Het idee van Molenstichting Weerterland om de kollergang (de twee verticaal draaiende maalstenen) van de voormalige ros-oliemolen aan de Beekpoort te verplaatsen, wordt mogelijk door de gemeente opgepakt. Donderdag komen een aantal mensen samen om over dit plan te praten.
De twee maalstenen van de uit de 18e eeuw daterende ros-oliemolen van Kampers liggen nu nog in de tuin van museum De Tiendschuur. Hier moeten ze binnen enkele jaren mogelijk verdwijnen wanneer de gemeente Weert besluit tot de verkoop van het museumgebouw. Er zijn plannen in Weert om beide museumlocaties onder één dak samen te brengen met het archief in een Weerter erfgoedhuis.
Molenstichting Weerterland staat op het standpunt dat de oplevering van het bouwproject Poort van Limburg een uitstekende gelegenheid is om de kollergang nu naar zijn oorspronkelijke plek terug te brengen.
Beide stenen kunnen een plaats krijgen in de rond het zalencentrum en kantoorgebouw nieuw in te richten openbare ruimte. Daarbij herinneren de stenen dan ook aan de molen die door paardenkracht werd aangedreven en die hier tot het midden van de jaren vijftig van de afgelopen eeuw heeft gestaan. Een projectgroep overlegt op korte termijn over dit plan.
Molenstichting Weerterland beheert vier gemeentelijke windmolens in Weert. Dat zijn de Sint Annamolens van Keent en Tungelroy en molen De Nijverheid en de Sint Jansmolen in Stramproy. Door het (laten) opleiden van vrijwillige molenaars zorgt de molenstichting er ook voor dat deze molens regelmatig draaien en malen. Bovendien zet de Molenstichting Weerterland zich in voor de promotion van alle Weerter molens. Hier leest u molennieuws en kunt u naar foto's van onze activiteiten kijken.