dinsdag 29 december 2009

Druk jaar op de website www.molensinweert.nl

Molenstichting Weerterland is met toenemend sukses present op het internet. In augustus 2008 ging onze site de lucht in en sedertdien trekken we maandelijk meer bezoekers. Daaruit blijkt wel dat molens toch de nodige supporters hebben. Om een idee te geven, hieronder de opsomming van de bezoekersaantallen van onze website.
  • Augustus 2008          656 bezoekers
  • September 2008      1105
  • Oktober 2008         1272
  • November 2008      1302
  • December 2008       1760
  • Januari 2009            1840
  • Februari 2009          1714
  • Maart 2009             1821
  • April 2009               1854 
  • Mei 2009                 2248
  • Juni 2009                 2061
  • Juli 2009                  2442
  • Augustus 2009         3841
  • September 2009      3053
  • Oktober 2009         3713
  • November 2009      5681
  • December 2009      3668 (stand per 29 december)

dinsdag 22 december 2009

Molenstichting neemt beheer molens over

Met het plaatsen van een aantal handtekeningen onder de nieuwe beheersovereenkomst voor de Weerter windmolens, heeft de Molenstichting Weerterland het beheer over de vier gemeentelijke molens overgenomen. Dat gebeurde maandag 21 december tijdens een bijeenkomst in aanwezigheid van veel vrijwillige molenaars en vrijwillige molenaars in opleiding. Ook bestuursleden van de Limburgse Molenstichting waren bij de overdracht van het gemeentelijk molenbezit aanwezig.


Namens de gemeente Weert plaatste wethouder H. Coolen (cultuur en monumentenbeleid, CDA) zijn handtekening onder de overeenkost. Voor de Molenstichting Weerterland tekenden voorzitter F. Weerts en penningmeester M. Vossen.

Tijdens de bijeenkomst maakte voorzitter Weerts verder bekend dat de Molenstichting nu in nauw overleg met de vrijwillige moelnaars gaat werken aan nieuwe gebruikscontracten voor de vier molens.



Met de overdracht van het beheer over de beide Sint Annamolens in Keent en Tungelroy en de molens Sint Jan en De Nijverheid in Stramproy draagt de Molenstichting Weerterland voortaan de verantwoordelijkheid voor het dagelijks beheer van deze vier molens.

vrijdag 18 december 2009

Molenstichting start Vriendenactie


De overdracht van het beheer van de vier gemeentelijke windmolens, is voor de Molenstichting Weerterland het startsein voor een grote Vriendenactie.

De Molenstichting hoopt de komende maanden in Weert en de regio tientallen molenvrienden ervan te kunnen overtuigen dat het zinvol en nodig is om Vriend van de Molens in het Weerterland te worden.

Na de overdracht van de vier molens in Weert, Tungelroy en Stramproy is de Molenstichting Weerterland voortaan verantwoordelijk voor het dagelijkse beheer en onderhoud van de molens. De gemeente betaalt als eigenaar van de molens de kosten van dit onderhoud.

Bovendien moet de Molenstichting Weerterland zorgen voor de promotion van de molens en zorgen dat de molens ook weer regelmatig draaien. Doelstelling voor de Molenstichting Weerterland is dat ieder van de vier windmolens (de Annamolens van Keent en Tungelroy en De Nijverheid en Sint Jansmolen in Stramproy maandelijks minimaal acht uur draaien.

dinsdag 8 december 2009

Afspraken over de molenbiotoop

Het convenant molenbiotoop, waarbij de gemeente Weert, de Limburgse Molenstichting en de Molenstichting Weerterland afspraken hebben gemaakt over de bescherming van de biotopen rond de windmolens en de watermolen, bestaat nu een jaar.
Gemeente en molenstichting hebben er dus ervaring mee op kunnen doen.

De afgelopen twaalf maanden zijn er vier bouwplannen ter beoordeling aan de molenstichting voorgelegd. Die hadden betrekking op bouwplannen binnen het werkingsgebied van de biotoop van de Antoniousmolen van Laar (één plan), de Wilhelmus-Hubertusmolen (2 plannen) en de Odamolen (een plan).
In 3 procedures kreeg de Molentichting Weerterland het onprettige gevoel dat men in een te laat stadium bij de procedure betrokken was. We werden met al bijna kant en klare bouwplannen gecontronteerd.

De Molenstichting Weerterland gaat het Weerter gemeentebestuur hierop attenderen. We vinden dat een discussie over een bouwplan in relatie tot de molenbiotoop in een veel vroeger stadium gevoerd moet worden ! Niet als er al kant en klare bouwtekeningen die zelfs de Welstandcommissie al zijn gepasseerd, op tafel liggen. De molenbiotoop moet tersprake komen direct bij de eerste gesprekken over een mogelijk bouwplan, net als dat ook geldt voor bv een schone grond verklaring.

donderdag 3 december 2009

2E DRUK GESCHIEDENIS SINT JANSMOLEN NU BESCHIKBAAR

De tweede druk van het recent door de Molenstichting Weerterland uitgegeven boek over de geschiedenis van de Sint Jansmolen ligt klaar.

Belangstellenden die het boek alsnog willen aanschaffen, kunnen het boek via email info@molensinweert.nl bestellen. Of klik op de button "Reserveer uw herdruk" op de website http://www.molensinweert.nl/. Geef uw naam en adres op en het aantal boeken dat u wenst te bestellen.

De prijs bedraagt 20,00 € en bij verzending per post 23.00 €

maandag 30 november 2009

Grote opknapbeurt voor Molen De Hoop Swartbroek

Goed nieuws valt er te melden uit Swartbroek van molen De Hoop.
Niet alleen wordt de molenbiotoop van de hoogste Limburgse stellingmolen flink verbeterd nu de gemeente een aantal bomen rond de molen laat kappen waardoor de windvang van de molen fors verbeterd wordt.

Ook de molen zelf krijgt een grote opknapbeurt. Voor deze klus heeft de eigenaar inmiddels een toezegging gekregen dat er subsidie beschikbaar gesteld wordt. Over de opknapbeurt van molen De Hoop is jarenlang gesproken.
Direct na de wintermaanden wordt met de klus begonnen.

De molen krijgt nieuwe, lange, schoren en de galerij rond de molen krijgt een nieuwe ballustrade. Bovendien wordt ook het schilderwerk van de molen grondig onderhanden genomen zodat de molen er weer een reeks van jaren netjes verzorgd bij zal staan. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden uiterlijk begin oktober 2010 zijn afgerond.

Op de Limburgse Molendag in het eerste weekeinde van oktober viert Weert dan dat de vier gemeentelijke windmolens ook allemaal gerestaureerd zijn.

maandag 23 november 2009

Veel activiteiten in 2010 bij Molenstichting

Molenstichting Weerterland heeft in 2010 enkele grote activiteiten op de agenda staan. Hoogtepunt van 2010 wordt ongetwijfeld de feestelijke heropening van de gerestaureerde Sint Annamolen van Keent, Sint Annamolen van Tungelroy en molen De Nijverheid in Stramproy. Hiermee rondt de gemeente Weert een omvangrijk restauratieproject af. De vier gemeentelijke windmolens zijn dan compleet gerestaureerd.


Deze drie windmolens worden op vrijdag 1 oktober 2010 feestelijk opgeleverd. Op 2 en 3 oktober zijn er open dagen met tal van omlijstende activiteiten op de drie gerestaureerde molens. Gelijktijdig worden de Limburgse Molendagen gehouden.
Verder organiseert de Molenstichting Weerterland een grote molenexcursie op zaterdag 24 april. Daarbij wordt de Kilsdonkse molen bezocht en verder gaat de reis langs enkele molens in Noord-Limburg en het Duitse grensgebied in de omgeving van Geldern.

Op 8 en 9 mei 2010 zijn de molens in het Weerterland voor belangstellenden geopend tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag. Ook zal de Molenstichting Weerterland weer present zijn op de jaarlijkse zomerbraderie in de Weerter binnenstad op vrijdag 2 juli. Bovendien presenteert de Molenstichting Weerterland in de lente van 2010 ook een nieuwe fiets en auto molenroute langs de Weerter molens.

zaterdag 14 november 2009

Tweede druk boek over geschiedenis Sint Jansmolen

Er komt een 2e druk van het boek over de geschiedenis van de Sint Jansmolen, "Onse Wintmoolen tot Stramproie". De eerste druk van het boek van de hand van Jacques Van de Winkel verscheen in het voorjaar van 2009 bij gelegenheid van de oplevering van de volledig gerestaureerde Sint Jansmolen. Het boek was binnen enkele dagen volledig uitverkocht.

De afgelopen maanden hebben ongeveer vijftig belangstellenden de Molenstichting Weerterland laten weten in een 2e druk geinteresseerd te zijn. Mede door de financiële steun van de Stichting Weerter Publicaties, is het voor de Molenstichting Weerterland nu verantwoord om een 2e druk uit te geven.

De prijs van het boek zal ongeveer 15 euro (exclusief verzendkosten) bedragen.
Belangstellenden kunnen via de website http://www.molensinweert.nl/ het boek reserveren.
Dat kan door online op deze website eem reserveringsformulier in te vullen.

zondag 8 november 2009

Volop positieve ontwikkelingen

Allemaal positieve ontwikkelingen en geluiden de afgelopen week.

Allereerst is het opvoegen van de Nijsmolen in Stramproy nu echt in volle gang.  Dat meldt ons mede bestuurslid Piet Hermans op zijn Blog. En de bouwvakkers hebben bovendien laten weten dat, aansluitend aan de afronding van het voegen van de Nijsmolen, begonnen wordt met het opnieuw voegen van de Annamolen in Tungelroy. Dus ook aan het wachten in Tungelroy komt, binnenkort, een einde. Vervolgens kan molenbouwer Adriaens uit Weert aan de gang met het molenmakerswerk.


Bovendien zijn er binnen de gemeentelijke organisatie enkele nadere werkafspraken gemaakt waardoor het toezicht op de voortgang, het verloop én de uitvoering van de restauratiewerkzaamheden van de Nijsmolen, de Annamolen in Tungerloy en (direct na de winter) ook de Annamolen van Keent, verbeterd wordt.

Positief is ook dat er een oplossing in zicht blijkt te zijn voor de vraag hoe in de beide Annamolens en in de Nijverheid een toiletvoorziening en klein keukenblokje in te richten.  Joke Jongeling van de gemeente Weert is enkele prima oplossingen tijdens haar zoektocht naar mogelijkheden om in de molens een toiletvoorzieningen in te richten in Montfoort en Liessel tegengekomen. Een foto is hierbij te zien. Bekeken wordt nu nog hoe deze accommodatie in de molenberg te integreren. Maar de verwachtingen zijn hoopvol.

Laatste positieve geluid: op maandag 21 december (onder voorbehoud van een definitieve goedkeuring door B en W van Weert) tekenen de Molenstichting Weerterland en de gemeente Weert de definitieve versie van de Beheersovereenkomst voor de vier gemeentelijke molens.
Dat zal op een feestelijke wijze gebeuren tijdens een bijeenkomst op 21 december op 20.00 uur in Lunchcafé 't Morregat aan de Beekstraat in Weert.

maandag 26 oktober 2009

Nu speelt algengroei de molen van Nijs parten


Opnieuw is er geen begin gemaakt met het opnieuw opvoegen van de molen van Nijs in Stramproy.

Aannemerbedrijf Loven wordt nu dwars gezeten door algengroei in de voegen die het afgelopen voorjaar zijn uitgekapt. Er moet nu eerst een methode gevonden worden om deze algenafzetting uit de honderden meters voeg te verwijderen. Pas daarna kan het voegen daadwerkelijk beginnen.
Eerder al liep het opnieuw opvoegen van de molen door verschillende andere oorzaken al vertraging op.

Zolang de voegen niet opnieuw zijn gevoegd, kunnen ook de verdere restauratiewerkzaamheden aan de molen, zoals het vervangen van de twee roeden en de staart van de molen ook gebeuren. De molenroeden en molenstaart kunnen pas vernieuwd worden nadat de steigers rond de molen zijn afgebroken.

Wel is het oranje afschermdoek dat rond de steigers was opgehangen door een nieuw wit doek vervangen.

zaterdag 24 oktober 2009

Monumentenwacht brengt molenbiotopen in kaart

Monumentenwacht Limburg is bezig met een inventarisatie van Molenbiotopen in de provincie Limburg. De uitkomsten van deze inventarisatie worden tegen het eind van het jaar verwacht.
De gegevens komen daarna beschikbaar voor de Limburgse molengemeenten en voor eigenaren en beheerders van molens.

De molenbiotoop is een gebied binnen een straal van 500 meter rond een windmolen of het bovenstroomse deel van een waterloop die een watermolen van water voorziet. Binnen de biotoop mogen geen belemmeringen worden opgericht die de windvang of watertoevoer voor de molen bemoeilijken of zelf verhinderen. Molenstichting Weerterland heeft vorig jaar december met de gemeente Weert een convenant afgesloten over de biotopen. Daarbij zijn afspraken gemaakt over de bescherming en waar mogelijk verbetering van de molenbiotopen rond de acht windmolens en de ene watermolen binnen de gemeente Weert. Daarmee heeft de gemeente Weert landelijk een voortrekkersrol.

Als uitvloeisel van dit convenant worden binnenkort in Swartbroek al enkele hoogopengaande bomen rond molen De Hoop gerooid. Ook zullen binnenkort bomen bij de Sint Annamolen in Keent verdwijnen. Bovendien wordt de Molenstichting Weerterland door de gemeente Weert, telkens wanneer bouwactiviteiten binnen de werkingssfeer van de molenbiotoop worden gepland, vooraf geraadpleegd.

woensdag 21 oktober 2009

Het heeft (te) lang geduurd.


"Restauratie Molen Stramproy hervat", meldt vandaag Dagblad de Limburger met een grote kop.'Eerst zien en dan pas geloven, denk ik dan.
Het is inderdaad lang, te lang, wachten vooraleer aannemer Loven begint met de volgende fase van de grote opknapbeurt van de Molen van Nijs. Na het uitkappen van de voegen van de molenromp is het, zeer ook tot ergernis van molenaar Jac Nijs en van de Molenstichting Weerterland, maandenlang al stil op en rond de molen. Loven geeft in de krant wel verklaringen waarom het werk zo lang stilligt maar hij verzuimt erbij te zeggen dat hij inmiddels diverse keren tussentijds ook heeft beloofd dat de werkzaamheden 'de komende week' zouden verdergaan.
Alleen verscheen er na die toezeggingen telkens niemand bij de molen.

Daardoor moest molenaar en instructeur Jac Nijs ook steeds andere oplossingen bedenken om de opleiding tot de vrijwillige molenaars enigermate normaal door te kunnen laten gaan. Jac Nijs leidt momenteel zes vrijwillige molenaars op voor hun examen. vrijwillige molenaars die hard nodig zijn in Midden-Limburg.

Nu is het maar hopen dat er niet weer iets tussenkomt en dat aannemer Loven de klus echt weer oppakt en dat de resterende werkzaamheden bij De Nijverheid voor de rest wel volgens schema verlopen.

En... niet vergeten mag worden dat er in Tungelroy ook nog een molen staat te wachten op het moment dat ook daar de voegers arriveren. Misschien moet het toezicht op de voortgang en uitvoering van deze restauratieklussen toch geintensiveerd worden.

woensdag 14 oktober 2009

Weert koopt zilveren molen

Museumconservator John van Cauteren meldde mij vol trots dat hij voor het Weerter gemeentemuseum Jacob van Horne een zilveren molen heeft aangekocht.  Deze zilveren stellingmolen staat ook al in het museum aan de Markt in een vitrine bij de informatiebalie.


De molen is in 1931 geschonken aan de NV Meelfabriek ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum door Noury & Van der Lande uit Deventer.

De familie Van der Lande bezat in het begin van de 19e eeuw een windmolen in Deventer waarvan dit zilveren model een afbeelding is. Uit de exploitatie van deze korenmolen is later de meelfabriek Noury & van der Lande te Deventer, die uitgroeide tot een voedings- en chemieconcern, ontstaan. Dit concern stond later weer aan de basis van het AKZO-concern.
Noury & van der Lande ontwikkelde een chemisch produkt om tarwebloem te oxideren om zo tot een wittere tarwebloem met beter bakresultaat te komen.


Meelfabriek Gebroeders van de Venne was een zeer goede klant van deze firma en de directieleden kenden elkaar persoonlijk.

Daarom zal deze zilveren molen ook wel geschonken zijn bij het zilveren jubileum van de “maelmuuële” in 1931.

zaterdag 10 oktober 2009

Limburgs Dierbaar Oord

Dagblad de Limburger is een zoektocht gestart naar Limburg meest Dierbare Oord.
Jacques van de Winkel heeft de Sint Jansmolen  in Stramproy voorgedragen. Zijn motivatie kunnen jullie hieronder lezen. Ga naar de site van De Limburger (pagina 76-80) en stem op ons Dierbaar Oord.



"De molen die, ondanks het feit dat ik er reeds vóór meer dan 65 jaar terug bij ben weggegaan, telkens als ik bij hem in de buurt kom en ik opeens weer zijn wieken boven de omgeving uit zie steken, een heleboel herinneringen door mijn hoofd doet gaan.
De molen waarop ik mijn hele vroege jeugd heb doorgebracht en waar over mijn toekomst, die zich ver weg van de molen zou afspelen, werd beslist.


De molen waar ik, op de molenberg, op 10 mei 1940 ’s morgens zeer vroeg de eerste Duitse soldaat ontmoette die zei dat hij mij wilde doodschieten. Gelukkig dat dat slechts bluf bleek te zijn.


De molen waar ik mijn eerste darts-spelletjes leerde spelen, met de Engelse militairen die in de herfst van 1944, wachtende op de oversteek van de Maas, in het magazijn hun onderdak gevonden hadden. De thee, waarvan ik, tot dan toe, het bestaan niet eens kende en die meestal uit grote witgeëmailleerde mokken (ik had er mijn eigen mok) gedronken werd, was er zo sterk dat het roerlepeltje er, bij wijze van spreken, rechtop in bleef staan. Gelukkig werd er heel wat melk en suiker ingedaan.

De molen waar ik dikwijls geholpen heb om hem in de vreugd en een enkele keer in de rouw te zetten.


De molen waar de boeren uit het dorp, met paard en kar en soms met de kruiwagen, hun granen naar toe kwamen brengen en er hun meel voor hun dagelijks brood en voor veevoeder weer terug kwamen halen.


De molen waar de laatste dorpsnieuwtjes en –roddels uitgewisseld werden.

De molen die mijn 100 jarige bedlegerige moeder de vraag deed stellen, toen ik tegen haar zei dat ik even weg wilde om een foto van de molen te nemen : ”heb je nu nog niet genoeg foto’s van de molen”? Nee ook nu nog heb ik niet genoeg foto’s van de molen.


De molen die ik in het Limburgs als vrouwelijk en in het Nederlands als mannelijk moet vervoegen, die molen is: Mijn Limburgs Dierbaar Oord. "

woensdag 7 oktober 2009

Bomen bij molen De Hoop in Swartbroek worden gerooid


De molenbiotoop voor molen De Hoop in Swartbroek wordt binnen enkele maanden aanzienlijk verbeterd.

De gemeente Weert is voornemens om deze winter nog een aantal hoogopgaande bomen aan de Eutropiastraat te rooien.
Het opruimen van deze bomen is in het gemeentelijk werkplan voor de komende wintermaanden opgenomen. Er komt geen nieuwe beplanting voor deze bomen in de plaats.

Het eind van het wachten op verbetering van de molenbiotoop voor molen De Hoop is dus in zicht!

De gemeente Weert, de Limburgse Molenstichting en Molenstichting Weerterland sloten vorig jaar een convenent waarin afspraken over het behoud van de molenbiotopen voor de Weerter molens werden gemaakt.

zondag 4 oktober 2009

Belangstelling voor molen op Limburgse Molendag


De open dag op molen De Nijverheid in Stramproy tijdens Limburgse Molendag heeft toch nog redelijk wat publiek getrokken. Ook de andere molens in en rondom Weert zoals de Sint Jansmolen, molen De Hoop in Swartbroek en de Uffelse molen in Haler-Uffelse hadden uiteindelijk over aanloop niet te klagen.En dat ondanks het feit dat de verschillende weekbladen in het land van Weert in hun kolommen met geen letter aandacht aan deze Limburgse Molendag hadden besteed.


Bij De Nijverheid (molen van Nijs) in Stramproy konden belangstellenden zichop de hoogte stellen van de voortgang van de restauratie van deze molen. Molenaar Jac Nijs mocht in de loop van de dag uiteindelijk toch nog een kleine vijftig personen op de molen verwelkomen en rondleiden. Wat de molenaar  opviel was dat er vooral mensen naar de molen kwamen die gericht belangstelling hadden voor de voortgang van de restauratiewerkzaamheden.

De molen van Nijs in Stramproy staat al enkele maanden in de steigers. Komende week wordt een begin gemaakt met het opnieuw opvoegen van het metselwerk van deze stenen bergmolen. Nadat de steigers zijn afgebroken worden ook de beide roeden van de molen vervangen. Ook aan de staart van de molen moet het nodige gebeuren. Het streven is dat de molen van Nijs tijdens de landelijke molendag in mei 2010 weer kan draaien.

De officiele heropening van deze ruim 100 jaar oude molen staat voor 2 en 3 oktober 2010 gepland. Dan wil de Molenstichting Weerterland de molen van Nijs en de beide Sint Annamolens in Tungelroy en in Keent tijdens een groots opgezet molenweekeinde in Weert officieel heropenen.

zaterdag 3 oktober 2009

Heropening molen De Hoop in Horn

Vanmiddag de Molenstichting Weerterland vertegenwoordigd tijdens de heropening van molen De Hoop in Horn. De feestelijke heropening werd door veel molenvrienden en vertegen-woordigers van molenorgani-saties uit heel Limburg bijgewoond. Bovendien vormde de heropening min of meer het startsein voor de Limburgse Molendag van zondag.

Molen De Hoop, de enige zestienkanter ! van Nederland en waarschijnlijk zelfs van West-Europa is met geld van Monumentenzorg, de Provincie Limburg en de gemeente Leudal het voorbije jaar grondig gerestaureerd. De belangrijkste onderdelen van het werk zijn uitgevoerd door Adiaens Molenbouw uit Weert. Zo moest een nog uit 1925 daterende, geklonken binnenroede vervangen worden. Ook de molenstenen werden gerenoveerd en de hele molen kreeg een schilderbeurt.

Als onderdeel van het plan van aanpak werd ook de omgeving rond de molen aangepakt. Om de molenbiotoop te verbeteren zijn een aantal bomen gerooid en het terrein rond de molen werd opnieuw ingericht. Vrijwillige molenaar Leon Frissen verzorgde rond de heropening van deze molen ook een speciaal project voor leerlingen van de bovenbouw van de basisschool van Horn.

donderdag 1 oktober 2009

In Weert staat Limburgse Molendag in teken van restauraties

De Limburgse molendag, de provinciale open molendag op zondag 4 oktober, staat in Weert dit jaar in het teken van de restauratie van de vier windmolens die eigendom van de gemeente Weert zijn.

Bezoekers aan de Limburgse Molendag kunnen in Stramproy de restauratiewerkzaamheden aan molen De Nijverheid (molen van Nijs) aan de Veldstraat van nabij bekijken. Molenaar Jac Nijs zal tussen 10 en 17 uur bezoekers op de molen rondleiden en tekst en uitleg bij de omvangrijke restauratie van deze uit 1903 daterende bergmolen geven.

Bovendien kan op 4 oktober in Stramproy ook de inmiddels fraai gerestaureerde standerdmolen Sint Jan bezocht worden. Hier laat vrijwillige molenaar Math Beeren belangstellenden tussen 13.00 en 16.00 uur de resultaten van deze geslaagde en inmiddels afgeronde grote opknapbeurt zien.

Andere Weerter molens die zondag tijdens Limburgse Molendag bezocht kunnen worden zijn:
Wilhelmus-Hubertusmolen tussen 13 en 17 uur
De Hoop, Swartbroek van 10 tot 17 uur.
In tegenstelling tot eerdere berichten kan de Broekmolen zondag niet bezichtigd worden.

zaterdag 26 september 2009

Bezoek van de Limburgse Molenstichting

Vandaag heeft het bestuur van de Molenstichting Limburg een uitgereid werkbezoek aan Stramproy en Tungelroy gebracht. Samen het het bestuur van de Molenstichting Weerterland werden de Sint Jansmolen en Molen van Nijs in Stramproy en de Annamolen in Tungelroy bekeken.

De Limburgse Molenstichting liet zich op de drie molens uitvoerig informeren over de voortgang van de restauratie van deze windmolens. De werkzaamheden aan de Sint Jansmolen zijn sedert dit voorjaar voltooid. De restauratie van de Nijverheid (Nijsmolen) en de Annamolen is momenteel nog in in volle gang. Beide molens staan nog volledig in de steiger.


Vervolgens werd ook nog de watermolen De Broekmolen nabij 't Vosseven in Stramproy bezocht. De nieuwe eigenaren van deze watermolen langs de Aabeek op de Nederlands Belgische grens, de familie Simons, heeft de molen de afgelopen maanden al flink opgeknapt.



Tijdens het werkbezoek werd ook uitgebreid stilgestaan bij een aantal projecten die de Molenstichting Weerterland momenteel in voorbereiding heeft en werden een aantal plannen van de Molenstichting Weerterland aan het bestuur van Molenstichting Limburg toegelicht. De Limburgse Molenstichting vroeg aandacht voor de nieuwe beleidsnota 2009-2013 van de Molenstichting Limburg "Mensen gedreven door molens."

donderdag 24 september 2009

Bezoek aan Uffelsemolen

Tijdens onze wekelijkse wandeling hebben we vandaag, tijdens het lopen van het Wandelpad Haler, een bezoek gebracht aan de Uffelsemolen. Molenaar John Klerkx is druk bezig met de omvangrijke restauratie van deze unieke watermolen aan de Uffelsebeek. Het hele project moet omstreeks 2015 voltooid zijn. Maar dan is midden-Limburg een molenjuweeltje én een belangrijke toeristische trekpleister van jewelste rijker.


Inmiddels zijn grote delen van deze historische molen al met veel liefde en aandacht voor het detail gerestaureerd. Molenaar John Klerckx wacht nu op de start van de revitalisering van de Uffelsebeek die weer moet gaan meanderen. Dan kan over enkele jaren het schoepenrad van de watermolen weer gaan draaien.

In de toekomst is het de bedoeling dat de molen ook een culturele ontmoetingsplek voor midden Limburg wordt en er wordt een aantrekkelijk watermolenmuseum ingericht.

Molenstichting Weerterland werkt op een uiterst prettige wijze met molenaar John Klerkx samen. Wij willen de komende jaren waar mogelijk gezamenlijk optrekken om het kostbare molenbezit van Midden-Limburg onder de aandacht van het publiek te brengen.

maandag 21 september 2009

Voortgang in restauraties

Er zit voortgang in de restauratie van de Annamolen in Tungelroy en de molen van Nijs in Stramproy. Nadat in het voorjaar honderden meters voegsel bij beide molens zijn uitgekapt en vooral bij de molen in Tungelroy ook zo'n duizend slechte bakstenen in het molenlichaam zijn vervangen, start volgende week het voegwerk.

Na het uitkappen van de voegen hebben de twee molens de hele zomer goed kunnen drogen. Dat was hard nodig want na de laatste restauratie van de twee molens in de jaren 70/80 van de vorige eeuw waren er vochtproblemen in beide molens ontstaan doordat regenwater via de dikke molenmuren naar binnen drong.

Het opnieuw opvoegen van de  molen van Nijs start volgende week en de bouwvakkers zullen naar verwachting een volle week voor de klus nodig hebben.

Maar op 4 oktober, Limburgse Molendag, staat de molen van Nijs er weer netjes gevoegd bij.
Op 4 oktober bent u ook welkom op deze molen om u door molenaar Jac Nijs te laten bijpraten over de werkzaamheden.

donderdag 17 september 2009

Sint Ursulamolen in het Leudal

Vanochtend bij prachtig weer een mooie natuurrijke wandeling door natuurgebied Leudal tussen Heythuysen en Haelen gemaakt.
Halverwege het bosrijke gebied ligt, daar waar de Tungelroysebeek van naam verandert en verder stroomt als Leubeek de Leumolen. Maar bij het publiek is de molen beter bekend onder de naam Sint Ursulamolen.
Het beeld van de heilige Ursula staat in een nis boven de toegangsdeur tot de molen.
Er zijn twee verhalen die verklaren waarom Ursula haar domicilie heeft in een nis boven de deur van de Leumolen en die op de site van de Leumolen te vinden zijn:

Er zou onenigheid geweest zijn tussen de kloosters Keizerbosch te Neer en St. Elisabeth over de vestigingsplaats van een watermolen op de Leubeek. Dan blijkt een beeldje van St. Ursula uit het klooster St. Elisabeth verdwenen en na een zoektocht wordt het gevonden langs de Leubeek. Het werd gezien als een teken en op de vindplaats bouwde men de molen.

Een andere overlevering verhaalt dat eind 18e eeuw het beeldje van Ursula, eigendom van het klooster St. Elisabeth, door de Franse bezetters in de kloostergracht werd gegooid. Het dreef naar de Leu en spoelde aan bij de sluizen van de Leumolen. De drenkelinge werd geadopteerd door de molenaar die haar liet onderduiken. Nadat de Fransen in 1815 uit de streek verdreven waren kreeg Ursula haar plek op de molen. In stukken vóór 1800 wordt de benaming St. Ursulamolen inderdaad niet aangetroffen.

Al met al betreft het een prachtige watermolen midden in een fantastische omgeving. De oudste vermelding van deze molen dateert al uit 1267. De watermolen werd vroeger gebruikt als korenmolen en als olieslagmolen. Alleen jammer is dat de molen niet goed op foto vast te leggen valt.

woensdag 16 september 2009

Voorbereidingen voor Limburgse Molendag begonnen

Na de meer dan geslaagde Open Monumentendag waarbij de molens in Weert zeker niet over toeloop te klagen hadden, is de Molenstichting Weerterland nu begonnen met de voorbereiding van de Limburgse Molendag.  Die wordt traditioneel op de eerste zondag van oktober gehouden.

Tijdens de Limburgse Molendag, een initiatief van het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg samen met de Limburgse Molenstichting staan naast de molens de vrijwillige molenaars centraal in de belangstelling. Zij zijn tenslotte de mensen die ervoor zorgen dat onze molens gelukkig nog regelmatig draaien. In Weert zijn op dit moment een zestal vrijwilligers bij molenaar Jac Nijs van de molen De Nijverheid (Molen van Nijs) in Stramproy in opleiding tot vrijwillige molenaar. Bovendien hebben zich de afgelopen maanden enkele belangstellenden aangemeld die ook de opleiding tot vrijwillige molenaar willen gaan volgen.

Tijdens de Limburgse Molendag zal de Molenstichting Weerterland bij de molen De Nijverheid in Stramproy speciaal aandacht besteden aan het belang van de vrijwillige molenaars. Bovendien kunnen belangstellenden die dag ook de voortgang van de restauratie van deze molen zelf komen bekijken. Tussen 10 en 17 uur wordt u op de molen rondgeleid.

De informatie over andere molens die op 4 oktober geopend zijn in Weert en de regio leest u op http://www.molensinweert.nl/

zondag 13 september 2009

Ook tijdens 2e Open Monumentendag veel toeloop

Ben vandaag even bij de andere molens in Weert gaan kijken die vanwege Open Monumentendag bezocht konden worden. Bij de Wilhelmus-Hubertusmolen, waar beeldend kunstenaar Ton Piepers gastheer is, was de toeloop groot. Mede natuurlijk vanwege de demonstratie body-painting.

Maar ook op Laar op de Sint Antoniusmolen van Anke en Bas Verheul bleven de hele zondag mensen binnendruppelen. Van ver was al te zien hoe de vlag van Open Monumentendag in de stevige wind wapperde.
De bezoekers toonden vooral veel belangstelling voor de restauratie van deze particuliere molen.
Het opknappen van de Antoniusmolen wordt door de het eigenaarsechtpaar helemaal in eigen beheer uitgevoerd.
Anke Verheul leidde de bezoekers op de molen rond en vertelde met veel enthousiasme over de plannen van het echtpaar met deze monumentale molen.




Ook de nodige belangstelling bij de Antoniusmolen.

zaterdag 12 september 2009

Geslaagde Open Monumentendag

Zaterdag waren we de hele dag vanaf 's morgens 0930 uur present bij de Sint Jansmolen in Stramproy vanwege Open Monumentendag 2009. Op de Kaart was dit jaar het motto van de OMD en door de Molenstichting Weerterland was dat vertaald in de vorm van een digitale presentatie van zo'n 75 oude Weerter molenprentbriefkaarten.

Ook de belangstelling van het publiek voor de molen was goed; 56 mensen lieten zich door vrijwillige molenaar Jac Nijs en door vrijwillige molenaar in opleiding Lukas Kusters op de molen rondleiden. Geen massale toeloop maar wel en dat is zeker zo belangrijk, mensen met echte belangstelling voor de molen.
Onze gasten kwamen uit heel Nederland tot uit Zeeland en Friesland en verder uit België, Duitsland, Engeland en zelfs twee geinteresseerden uit Hongarijen.

Bovendien stond er de hele dag een prima briesje zodat ook de molen de hele zaterdag voor de prins heeft kunnen draaien.

Wie nog een molen wil bezoeken kan dat zondag 13 september in Weert bij de Wilhelmus-Hubertusmolen, de Antoniusmolen van Laar en molen De Hoop van Swartbroek.
Vanwege kermis in Stramproy is de Sint Jansmolen zondag niet te bezoeken.

vrijdag 11 september 2009

Alles is klaar voor Open Monumentendag

Zaterdagmorgen vanaf 10 uur is de Molenstichting Weerterland present op de Sint Jansmolen in Stramproy.
Voor de gelegenheid zal vrijwillige molenaar Jac Nijs zaterdag vaste molenaar Math Beeren vervangen en de molen laten draaien en belangstellenden rondleiden.


De Molenstichting Weerterland presenteert zaterdag bij de molen een collectie oude Weerter ansichtkaarten van molens. Bovendien is de molenfietsroute Stramproy, een mooie ruim 20 km lange fietstocht langs de molens van Stramproy, Haler-Uffelse en MOlenbeersel (B) zaterdag te koop. En we vragen aandacht voor de actie Vriend van de Molens in het Weerterland. Meer over deze actie kunt u ook lezen op onze website http://www.molensinweert.nl/  Daar kunt u zich ook online als Molenvriend aanmelden.

donderdag 10 september 2009

Molen De Nijverheid was vanmorgen plots 30 centimeter hoger

Ben vanmorgen even gaan kijken bij molen De Nijverheid in Stramproy. De restauratie van deze molen is in volle gang. Vanmorgen bleek de molen plots zo'n 30 centimeter hoger te zijn. Medewerkers van het Weerter molenbouwbedrijf Adriaens Molenbouw hadden de molenkap opgevijzeld. Dat was nodig om de stalen ring waarop de kap rust en draait te kunnen vervangen.


Het wachten is nu op het begin van het buitenvoegwerk van de molenromp. Nadat alle voegen dit voorjaar zijn uitgekapt en de voegen de hele zomer door de zon en de wind goed konden drogen, is het nu tijd om de molenromp opnieuw op te voegen. Liefst voor de herstmaanden met alle regenbuien beginnen. Hoog tijd dus!

dinsdag 8 september 2009

We blijven Weerter molensite verder uitbreiden

Molenstichting Weerterland heeft een aantal actuele presentaties op de website van de stichting http://www.molensinweert.nl/ geplaatst. Het betreft de presentaties Op de Kaart, Bouw van een Standerdmolen en De Molenbiotoop.


Deze presentaties zijn door de molenstichting samengesteld bij gelegenheid van de Open Monumentendag 2009 (Op de Kaart), de heropening van de Sint Jansmolen in Stramproy (Bouw van een Standerdmolen) en de ondertekening door de gemeente Weert, de Limburgse Molenstichting en Molenstichting Weerterland van de Molenconvenant (De Molenbiotoop).

Voor verenigingen, bedrijven, clubs en buurten organiseert de Molenstichting ook lezingen over de Weerter molens, al dan niet gecombineerd met het (aangeklede) bezoek aan een van de molens.

zondag 6 september 2009

Lekker bijpraten

Na een bezoek, samen met de voorzitter van de Molenstichting, aan het bodypainting bij de Wilhelmus Hubertusmolen (een bezoek aan de galerie in deze molen is zeker aan te bevelen) ,  hebben wij, tijdens het koken (op eigen kosten) gepraat over de toekomst van de molenstichting .Wij willen de Molenstichting de komende tijd vooral sterker in de Weerter samenleving integreren.

Uitbreiding bestuur molenstichting

Met de benoeming van Frits Weerts tot nieuwe voorzitter van de Molenstichting Weerterland en de uitbreiding van het bestuur met twee particuliere moleneigenaren, Anke Verheul en Rolf Zincken, heeft de molenstichting een belangrijke stap gezet. Bovendien is de stichting erin geslaagd een ambtelijk secretaris voor de stichting in de persoon van Marianne Op den Kamp Smans aan te kunnen trekken. Een bestuurlijk secretaris moet nog benoemd worden.

Nu de restauratie van het gemeentelijk molenbezit in volle gang is (de restauratie van de Sint Annamolen in Keent start begin 2010) kan de stichting zich gaan richten op haar belangrijkste taak: zorgen dat de molens ook voor de toekomst behouden blijven. Daarvoor hebben we vooral voldoende Vrijwillige Molenaars nodig. Daarvoor ook moet het bestuur van de stichting nog uitgebreid worden met een jeugdige vrijwillige molenaar.

vrijdag 4 september 2009

Open Monumentendag

Volgende week zaterdag, 12 september, is de Molenstichting Weerterland een van de deelnemers aan de Open Monumentendag. In Weert zijn dan weer veel monumenten voor het publiek opengesteld. Ook de Sint Jansmolen in Stramproy en de Wilhelmus Hubertusmolen aan de Eindhovenseweg in Weert zijn die dag te bezoeken. Op de Kaart is dit jaar het motto voor de Open Monumentendag. De Molenstichting vertaalt dit door in de Sint Jansmolen een digitale presentatie van 75 oude prentbriefkaarten van Weerter molens te vertonen. De Sint Jansmolen is 12 september geopend vanaf 10.00 uur.

Dit is een erg oude foto van de Wilhelmus Hubertusmolen.
Wilt u meer weten over de Open Monumentendag kijk dan op http://www.molensinweert.nl/

dinsdag 25 augustus 2009

Molenfoto's in Picasa plaatsen

Vandaag ben ik begonnnen een groot aantal molenfoto's uit Weert en de omliggende regio in een openbaar archief in Picasa te plaatsen. Wilt u zelf bekijken wat er al in dit bestand is opgenomen, klik dan op de link Molenfoto's uit Weert hiernaast. Veel plezier !

En....heeft u zelf foto's van molens (oud en nieuw en vooral ook briefkaarten) uit Weert en de omliggende plaatsen, dan houden wij ons aanbevolen ! U doet ons er een groot plezier mee.

maandag 24 augustus 2009

Vergadering bestuur molenstichting

Komende vrijdag, 28 augustus, vergadert het bestuur van de Molenstichting Weerterland. Met een aantal grotere activiteiten voor de boeg, valt er het nodige te bespreken. Bovendien wordt een nieuw bestuurslid geïntroduceerd en moet een nieuwe voorzitter voor de Stichting worden gekozen.

De Molenstichting is druk bezig met de voorbereidingen voor de open monumentendagen op 12 en 13 september. Vervolgens wordt op 4 oktober de Limburgse Molendag gehouden. Op beide dagen zijn in Weert verschillende molens, waaronder ook de Sint Jansmolen, geopend. Op 12 september kunt u in de Sint Jansmolen een presentatie zien van oude en nieuwe ansichtkaarten met Weerter molens als thema.

zaterdag 22 augustus 2009

Kunstroute Stramproy

Zaterdagmorgen ben ik even een kijkje gaan nemen bij de Sint Jansmolen in Stramproy. Dat is een van de locaties waar zaterdag en zondag en volgend weekeinde beeldend kunstenaars hun kunstwerken tonen tijdens de Kunstroute Stramproy.

Bij de Sint Jansmolen staat mooi keramisch werk van kunstenares Marlies Beans. Startpunt van de 12 km lange fietsroute, die ook met de auto afgelegd kan worden, is 't Atelierke aan de Oude Trambaan in Stramproy. Onderweg komt u op een aantal plaaten, vooral bij enkele historische boerderijen, deze tentoonstellingen in de openlucht tegen.

Als interessante fietsroute zeker aan te bevelen om te rijden.

Hompesche Molen

Vrijdag ben ik een kijkje gaan nemen bij de Hompesche Molen tussen Ohé en Laar en Stevensweert.
De molen ligt in het Stevol-gebied waar de ontgrindingen inmiddels bijna zijn afgerond.
Alleen de landschapsherinrichting heeft nog de nodige aandacht nodig.
De molen zelf ligt markant in het uitgestrekte landschap maar de 300 KV hoogspanningsleidingen zijn zeker wanneer je vanuit het zuiden richting molen loopt een aantasting van de visuele biotoop.
Bij de uit 1722 daterende molen, de hoogste stellingmolen van Limburg, is een restaurant gevestigd.
Het is een mogelijkheid om de molen een nieuwe zinvolle bestemming te geven.
Helaas moet opgemerkt worden dat de onderhoudstoestand van de molen niet 100 procent is.
Raamjes die achter spinnenwebben van jaren verscholen gaan hoeft toch echt niet. Dat zou wat meer aandacht verdienen. De molen is iedere eerste zaterdag van de maand geopend.

vrijdag 21 augustus 2009

Start

Wij houden u op de hoogte
De bestuursleden van de Molenstichting Weerterland gaan voortaan rechtstreeks over hun activiteiten voor de Molenstichting Weerterland communiceren.
Bovendien willen wij ook de vrijwillig molenaars vragen om voortaan hun activiteiten op de molens  via deze methode met u te delen.
Zo willen wij iedereen met belangstelling voor de molens op de hoogte houden van de activiteiten van de Molenstichting Weerterland.