We kwamen vandaag tijdens de werkzaamheden voor het vervangen van de slechte vloer in de Sint Annamolen in Keent bij een verrassing uit. Een tweede vloer, gelegd in een soort soepbordvorm zo'n 20 centimeter onder de eigenlijke vloer. De vloer ligt onder de huidige trap naar de meelzolder.
Molenaar Peter Stultiens van molen De Hoop in Swartbroek kan ons meer over het hoe, wat en waarom van deze opmerkelijke vloer vertellen: "Wat de mysterieuze vloer aangaat kan ik je het volgende mededelen. Er lag vroeger in de molen een zuiggasmotor onder in de molen die de maalstoel aandreef.
Als deze motor draaide kwam er stoom vrij waarbij het kokend water in deze in een tonvorm gelegde vloer werd opgevangen en naar buiten liep en daar in de zieep (goot) terecht kwam. Buiten aan de weg rookte het kokende water dan in de zieep ."
Een zuiggasmotor is een viertaktmotor waaraan een installatie is gekoppeld, die steenkool, hout of andere brandbare materialen zoals turf omzet in een brandbaar gas, waarop de motor loopt. De zuiggasmotor kwam omstreeks 1880 op de markt en is vooral populair geweest tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de brandstofprijzen sterk waren gestegen en brandstof vaak niet voorhanden was. Zuiggas wordt ook wel aangeduid met houtgas.
Het zuiggas wordt als volgt geproduceerd: eerst wordt oververhitte stoom over gloeiende cokes geleid, waarbij watergas ontstaat, dat vervolgens wordt "gewassen" in een wastoren gevuld met hout of cokes, waar van boven water op gesprenkeld wordt. Tijdens dit proces ontstaat een lichte onderdruk, waardoor het gas als het ware in de motor gezogen wordt.
Dit type motor werd vooral gebruikt in schepen en op andere plaatsen waar een kleine, krachtige energiebron nodig was, zoals in gemalen en korenmolens. In Nederland werden de eerste gemalen met zuiggasmotor in 1905 in bedrijf gesteld, echter niet altijd met succes. Vooral het opstarten van de eencilindermotor met vliegwiel bleek een zwaar werk.
Molenstichting Weerterland beheert vier gemeentelijke windmolens in Weert. Dat zijn de Sint Annamolens van Keent en Tungelroy en molen De Nijverheid en de Sint Jansmolen in Stramproy. Door het (laten) opleiden van vrijwillige molenaars zorgt de molenstichting er ook voor dat deze molens regelmatig draaien en malen. Bovendien zet de Molenstichting Weerterland zich in voor de promotion van alle Weerter molens. Hier leest u molennieuws en kunt u naar foto's van onze activiteiten kijken.