Draaiende molenwieken,
zingende molenstenen, molenaars die het tot meel gemalen graan keurend tussen
de vingers laten lopen en beneden in de molen de geur van versgebakken brood en
andere ovenverse lekkernijen uit de bakoven. Dat zijn de ingrediënten voor de 3e Molen Maal-,
Meel- & Bakdag die Molenstichting Weerterland samen met Isidorus
organiseert op zaterdag 10 november tussen 10 en 16 uur in de Sint Annamolen aan de
Keenterstraat in Weert.
De beide
vrijwillige molenaars van de Sint Annamolen, Gerie Fijen en Nuël van den
Hurck, zorgen dat de Sint Annamolen tijdens deze open dag volop draait en maalt. Voorwaarde is
natuurlijk wel dat er voldoende wind staat. Belangstellenden kunnen het
maalproces van nabij volgen en de molenaars alles over het malen van graan tot
meel vragen. Enkele gastheren van Molenstichting Weerterland geven bovendien de
hele dag rondleidingen in de molen.
Docent
brood- en banketbakken, Peter OpHey, verbonden aan het Arcuscollege Heerlen
demonstreert tijdens de Maal, Meel- & Bakdag hoe iedereen zelf uit meel,
bloem en andere bakproducten heerlijke ovenproducten kan toveren. Van brood of
pizza’s tot koekjes, taarten of vlaaien. Daarbij zal de bakker vragen van
bezoekers beantwoorden en hij heeft voor iedereen leuke baktips. En als
bezoeker hoort zelf proeven er natuurlijk óók bij.
Het is echter
niet alléén de bedoeling om tijdens deze bakdag leuke ideeën op te doen. Iedereen kan in de aanloop naar de bakdag ook
zelf aan de slag gaan. Isidorus organiseert daarvoor een leuke bakwedstrijd.
Bak met de bakproducten van Isidorus uw favoriete Sinterklaas- en/of
Kerstlekkernijen. De resultaten van uw huisvlijt moeten tijdens de Maal-, Meel-
& Bakdag in de winkel van Isidorus aan de Mastenbroekweg ingeleverd worden.
Een jury beoordeelt alle inzendingen. Deelnameformulieren krijgt u in de winkel
van Isidorus.
Juryleden
zijn de bakkers Peter OpHey en Jo Roelofsen en verder Joost Noyens, directeur van Isidorus en Vincent van
den Berg voorzitter van Molenstichting Weerterland. Deelnemers maken kans op leuke prijzen zoals
een bakworkshop met Jo
Roelofsen verbonden aan het Limburgs Openlucht Museum
Eynderhoof. Ook stelt Isidorus een aantal waardebonnen beschikbaar.
Tijdens
de Maal-, Meel & Bakdag geeft Isidorus bovendien 10% korting op de aankoop
van alle bakartikelen en de klant mag in de molen aan het Rad van Fortuin
draaien voor extra prijzen.