitstekend aan bij de doelstelling van de molenstichting: de molens weer hun vertrouwde ontmoetingsplek midden in de dorpsgemeenschappen teruggeven. En wij willen graag ook zoveel mogelijk kinderen met de molens laten kennisnemen.
Alleen kinderen die weten wat een molens is, waarvoor een molen dient en wat er in een molen gebeurt, kunnen later misschien besluiten om vrijwillig molenaar of op een andere manier vrijwilliger voor de molens te worden.

zaterdag 2 juli 2011

Geslaagde Braderie voor Molenstichting

Jong geleerd is oud gedaan

Jong geleerd is oud gedaan. Dat is mogelijk wel van toepassing op de peuters en kleuters van een Weerter kinderdagverblijf die een bezoekje aan de Weerter Braderie brachten. Daarbij werd ook de opvallende windmolen bij de stand van de Molenstichting Weerterland bekeken.

Molenstichting Weerterland kijkt met tevredenheid terug op de Braderie in de Weerter binnenstad. Aan de Meikoel hadden we een informatiekraan waarbij het grote, door Sjors Adriaens gemaakte, schaalmodel van een stellingmolen de grote blikvanger was. Bezoekers aan de stand van MsW werden uitgenodigd om te raden uit hoeveel onderdelen deze molen was opgebouwd.

Danique van de Kruijs uit Weert kwam daarbij met 995 onderdelen het dichtst in de buurt. Zij wint een rondvlucht in een vliegtuig boven Weert en de Weerter molens.

Ook kon de molenstichting een nieuwe molenvriend noteren, gaf een bezoeker te kennen als vrijwilliger mogelijk meer voor de Molenstichting te willen gaan doen en werden een aantal personen molenmaatje. En we kregen heel wat vragen over de doelstellingen van de Molenstichting. Al met al een zinvolle dag voor de Molenstichting.

zondag 26 juni 2011

Word Molenmaatje tijdens de Braderie

Molenstichting Weerterland houdt tijdens de braderie op vrijdag 1 juli een speciale actie. Voor 5 euro kan iedereen molenmaatje worden. Als tegenprestatie ontvangt iedereen die tijdens de braderie molenmaatje wordt, een leuk aandenken: een opvallend Weerter molentje.

Word Molenmaatje en ontvang een molentje als aandenken
 
De kraam van Molenstichting Weerterland is tijdens de braderie te vinden op de Meikoel, de verbinding van de Markt naar de Nieuwe Markt.

Naast de actie voor molenmaatjes, houdt MsW ook een grote loterij. Wie juist raadt uit hoeveel onderdelen de modelmolen die naast de molenkraam van de Molenstichting staat, is opgebouwd of wie raadt hoe groot het zeil van een van de wieken van de Annamolen van Keent is, maakt kans op het winnen van een rondvlucht van bijna een uur boven Weert en de Weerter molens.

zaterdag 25 juni 2011

We gaan Sint Victor vieren

Molenstichting Weerterland introduceert de Sint Victor dag. Op of rond de naamsdag van de patroonheilige van de graanmolenaars, 21 juli, wil Molenstichting Weerterland voortaan een speciale molenactiviteit op touw gaan zetten.

Daarnaast is het de bedoeling dat deze dag ook voor alle vrijwilligers die bij de Molenstichting Weerterland betrokken zijn als vrijwillige molenaar, molenaar in opleiding of als klusser, gastvrouw of gastheer een jaarlijks terugkerende feestdag wordt. Ook zal op de Sint Victordag voortaan jaarlijks iemand met veel verdiensten voor het behoud van de molens in het Weerterland speciaal in de schijnwerpers worden gezet.

Voor de eerste keer viert MsW de Sint Victordag op zaterdag 23 juli.


Wie was Sint Victor
Vanaf de Middeleeuwen is Sint-Victor de patroon van de korenmolenaars Hij wordt vaak in afbeelding met molenstenen of met een korenmolen afgebeeld. In vele steden was het gilde van korenmolenaars genoemd naar Stint-Victor en was Sint-Victorsdag, 21 juli, voor het molenaarsgilde een belangrijke feestdag.

vrijdag 24 juni 2011

Veel aandacht voor jeugd

Veel aandacht voor de jeugd

Het bestuur van de Molenstichting Weerterland heeft vandaag vergaderd en daarbij een heel aantal actuele onderwerpen doorgesproken.

De agenda voor de komende maanden blijkt behoorlijk gevuld te zijn. Van deelname aan de grote braderie op vrijdag 1 juli in de binnenstad van Weert tot het participeren in de Fiets4Daagse De Peel waarbij de deelnemers op donderdag 14 juli langs molen De Nijverheid komen en deze molen kunnen bezoeken. Maar voor 14 juli staat nog het bezoek van 80 schoolkinderen op 8 juli aan de Sint Annamolen in Tungelroy op de agenda.

 
De jeugd krijgt, terecht, veel aandacht van de Molenstichting. In de zomervakantieweken organiseren we zo 6 ochtenden of middagen op een van onze molens speciaal voor de schooljeugd die in eigen stad of streek vakantie viert. Schoolkinderen die aangemeld zijn bij de vakantiepas kunnen op zo'n ochtend of middag naar de molen komen. Ze krijgen er een leuke rondleiding en mogen de molenaar op allerlei manieren meehelpen. Kortom een leuke en verrassende vakantie-activiteit.

En op vrijdag 9 september zetten we molen Sint Anna in keent open voor 50 schoolkinderen ivm de speciale Open Monumenten Jongerendag.

donderdag 23 juni 2011

Molenstichting Weerterland ziet ze vliegen

Tijdens Weerter Braderie op 1 juli

Molenstichting Weerterland ziet ze vliegen



Molenstichting Weerterland ziet ze vliegen tijdens de jaarlijkse Braderie in de Weerter binnenstad. Iedere bezoeker aan deze Weerter zomermarkt mag bij de stand van Molenstichting Weerterland aan de Meikoel een poging komen wagen om datzelfde gevoel te krijgen. Want bij de molenstichting maakt u tijdens de braderie kans op het winnen van een rondvlucht boven Weert en de Weerter molens.
Deze grote braderie wordt op vrijdag 1 juli van 11.00 tot 19.00 uur gehouden.  

U kunt op twee manieren een kans op het winnen van een mooie rondvlucht van bijna een uur boven Weert en de Weerter kerkdorpen maken. Daarvoor moet u simpelweg raden uit hoeveel onderdelen de grote modelmolen die de molenstichting tijdens de braderie op de Meikoel tentoonstelt, is opgebouwd. Vindt u dat te ingewikkeld dan mag u ook proberen te raden hoe groot het zeil van de wiek van een van de molens is dat in de kraam van de molenstichting wordt getoond.

Bovendien verloot de molenstichting een derde rondvlucht boven Weert onder de mensen die tijdens de braderie zich aanmelden als Vriend van de Weerter molens. Tijdens de braderie probeert de molenstichting  die vier Weerter windmolens beheert en ervoor zorgt dat deze molens regelmatig draaien en te bezoeken zijn, ook mensen te interesseren om Vriend van de Weerter molens te worden. Molenvriend worden kan al vanaf één euro per maand. De totale opbrengst van de vriendendiensten besteedt de molenstichting aan het daadwerkelijk zo vaak mogelijk laten draaien van de molens in Keent, Tungelroy en Stramproy.





Daarnaast is de molenstichting steeds ook op zoek naar mensen die wat vrije tijd willen investeren in het behoud van de Weerter molens. Dat kan op verschillende manieren als vrijwilliger. De molenstichting zoekt bv mensen die als klusser af en toe mee willen helpen bij het regelmatige kleinere onderhoud aan de molens.  Maar ook mensen die wat meer voor de molens willen betekenen en die als gastheer of gastvrouw bezoekers op de molens willen rondleiden, zijn van harte welkom. Bij de kraam van de molenstichting tijdens de Braderie zal men u graag hierover informeren.





woensdag 22 juni 2011

Onze 4 molens sfeervol vastgelegd



Prachtig fotoboek over de molens van

Molenstichting Weerterland


Recent is van de hand van Inge de Monte een mooi fotoboek verschenen geweid aan de vier door Molenstichting Weerterland beheerde molens.

Om het fotoboek samen te stellen heeft de fotografe uren met de camera door onze vier molens gedwaald en met een feilloos oog voor sfeer en details alle aspecten die een molen tot zo'n uniek monument met een heel eigen karakter maken, vastgelegd.

Ze werd daarbij terzijde gestaan door oud voorzitter Frits Weerts van Molenstichting Weerterland en door de molenaars.

Het boek is een waardevol kijkboek geworden dat je graag telkens weer opneemt om rustig van blad naar blad te bladeren en te genieten van de sfeer en het karakter van onze molens.

Een boek waarmee je iedere molenliefhebber bij een verjaardag, jubileum of andere feestelijke gebeurtenis waar een cadeau bij past, ongetwijfeld een groot plezier doet.

Het boek is te bestellen via Inge de Monte: inge@mosaingo.com

dinsdag 21 juni 2011

Geslaagd molenweekeinde

Geslaagd molenweekeinde in Tungelroy

Molenstichting Weerterland, de dorpsraad van Tungelroy en schrijver Paul Lammeretz van het boek De verdwenen watermolen van Tungelroy hebben op 18 en 19 juni samen de handen ineen geslagen bij de organisatie van een molenweekeinde in Tungelroy.
De molenstichting om de inwoners van Tungelroy kennis te laten nemen van de mooi gerestaureerde Sint Annamolen aan de rand van hun dorp.
De dorpsraad om met een draaiende molen extra luister bij te zetten aan 100 jaar kermis.
Auteur Paul Lammeretz greep de mogelijkheid aan om zijn interessante boek over de geschiedenis van de verdwenen watermolen langs de Vloedbeek te presenteren. En iedereen was na twee drukke en lange dagen erg tevreden over het verloop van dit molenweekeinde waarin naar schatting een 400 mensen een bezoek aan de molen brachten. Bovendien waren de reacties van al die bezoekers erg positief over de molen, over het boek over de Vloedmolen en over het initiatief om de molen op kermiszondag te laten draaien en zo wat extra luister aan de kermis te geven. Voor die gelegenheid was de molen bovendien terecht door molenaar Gerie Fijen en de vrijwillige molenaars in opleiding Jan Moonen en Bert Rietjens feestelijk gepavoiseerd. En molenaar Gerie beleefde met alle toeloop twee drukke dagen waarbij hij veel mensen door de molen in Tungelroy mocht rondleiden.   Kortom een erg geslaagd molenweekeinde en PR voor de Molenstichting>



vrijdag 17 juni 2011

Heel wat reacties

Reakties op besluit gemeenteraad Weert om de molen niet te verkopen

in reply to


Molenaar Jeroen
Erg mooi nieuws voor jullie molens. Dit brengt weer zekerheid voor de toekomst. Jullie inzet is beloond.





@vluchtje: @Weerterland van harte proficiat met dit resultaat! Groeten vanuit Lienden


@m0lens: @Weerterland Ook namens De Hollandsche #Molen proficiat voor jullie succesvolle actie tegen verkoop van de #molens!







@Weerterland Erg mooi nieuws voor jullie molens. Dit brengt weer zekerheid voor de toekomst. Jullie inzet is beloond.









@Weerterland proficiat met het behaalde resultaat!