dinsdag 30 oktober 2012

Project ‘Boom in de voortuin’ voor particulieren

Weert schenkt de komende jaren 3.000 bomen weg aan particulieren.
Die mogen ze dan in hun voortuin poten.
Een heel mooi initiatief van een gemeente die Groenste Stad van Nederland is geworden.
Maar als Molenstichting Weerterland hebben we toch één MAAR bij dit hele idee.
Wat wanneer een particulier die een voortuin binnen een molenbiotoop heeft, nu een of enkele gemeentelijke bomencadeau's in zijn tuin wil aanplanten?
We hebben het al vaker opgemerkt: "Bomen groeien, Molens niet."
Dan moet de Molenstichting dus zeggen: "Jammer maar dat kan niet." of "Jammer maar uitsluitend een boom die niet hoger wordt dan drie of 4 meter."
En dan is dus de Molenstichting de kwade pier.  

Een aardig plan dus maar we moeten wel voorkomen dat deze uit spontaniteit en terechte trots op de gewonnen eretitel geboren actie over 10 of 15 jaar problemen voor de windvang van onze molens gaat veroorzaken.
En dan bedoel ik hier niet UITSLUITEND onze 4 molens maar ALLE molens in Weert.

Project ‘Boom in de voortuin’ voor particulieren

zaterdag 27 oktober 2012

3e Molen, Maal, Meel & Bakdag



Draaiende molenwieken, zingende molenstenen, molenaars die het tot meel gemalen graan keurend tussen de vingers laten lopen en beneden in de molen de geur van versgebakken brood en andere ovenverse lekkernijen uit de bakoven. Dat zijn de ingrediënten voor de 3e Molen Maal-, Meel- & Bakdag die Molenstichting Weerterland samen met Isidorus organiseert op zaterdag 10 november tussen 10 en 16 uur in de Sint Annamolen aan de Keenterstraat in Weert.

De beide vrijwillige molenaars van de Sint Annamolen, Gerie Fijen en Nuël van den Hurck, zorgen dat de Sint Annamolen tijdens deze open dag  volop draait en maalt. Voorwaarde is natuurlijk wel dat er voldoende wind staat. Belangstellenden kunnen het maalproces van nabij volgen en de molenaars alles over het malen van graan tot meel vragen. Enkele gastheren van Molenstichting Weerterland geven bovendien de hele dag rondleidingen in de molen.

Docent brood- en banketbakken, Peter OpHey, verbonden aan het Arcuscollege Heerlen demonstreert tijdens de Maal, Meel- & Bakdag hoe iedereen zelf uit meel, bloem en andere bakproducten heerlijke ovenproducten kan toveren. Van brood of pizza’s tot koekjes, taarten of vlaaien. Daarbij zal de bakker vragen van bezoekers beantwoorden en hij heeft voor iedereen leuke baktips. En als bezoeker hoort zelf proeven er natuurlijk óók bij.

Het is echter niet alléén de bedoeling om tijdens deze bakdag leuke ideeën op te doen.  Iedereen kan in de aanloop naar de bakdag ook zelf aan de slag gaan. Isidorus organiseert daarvoor een leuke bakwedstrijd. Bak met de bakproducten van Isidorus uw favoriete Sinterklaas- en/of Kerstlekkernijen. De resultaten van uw huisvlijt moeten tijdens de Maal-, Meel- & Bakdag in de winkel van Isidorus aan de Mastenbroekweg ingeleverd worden. Een jury beoordeelt alle inzendingen. Deelnameformulieren krijgt u in de winkel van Isidorus. 

Juryleden zijn de bakkers Peter OpHey en Jo Roelofsen en verder Joost Noyens, directeur van Isidorus en Vincent van den Berg voorzitter van Molenstichting Weerterland.  Deelnemers maken kans op leuke prijzen zoals een bakworkshop met Jo Roelofsen verbonden aan het Limburgs Openlucht Museum Eynderhoof. Ook stelt Isidorus een aantal waardebonnen beschikbaar.

Tijdens de Maal-, Meel & Bakdag geeft Isidorus bovendien 10% korting op de aankoop van alle bakartikelen en de klant mag in de molen aan het Rad van Fortuin draaien voor extra prijzen.


maandag 22 oktober 2012

Informatiemiddag over vrijwilliger bij de molenstichting

Molenstichting Weerterland zoekt nieuwe vrijwilligers. Mensen die wat vrije tijd willen investeren in het beheer en behoud van de monumentale Weerter molens. Met de slogan Vind je Draai op de Molens zoekt Molenstichting Weerterland mensen die hun belangstelling voor de molens willen vertalen in vrijwilligerswerk.

Molenstichting Weerterland is vooral op zoek naar mannen en vrouwen die als molengastvrouw of gastheer, molengids of als klusser op de molens actief willen worden. Daarnaast zoekt de stichting ook dringend bestuurlijke versterking.  Bovendien bestaat de mogelijkheid om, bij voldoende aanmeldingen, ook een nieuwe groep vrijwilligers aan de opleiding tot vrijwillige molenaar te laten beginnen. De opleiding tot molenaar, vereist om op de molens te mogen draaien, duurt minimaal twee jaar en wordt verzorgd door het Gilde van Vrijwillige Molenaars.

Komende zaterdag, 27 oktober, organiseert Molenstichting Weerterland een speciale bijeenkomst voor iedereen die als molenvrijwilliger actief wil worden.  Wie belangstelling heeft voor de molens en zich voor het behoud van de molens wil inzetten is om 15.00 uur welkom op de Sint Annamolen aan de Keenterstraat 1 in Weert. 

Tijdens de bijeenkomst wordt het een en ander verteld over de doelstellingen en taken van de molenstichting, over de verschillende vrijwilligersfuncties die er zijn en over de opleiding tot vrijwillige molenaar of tot molengastvrouw/gastheer. Enkele molenaars en molengidsen zijn aanwezig om op alle vragen te antwoorden en ook een rondleiding door de molen staat op de agenda. Vooraf even aanmelden via info@molensinweert.nl wordt op prijs gesteld.  

woensdag 3 oktober 2012

Bomenbeleid

Weert heeft een nieuw bomenbeleid op stapel staan. Een beleid gericht op enerzijds meer groen in de wijken en dorpen en anderzijds minder overlast voor bewoners. Bovendien een beleid dat meer op de praktijk van iedere dag lijkt geënt. Een ontwikkeling dus die we als molenstichting zeker toejuichen.


Zo houdt het nieuwe bomenbeleid voor Weert, zoals dat nu wordt voorgesteld, ook in dat er meer dan voorheen met de omgeving rekening wordt gehouden. Zo zijn alle molenbiotopen voor onze Weerter windmolens opgenomen in de plankaart. Dat betekent dat er, wanneer zich groene ontwikkelingen binnen een gebied van 400 meter rondom de molens voordoen, er extra gekeken wordt naar de consequenties van deze plannen voor de molenbiotoop. Simpelweg: de vergissingen die in het verleden (óók in Weert) zijn begaan, willen we voor de toekomst voorkomen. En waar mogelijk zullen we de komende jaren herstellen wat er vroeger fout is gegaan. 


Dit nieuwe denken is mede het resultaat van het convenant molenbiotoop dat tussen de gemeente Weert, de Molenstichting Limburg, Molenstichting Weerterland en een aantal particuliere moleneigenaren is afgesloten. Waarmee Weert bewijst dat bomen en molens prima samen kunnen gaan en elkaar echt niet in de weg hoeven te zitten. Als men steeds maar voor ogen houdt dat bomen groeien en molens niet. En dat hoge bomen nu eenmaal veel wind vangen.


Bij de foto's:  Een foto op de achterkant van het beleidsplan brengt prima in beeld waarom het bij de molenbiotoop gaat. Een prachtige rij bomen in Stramproy waarachter (onzichtbaar) een molen schuil gaat.



In geen velden of wegen een molen te ontdekken 

Maar 's winters komt plots de molen tevoorschijn.