"Buurtproject om trots op te zijn"
De plannen dienen drie doeleinden: de biotoop van de molen, de mogelijkheid om onbelemmerd wind te vangen, wordt verbeterd. Bovendien zorgen de plannen ervoor dat een verwilderd stukje openbaar groen wordt opgeknapt waardoor ook problemen met sociale (on)veiligheid worden aangepakt. En de molen wordt, belangrijk ook voor molens als aantrekkelijk toeristisch attractiepunt, vanaf de straat optimaal zichtbaar. Nu gaat molen De NIjverheid (Nijsmolen) nog grotendeels achter hoge hagen en verwilderd groen schuil. Na deze klus wordt de molen vanaf de openbare weg optimaal zichtbaar.
Het karwei bestaat uit vier fases: het rooien en opruimen van het verwilderde groen. Fase twee is het plaatsen van een nieuw, fraai en bij de omgeving passend hekwerk rond het molenterrein (ter afscherming en vanuit het oogpunt van veiligheid). De derde fase wordt de inrichting en aanplant met laagstam fruitbomen, kleurrijke bloembedden en oude groenten- en graansoorten van de molentuin. Door deze molentuin komt ook een (rolstoel geschikt) wandelpad te lopen. Ook krijgt de tuin een oude rustplek in de molenberg terug en komt er een ontmoetingsplek voor de buren. De laatste fase is het met maaskeien opnieuw bestraten van de invaart naar de molen.
De planning is er op gericht om de hele klus in 2013 te voltooien. Het project is inmiddels aangewezen als een van de 15 Limburgse Kern met Pit projecten. Ook MijnStraatJouwStraat van de gemeente Weert steunt het project net als de Dorpsraad Stramproy. Molenstichting Weerterland en Stichting Bèèle Erfke ‘t Nijsweike werken bij het uitwerken en realiseren van dit buurtproject zeer intensief samen.
Meer info: http://www.facebook.com/MS.Weerterland en http://www.facebook.com/molen.denijverheidstramproy