Historisch metselwerk kan veel duurzamer
Johannes, Rola
DELFT - De faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de TU Delft en de Vereniging Monumentenwacht Nederland willen door onderzoek komen tot een verbeterde voegmethode. Op die manier is de duurzaamheid van metselwerk bij restauraties te verhogen.
Het accent ligt op herstel van het voegwerk van zwaar historische muren die zwaar zijn belast door regenwater, op het inboeten van slecht metselwerk en op de voorzieningen voor hemelwaterafvoer bij klassieke windmolens. In de praktijk blijken veel hervoegbeurten van monumentale gebouwen te mislukken. Redenen van zowel materiaalkundige (mortelreceptuur) als uitvoeringstechnische aard zorgen voor de problemen.
Het nieuwe onderzoek, dat plaatsvindt onder supervisie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, moet leiden tot verantwoorde keuzes bij toe te passen materialen en richtlijnen op besteksniveau voor restauratievoegmortel en de wijze van uitvoering.
Voor het onderzoek worden proefpanelen opgezet met verschillende zelf gemixte voegmortelrecepturen en een aantal prefab mortels. Behalve laboratoriumtests naar de hygrische, mechanische en fysische eigenschappen vinden ook vries-dooiproeven plaats.
Ook wordt bij enkele objecten de toestand onderzocht van hervoegbeurten die een aantal jaren geleden zijn uitgevoerd. Aan de hand van deze resultaten zullen grenswaarden voor bepaalde materiaalparameters worden voorgesteld die als richtlijn kunnen dienen voor de keuze van een restauratievoegmortel en de 'ideale uitvoeringswijze' beschrijven.
Het betreft hier het derde onderzoekscontract binnen de raamovereenkomst 'Aanpak Vochtproblematiek Massief Metselwerk'. Het eerste contract 'kwaliteitseisen restauratiebaksteen en kalkgebaseerde metselmortels' is uitgewerkt in een ontwerprichtlijn. Aan het tweede 'detectie holten en lateraalscheuren' en 'richtlijnen injecteren' wordt momenteel de laatste hand gelegd.
Publicatie datum:28-05-2010 00:00
Laatst gewijzigd:27-05-2010 16:45
Molenstichting Weerterland beheert vier gemeentelijke windmolens in Weert. Dat zijn de Sint Annamolens van Keent en Tungelroy en molen De Nijverheid en de Sint Jansmolen in Stramproy. Door het (laten) opleiden van vrijwillige molenaars zorgt de molenstichting er ook voor dat deze molens regelmatig draaien en malen. Bovendien zet de Molenstichting Weerterland zich in voor de promotion van alle Weerter molens. Hier leest u molennieuws en kunt u naar foto's van onze activiteiten kijken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten