vrijdag 27 april 2012

Weerter molens vertellen interessante verhalen

Ontdek het Verhaal rond de Molens. Dat is in 2012 het thema voor de Nationale Molendagen op zaterdag 12 mei en zondag 13 mei. Ook Molenstichting Weerterland doet met de Sint-Annamolens van Keent en Tungelroy en de molens Sint Jan en De Nijverheid in Stramproy, aan dit landelijke molenevenement mee. In Weert zijn de vier door Molenstichting Weerterland beheerde molens op zaterdag open van 10 tot 17 uur en op zondag van 11 tot 16 uur.

Het Verhaal rond de Molen kan op verschillende manieren verteld worden. Allereerst zijn er natuurlijk de vrijwillige molenaars die hun verhaal over de molen op beide dagen uitgebreid vertellen. Dat is het verhaal over de molen zelf, over de geschiedenis van de molen en de techniek van de molen. Het verhaal over het draaien en malen van graan, over weer en wind en over de molenaars zelf. Dit verhaal, soms spannend, vaak humorvol, een enkele keer ook aangrijpend en ontroerend en altijd interessant en waard om te beluisteren, wordt op ieder van de 4 molens vertelt.

Daarnaast zullen de Weerterland molens ook op een wat andere manier ieder hun verhaal vertellen. Bij de Sint Annamolen aan de Keenterstraat staat tijdens de Nationale Molendagen het verhaal over de naam van deze molen centraal. Aan de vooravond van de molendagen, op vrijdag 11 mei om 19.30 uur, wordt immers het eerste gedicht voor een molen gepresenteerd. Dit gedicht, een sonnet, is geschreven door de in Weert wonende auteur Paul Sterk. Het gedicht ‘Anna in de Wind’ vertelt hoe de molen aan zijn naam kwam en staat tijdens de Nationale Molendagen centraal op de Sint Annamolen. Daarnaast schreven leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisschool Het Dal (Markeent) zelf ook gedichten over de molen. Ook die gedichten zijn tijdens de twee molendagen in de molen te lezen.

Op zaterdagmiddag zingt de Weerter Gemengde Zangvereniging Con Amore om 14.00 uur ook nog bij de molen onder het motto: “Koren op de Molen.”
Bij de Sint Annamolen in Tungelroy staan spreekwoorden en zegswijzen over de molens, de molenaars en het malen centraal . Heel veel spreekwoorden en gezegden vinden hun oorsprong bij molens, molenaars of bij het malen op de molen. Bij sommige gezegden is dit verband overduidelijk maar bij andere zegswijzen ligt het niet zo voor de hand dat de oorsprong bij de molens, molenaars of het malen gezocht moet worden. Wat: “Wie het eerst komt, het eerst maalt” betekent en wat het verband met de molens is, zal iedereen duidelijk wezen. Maar bij: “Zolang de ezel zakken draagt, wordt hij geliefd” is dat al heel wat minder voor de hand liggend. Op de Sint Annamolen in Tungelroy zullen bezoekers tijdens de Nationale Molendagen veel van deze spreekwoorden tegenkomen.

De stand van de wieken vertelt soms ook een verhaal of draagt een boodschap uit.
Ook de molen zelf vertelt een verhaal. Molen De Nijverheid in Stramproy vertelt het verhaal van de wieken. Want vroeger maakte de molenaar, door de wieken in een bepaalde stand te zetten, voor zijn klanten al van verre duidelijk of de molenaar werkte en draaide of dat de molen vanwege een feest of andere gebeurtenis stil stond. Ook kon de molenaar door de wiekenstand aan iedereen laten zien of er iets feestelijk te vieren was of dat er mogelijk iemand in de familie van de molenaar was overleden. Deze wiekenstanden worden tijdens de Nationale Molendagen uitgelegd op De Nijverheid aan de Veldstraat in Stramproy.

Bovendien kan men er ook de kleurplaten bewonderen van de kinderen van de eerste groepen van jenaplan-basisschool De Duizendpoot in Stramproy. De prijswinnaars van deze kleurwedstrijd worden op zaterdagmiddag om11 uur bij molen De Nijverheid bekend gemaakt.

De molenaars van de Sint Jansmolen vertellen tenslotte over de geschiedenis van deze eeuwenoude molen, de oudste molen in de gemeente Weert en een van de oudste Limburgse molens. Wie in deze molen komt luisteren naar het Verhaal rond de Molen krijgt te horen hoe een standerdmolen vroeger wordt gebouwd en bediend.
Naast de vier door de Molenstichting Weerterland beheerde molens zijn ook de molens van Laar en Swartbroek en in de gemeente Nederweert en Leudal één of beide dagen geopend. Wilt u weten wanneer welke molens geopend zijn dan kunt u kijken op www.molendagen.nl

vrijdag 20 april 2012

Gezocht: Enthousiaste molenvertellers

Op een molen is altijd wat te doen.  De molenaars zijn er altijd druk bezig met het regelmatige onderhoud van hun monumentale molen. Of, wat ze het liefst doen, ze draaien en malen. En er komen, als de molen open is, altijd mensen over de vloer die gezellig eens de molen van binnen willen bekijken. Verveling is een onbekend begrip op een molen.


Om al onze (toevallige) molenbezoekers zo goed mogelijk te ontvangen, zoekt Molenstichting Weerterland enthousiaste molenvertellers. 


Mensen die als onze gastvrouwen en gastheren bezoekers in de molen willen ontvangen en door de molen willen rondleiden. Molenambassadeurs die weten hoe ze hun liefde voor de molens kunnen overdragen op onze gasten. 


Het bezoek van een schoolklas, familie of vriendenclub. De toeristen en dagjesmensen die het Weerterland verkennen. Een groepje fietsers dat voor een bezichtiging van de molen afstapt, de wandelaars die bij de molen binnenwippen 'omdat ze zagen dat de poort openstond.' De bezoekers van de molens vormen een gevarieerd gezelschap. Maar allemaal willen ze "iets" van dat monument zien. Ze zijn geinteresseerd in de geschiedenis van de molen en willen het Verhaal rond de Molen ontdekken.


Wie het leuk vindt om met heel veel verschillende mensen, van jong tot oud en uit heel verschillende landen, in contact te komen zal zich als molenvrijwilliger en als molenverteller dus nooit vervelen. En wie graag vertelt over techniek, geschiedenis, over weer of over monumenten is ook onze ideale molenambassadeur. En misschien vindt u het wel gewoon leuk om mensen door de molens rond te leiden en de molen te laten zien. Gewoon omdat u trots bent op onze molens. Want dat zijn wij ook.


Zegt u: "dat is nu nog eens leuk vrijwilligerswerk voor mij", dan moet u beslist eens met Molenstichting Weerterland contact opnemen. Wij zoeken de komende tijd voor onze 4 molens minstens 8 tot 12 molenambassadeurs. Gastheren en gastvrouwen, enthousiaste Molenvertellers.


Als Molenstichting Weerterland zorgen wij er voor dat u een goede basis van ons krijgt. Daarvoor hebben wij een 'opleiding' van enkele weken. Zodat u naderhand het nodige weet over onze molens, de techniek (zonder het al te moeilijk te maken) van de molens en over weer en wind, draaien en malen en de geschiedenis, anekdotes en de Verhalen rond de Molen. 


Heeft u belangstelling of wilt u hierover meer weten? Neem dan met ons contact op. Dat kan door even te bellen (06-11134446) een mailtje te sturen info@molensinweert.nl  
of loop gewoon  eens binnen bij een van onze molens in Keent, Tungelroy en Stramproy. Wij zullen u graag ontvangen en verwelkomen !





woensdag 18 april 2012

Weert Groenste Stad van Nederland?


Weert is in de race voor de Groenste Stad van Nederland. Een jury komt 15 juni in Weert kijken hoe groen de stad werkelijk is. De gemeente Weert is volop bezig met de voorbereidingen van het jurybezoek dat op vrijdag 15 juni plaatsvindt. De juryleden krijgen via een speciale route zicht op de visie en het groenbeleid van de gemeente.  Aan het begin van de route ligt de Sint Antoniusmolen van Laar. Bijna aan het eind van de fietstocht komen de juryleden langs de 100-jarige Sint Annamolen van Keent. Molenstichting Weerterland zal zorgen dat de Sint Annamolen draait (als de wind meewerkt). In de molen zullen we aandacht besteden aan het tussen de gemeente Weert en de Molenstichting Weerterland, de Limburgse Molenstichting en particuliere moleneigenaren gesloten convenant molenbiotoop. 

Route

De route (zie kaartje) gaat van start op de Schans in Laar. Daarna wordt de route vervolgd naar het duurzame bedrijventerrein Kampershoek. Het thema wonen komt aan bod in de wijk Molenakker, een wijk met veel water en groen. In het centrum wordt de informele groenstructuur van het stadspark en de binnenstad toegelicht. Via de Houtstraatlossing gaat de route naar enkele heringerichte straten in Keent. Vervolgens loopt de route langs het oud agrarisch cultuurlandschap de Dijkerakker naar het sportcomplex St. Theunis. Via de Kazernelaan komt de jury bij het Natuur- en Milieucentrum. Door het IJzeren-mangebied gaat de route verder naar de kinderboerderij. Het eindpunt van de route ligt op de Hazeheuvel, een markant punt in het buitengebied. Hier wordt de grensoverschrijdende aanpak voor recreatie, toerisme en natuur toegelicht.

Samen werken aan een groen Weert

Bij de voorbereidingen van het jurybezoek wordt samengewerkt met verschillende partijen die bezig zijn met natuur en groen. Denk dan aan de wijk- en dorpsraden, VVV Midden-Limburg, Centrummanagement, Waterschap Peel en Maasvallei, Kempenbroek, Regionaal landschap Kempen en Maasland (België), Stichting Groen, Stichting ARK, Stichting Natuurmonumenten, ANWB, Staatsbosbeheer, Bomenstichting etc.
Deze organisaties geven ook tijdens het jurybezoek een toelichting op hun projecten. In de aanloop naar het jurybezoek worden tal van activiteiten georganiseerd in samenwerking met de partners. Een voorbeeld hiervan is de deelname aan het project Verkiezing van de vlinder. Begin mei wordt ook aandacht gevestigd op de nominatie Groenste Stad 2012 tijdens de Oranjeweek (3 mei) en bij het Festa Natura (6 mei).
Voor meer informatie: www.weert.nl/groenstestad.

zaterdag 14 april 2012

Twitterwedstrijd: De Hollandsche #Molenslag

#MOLENSLAG tijdens Nationale Molendag

Leuk initiatief om Nationale Molendag op zaterdag 12 mei bekend te maken via Twitter.
Doe ook mee aan de Molemslag. 
Molenstichting Weerterland is met de Sint Annamolen op Keent van de partij.
Ons account dat u moet vermelden in uw Tweets op 12 mei is @weerterland.
Lees hieronder hoe deze Twitterwedstrijd op 12 mei verloopt.



Twitterwedstrijd: De Hollandsche #Molenslag

woensdag 11 april 2012

Molenstichting Weerterland zoekt vrijwilligers



Molenstichting Weerterland is op zoek naar vrijwilligers. 
Mensen die hun vrije tijd op een actieve en vooral ook leuke wijze willen doorbrengen. Mensen vooral ook die belangstelling hebben om als gastvrouw of gastheer mensen op de molens te ontvangen en rond te leiden. Heeft u belangstelling in een leuke vrijetijdsbesteding waarbij u ook veel met mensen in contact komt, laat dan van u horen.Molens zijn verrassend veelzijdig. Molens hebben iets met weer en wind, met granen, malen, brood en met techniek en monumentenbehoud. Kortom: op een molen kent men geen verveling. 
Bel ons gerust als u wat meer over onze molenvrijwilligers wilt weten. Kijk op:http://molensinweert.com/vrijwilligers-bij-molenstichting

maandag 9 april 2012

Historische molen door brand verwoest.

Dit is de grote schrik van iedere molenliefhebber.
De historische molen Burum is Paaszondag afgebrand. Rond half elf waren de eerste vlammen te zien en een half uur later stortte de molen in elkaar. Het is nog niet duidelijk waardoor de brand is ontstaan.

zaterdag 7 april 2012

Het Verhaal van de Molen



Het verhaal van de molen kan op diverse manieren verteld worden. 
De molenaar die over zijn molen vertelt. Leuke, leerrijke, spannende, sappige en soms ook sterke verhalen. Zoals een visser die zijn visserslatijn bezigt. De molenaar is vol trots over ’zijn molen’ als het verlengstuk van zijn ego. Die liefde voor zijn molen blijkt steeds weer overduidelijk uit zijn verhalen. Maar de molen vertelt ook zelf zijn verhalen. Ontdek daarom met ons het Verhaal rond de Molen.

vrijdag 6 april 2012

Lof van leden van de commissie Cultuurhistorie

Lof van leden van de commissie Cultuurhistorie van de gemeente Weert voor het jaarverslag 2011 van Molenstichting Weerterland. 
Enkele opmerkingen van commissieleden: "Het is een prettig leesbaar en duidelijk verslag en uit het overzicht van activiteiten blijkt hoe actief de Molenstichting is." en verder: "Uit het verslag lees je duidelijk hoe belangrijk en onmisbaar de inzet van de vrijwilligers voor het behoud van de molens wel is." Waarvan acte.

donderdag 5 april 2012

Boek over 100 jaar Annamolen Keent in aantocht

Begin oktober komt het boek uit over de geschiedenis van de 100-jarige Sint Annamolen van Keent. Daarin staan heel veel (niet meer) bekende en tot nu toe niet gekende feiten over de bouw, de molenaars en het gebruik van de molen. Ook de familie van de bouwer molenaar Timmermans is in België achterhaald en gesproken. Binnenkort start de voor-intekeningen voor dit boek dat is geschreven door Paul Lammeretz uit Tungelroy die veel speur- en zoekwerk hiervoor heeft verricht. 


Vandaag zijn een aantal organisatorische zaken voor dit project afgekaart en geregeld. Meer foto's van Molenstichting Weerterland

dinsdag 3 april 2012

Dichten voor eeuweling. Leuk verslag over de workshop gedichten schijven die Paul Sterk maandag gaf in de groepen 7 en 8 van basisschool Het Dal in Markeent. De schoolkinderen gaan gedichten schrijven voor het eeuwfeest van de Sint-Annamolen van Keent. De meest geslaagde gedichten worden 11 mei om 19.30 uur door de schoolkinderen zelf voorgedragen als onderdeel van de Poëzie voor de Molen avond.Meer foto's van Molenstichting Weerterland

Dichten voor eeuweling. 


Leuk verslag over de workshop gedichten schijven die Paul Sterk maandag gaf in de groepen 7 en 8 van basisschool Het Dal in Markeent.  


De schoolkinderen gaan gedichten schrijven voor het eeuwfeest van de Sint-Annamolen van Keent. 
De meest geslaagde gedichten worden 11 mei om 19.30 uur door de schoolkinderen zelf voorgedragen als onderdeel van de Poëzie voor de Molen avond.