maandag 10 december 2012

Kerststerren op onze molens

De laatste weken van het jaar zullen de beide Sint Annamolens in Keent en Tungelroy en molen De Nijverheid in Stramproy met een kerstster versierd zijn. De grote kerststerren worden de komende dagen op de drie beltmolens geplaatst. De sterren zullen tot en met Driekoningen blijven stralen.

Het gebruik om de molens de laatste weken van het jaar mooi te versieren met sterren en lichtslangen is een al langer bestaande traditie. Molenstichting Weerterland heeft daarom twee nieuwe kerststerren voor de molens in Tungelroy en Keent laten maken. De kerstster van molen De Nijverheid werd opgeknapt en opnieuw geschilderd en de drie kerstornamenten kregen een nieuwe, energiezuinige, verlichting van een LED-lichtslang.

Doordat de meer dan manshoge kerststerren boven op de wiek geplaatst worden, kunnen de molens in deze weken niet draaien. Na Driekoningen worden de sterren weer verwijderd en starten de molens een nieuw molenjaar.

dinsdag 4 december 2012

Plan verplaatsing kollergang stapje dichterbij

De verplaatsing van de kollergang vanuit de tuin van museum De Tiendschuur naar de plaats waar de molenstenen vroeger minstens 150 jaar lang olie uit veldvruchten geperst hebben, is nu ook door B en W van Weert besloten. 





De oude ros-oliemolen heeft vanaf 1768 tot in ieder geval 1927, vermoedelijk aangedreven door een paard, gedraaid aan de toenmalige Beekstraat, de huidige Beekpoort/Penitentenstraat. Omstreeks 1955 is de oliemolen grotendeels afgebroken. De molenstenen hebben vervolgens jarenlang op het terrein van de vroegere gemeentelijke gasfabriek langs de Industriekade gelegen. Pas eind zeventiger jaren is het koppel stenen naar de tuin van De Tiendschuur verplaatst.
Molenstichting Weerterland heeft het idee geopperd om de kollergang naar zijn historische locatie terug te brengen nu de nieuwbouw van het zalencentrum Poort van Limburg voltooid is. Dit idee is nu door het Weerter stadsbestuur overgenomen.

Molenstichting Weerterland zal het project intensief begeleiden en zorgt voor alle informatie over de oude ros-oliemolen van Kampers. Bovendien werken we aan het samenstellen van een wandelroute langs alle verdwenen wind-, water-, en rosmolens in en rond de Weerter binnenstad. De kollergang wordt het vertrek- en eindpunt van deze wandelroute door het centrum van Weert.
De verwachting is dat verplaatsing van de kollergang en daarmee het terugbrengen van een stukje molenhistorie in Weert, komend voorjaar zijn beslag zal krijgen. De exacte plek waar de kollergang komt te staan, wordt binnenkort bepaald. Molenbouwers Adriaens Molenbouw Weert zal de verhuizing uitvoeren.
Vastleggen in volledig scherm 1-12-2012 95620.bmp