zondag 26 juni 2011

Word Molenmaatje tijdens de Braderie

Molenstichting Weerterland houdt tijdens de braderie op vrijdag 1 juli een speciale actie. Voor 5 euro kan iedereen molenmaatje worden. Als tegenprestatie ontvangt iedereen die tijdens de braderie molenmaatje wordt, een leuk aandenken: een opvallend Weerter molentje.

Word Molenmaatje en ontvang een molentje als aandenken
 
De kraam van Molenstichting Weerterland is tijdens de braderie te vinden op de Meikoel, de verbinding van de Markt naar de Nieuwe Markt.

Naast de actie voor molenmaatjes, houdt MsW ook een grote loterij. Wie juist raadt uit hoeveel onderdelen de modelmolen die naast de molenkraam van de Molenstichting staat, is opgebouwd of wie raadt hoe groot het zeil van een van de wieken van de Annamolen van Keent is, maakt kans op het winnen van een rondvlucht van bijna een uur boven Weert en de Weerter molens.

zaterdag 25 juni 2011

We gaan Sint Victor vieren

Molenstichting Weerterland introduceert de Sint Victor dag. Op of rond de naamsdag van de patroonheilige van de graanmolenaars, 21 juli, wil Molenstichting Weerterland voortaan een speciale molenactiviteit op touw gaan zetten.

Daarnaast is het de bedoeling dat deze dag ook voor alle vrijwilligers die bij de Molenstichting Weerterland betrokken zijn als vrijwillige molenaar, molenaar in opleiding of als klusser, gastvrouw of gastheer een jaarlijks terugkerende feestdag wordt. Ook zal op de Sint Victordag voortaan jaarlijks iemand met veel verdiensten voor het behoud van de molens in het Weerterland speciaal in de schijnwerpers worden gezet.

Voor de eerste keer viert MsW de Sint Victordag op zaterdag 23 juli.


Wie was Sint Victor
Vanaf de Middeleeuwen is Sint-Victor de patroon van de korenmolenaars Hij wordt vaak in afbeelding met molenstenen of met een korenmolen afgebeeld. In vele steden was het gilde van korenmolenaars genoemd naar Stint-Victor en was Sint-Victorsdag, 21 juli, voor het molenaarsgilde een belangrijke feestdag.

vrijdag 24 juni 2011

Veel aandacht voor jeugd

Veel aandacht voor de jeugd

Het bestuur van de Molenstichting Weerterland heeft vandaag vergaderd en daarbij een heel aantal actuele onderwerpen doorgesproken.

De agenda voor de komende maanden blijkt behoorlijk gevuld te zijn. Van deelname aan de grote braderie op vrijdag 1 juli in de binnenstad van Weert tot het participeren in de Fiets4Daagse De Peel waarbij de deelnemers op donderdag 14 juli langs molen De Nijverheid komen en deze molen kunnen bezoeken. Maar voor 14 juli staat nog het bezoek van 80 schoolkinderen op 8 juli aan de Sint Annamolen in Tungelroy op de agenda.

 
De jeugd krijgt, terecht, veel aandacht van de Molenstichting. In de zomervakantieweken organiseren we zo 6 ochtenden of middagen op een van onze molens speciaal voor de schooljeugd die in eigen stad of streek vakantie viert. Schoolkinderen die aangemeld zijn bij de vakantiepas kunnen op zo'n ochtend of middag naar de molen komen. Ze krijgen er een leuke rondleiding en mogen de molenaar op allerlei manieren meehelpen. Kortom een leuke en verrassende vakantie-activiteit.

En op vrijdag 9 september zetten we molen Sint Anna in keent open voor 50 schoolkinderen ivm de speciale Open Monumenten Jongerendag.

donderdag 23 juni 2011

Molenstichting Weerterland ziet ze vliegen

Tijdens Weerter Braderie op 1 juli

Molenstichting Weerterland ziet ze vliegen



Molenstichting Weerterland ziet ze vliegen tijdens de jaarlijkse Braderie in de Weerter binnenstad. Iedere bezoeker aan deze Weerter zomermarkt mag bij de stand van Molenstichting Weerterland aan de Meikoel een poging komen wagen om datzelfde gevoel te krijgen. Want bij de molenstichting maakt u tijdens de braderie kans op het winnen van een rondvlucht boven Weert en de Weerter molens.
Deze grote braderie wordt op vrijdag 1 juli van 11.00 tot 19.00 uur gehouden.  

U kunt op twee manieren een kans op het winnen van een mooie rondvlucht van bijna een uur boven Weert en de Weerter kerkdorpen maken. Daarvoor moet u simpelweg raden uit hoeveel onderdelen de grote modelmolen die de molenstichting tijdens de braderie op de Meikoel tentoonstelt, is opgebouwd. Vindt u dat te ingewikkeld dan mag u ook proberen te raden hoe groot het zeil van de wiek van een van de molens is dat in de kraam van de molenstichting wordt getoond.

Bovendien verloot de molenstichting een derde rondvlucht boven Weert onder de mensen die tijdens de braderie zich aanmelden als Vriend van de Weerter molens. Tijdens de braderie probeert de molenstichting  die vier Weerter windmolens beheert en ervoor zorgt dat deze molens regelmatig draaien en te bezoeken zijn, ook mensen te interesseren om Vriend van de Weerter molens te worden. Molenvriend worden kan al vanaf één euro per maand. De totale opbrengst van de vriendendiensten besteedt de molenstichting aan het daadwerkelijk zo vaak mogelijk laten draaien van de molens in Keent, Tungelroy en Stramproy.





Daarnaast is de molenstichting steeds ook op zoek naar mensen die wat vrije tijd willen investeren in het behoud van de Weerter molens. Dat kan op verschillende manieren als vrijwilliger. De molenstichting zoekt bv mensen die als klusser af en toe mee willen helpen bij het regelmatige kleinere onderhoud aan de molens.  Maar ook mensen die wat meer voor de molens willen betekenen en die als gastheer of gastvrouw bezoekers op de molens willen rondleiden, zijn van harte welkom. Bij de kraam van de molenstichting tijdens de Braderie zal men u graag hierover informeren.





woensdag 22 juni 2011

Onze 4 molens sfeervol vastgelegd



Prachtig fotoboek over de molens van

Molenstichting Weerterland


Recent is van de hand van Inge de Monte een mooi fotoboek verschenen geweid aan de vier door Molenstichting Weerterland beheerde molens.

Om het fotoboek samen te stellen heeft de fotografe uren met de camera door onze vier molens gedwaald en met een feilloos oog voor sfeer en details alle aspecten die een molen tot zo'n uniek monument met een heel eigen karakter maken, vastgelegd.

Ze werd daarbij terzijde gestaan door oud voorzitter Frits Weerts van Molenstichting Weerterland en door de molenaars.

Het boek is een waardevol kijkboek geworden dat je graag telkens weer opneemt om rustig van blad naar blad te bladeren en te genieten van de sfeer en het karakter van onze molens.

Een boek waarmee je iedere molenliefhebber bij een verjaardag, jubileum of andere feestelijke gebeurtenis waar een cadeau bij past, ongetwijfeld een groot plezier doet.

Het boek is te bestellen via Inge de Monte: inge@mosaingo.com

dinsdag 21 juni 2011

Geslaagd molenweekeinde

Geslaagd molenweekeinde in Tungelroy

Molenstichting Weerterland, de dorpsraad van Tungelroy en schrijver Paul Lammeretz van het boek De verdwenen watermolen van Tungelroy hebben op 18 en 19 juni samen de handen ineen geslagen bij de organisatie van een molenweekeinde in Tungelroy.
De molenstichting om de inwoners van Tungelroy kennis te laten nemen van de mooi gerestaureerde Sint Annamolen aan de rand van hun dorp.
De dorpsraad om met een draaiende molen extra luister bij te zetten aan 100 jaar kermis.
Auteur Paul Lammeretz greep de mogelijkheid aan om zijn interessante boek over de geschiedenis van de verdwenen watermolen langs de Vloedbeek te presenteren. En iedereen was na twee drukke en lange dagen erg tevreden over het verloop van dit molenweekeinde waarin naar schatting een 400 mensen een bezoek aan de molen brachten. Bovendien waren de reacties van al die bezoekers erg positief over de molen, over het boek over de Vloedmolen en over het initiatief om de molen op kermiszondag te laten draaien en zo wat extra luister aan de kermis te geven. Voor die gelegenheid was de molen bovendien terecht door molenaar Gerie Fijen en de vrijwillige molenaars in opleiding Jan Moonen en Bert Rietjens feestelijk gepavoiseerd. En molenaar Gerie beleefde met alle toeloop twee drukke dagen waarbij hij veel mensen door de molen in Tungelroy mocht rondleiden.   Kortom een erg geslaagd molenweekeinde en PR voor de Molenstichting>



vrijdag 17 juni 2011

Heel wat reacties

Reakties op besluit gemeenteraad Weert om de molen niet te verkopen

in reply to


Molenaar Jeroen
Erg mooi nieuws voor jullie molens. Dit brengt weer zekerheid voor de toekomst. Jullie inzet is beloond.





@vluchtje: @Weerterland van harte proficiat met dit resultaat! Groeten vanuit Lienden


@m0lens: @Weerterland Ook namens De Hollandsche #Molen proficiat voor jullie succesvolle actie tegen verkoop van de #molens!







@Weerterland Erg mooi nieuws voor jullie molens. Dit brengt weer zekerheid voor de toekomst. Jullie inzet is beloond.









@Weerterland proficiat met het behaalde resultaat!

Geen verkoop van de gemeentelijke molens


DE GEMEENTELIJKE MOLENS IN DE VREUGDESTAND


Er is alle aanleiding om onze vier gemeentelijke molens in Stramproy, Tungelroy en Keent vandaag in de vreugdestand te zetten. Want de Weerter gemeenteraad heeft donderdagavond brede steun gegeven aan het amendement van de fractie van de PvdA om bij de aanstaande gemeentelijke bezuinigingsoperatie de molens te ontzien en NIET TE VERKOPEN.

Daarmee is een periode van behoorlijke onrust en ook van toch wel zorgen over de toekomst van onze molens bij Molenstichting Weerterland en bij de vele bij de molenstichting en de Weerter molens nauw betrokken vrijwilligers in positieve zin afgesloten. De Weerter gemeenteraad was het met de Molenstichting en met de 619 mensen die hun handtekening onder een oproep geplaatst hebben eens dat Verkoop van de molens Geen Goede Gedachte was.

Vanaf het moment dat bekend werd dat verkoop van onze 4 gemeentelijke molens een van de mogelijke opties was om een bezuiniging van miljoenen euro's door te voeren, Weert had becijferd dat dit jaarlijks een slordige 49.000 euro aan onderhoudskosten zou uitsparen, heeft het bestuur van Molenstichting Weerterland geprobeerd met kracht van argumenten en door het geven van informatie de raadsleden en het college van burgemeester en wethouders ervan te overtuigen dat dit plan uit de bezuinigingscatalogus Geen Goede Gedachte was.

Daarbij moeten we onze dank uitspreken aan de 619 mensen die onder onze oproep om af te zien van de verkoop van de molens hun naam hebben geplaatst. We wisten daardoor dat we op een brede steun vanuit de bevolking konden rekenen. Een heel speciaal woord van dank verdient hier echter nadrukkelijk oud-burgemeester van Stramproy Cees van Berckel. Hij bezorgde ons een aantal zwaarwegende argumenten tegen verkoop van de molens. Die argumenten zijn zonder twijfel van doorslaggevende aard geweest. Waarvoor onze welgemeende dank.

Nu deze bedreiging van de verkoop van onze molens is afgewend, kunnen we ons voor de volle 100 procent richten op onze opdracht: zorgen dat de Weerter molens vaak draaien en zorgen dat onze molens een prominente plaats innemen in de dorpen en buurten waarin ze staan. Wij hebben daarvoor de komende tijd nog heel wat plannen die we onderhanden willen nemen. U hoort dus nog van ons!

Maar allereerst gaat bij de molens de vlag uit en zetten we de molens in de vreugdestand.




maandag 13 juni 2011

Morgen gaan we handtekeningen aanbieden

Morgen gaan we handtekeningen aanbieden

De voorbije weken heeft Molenstichting Weerterland actie gevoerd om de gemeenteraad van Weert ervan te overtuigen dat verkoop van de molens Geen Goede Gedachte is. In de bezuinigingscatalogus van Weert was het voorstel de vier gemeentelijke molens van de hand te doen opgenomen. Dat zou jaarlijks een besparing op onderhoudskosten van 38.752 euro opleveren.

Molenstichting Weerterland heeft zich tegen dit plan verzet omdat wij vrezen dat molens in particuliere handen niet langer meer de functie voor de Weerter gemeenschap zullen hebben die de molenstichting voor ogen staat. Bovendien heeft de geschiedenis duidelijk bewezen dat monumenten als de molens zijn door particuliere nauwelijks te onderhouden zijn. Deze kosten kan niemand dragen. De beste garantie voor een goede staat van onderhoud voor de molens is te geven wanneer de molens openbaar eigendom blijven.

Veel mensen zijn het met onze stelling eens. Het verzoek om een handtekening tegen verkoop van de molens te plaatsen is door 619 mensen gehonoreerd. Bovendien hebben via de website www.weertdegekste.nl ook nog eens 670 mensen hun mening over de geplande verkoop van de Weerter molens gegeven. Daarvan sprak zich 62 procent uit TEGEN verkoop van de molens.

Dinsdagavond om 19.30 uur bieden we de handtekeningen aan de Weerter gemeenteraad aan. Dat zal gebeuren direct aan het begin van de vergadering waarin de gemeenteraad van Weert de voorjaarsnota moet vaststellen.

dinsdag 7 juni 2011

Activiteiten bij Molenstichting Weerterland

Uit hoeveel delen is deze molen opgebouwd?

Activiteiten bij Molenstichting Weerterland

Langzaam maar zeker beginnen we allemaal naar een paar weken welverdiende vakantie te verlangen. Ook bij de molenaars en de verdere vrijwilligers van Molenstichting Weerterland is dat niet anders. In juli en/of augustus ruilen velen van ons het Weerterland enkele weken voor een bestemming elders in Nederland of in het buitenland.

Dat betekent echter allerminst dat onze molens de komende weken voortdurend stil zullen staan. Integendeel zelfs. Want de komende, hopelijk zomerse, weken staan er de nodige activiteiten op de agenda. Laten we die kort eens de revue passeren.

Nadat de Annamolen van Keent woensdag 8 juni prominent in het parcours van de avondwandel4daagse van de AV Weert ligt, richt de aandacht zich op Tungelroy. Daar wordt op de Annamolen op zaterdag 18 juni om 19 uur het boek De Verdwenen watermolen van Tungelroy gepresenteerd. Op zondag 19 juni is de molen 's middags vanaf 14 uur open voor mensen die dit boek komen afhalen. Ook is er dan in de molen een tentoonstelling over deze verdwenen watermolen te bekijken en de molen zal, gepavoiseerd en wel, vanwege 100 jaar kermis Tungelroy draaien. Mits er voldoende wind staat.

Op vrijdag 1 juli is MS Weerterland weer met een stand present op de Braderie in de Weerter binnenstad. Ook dit jaar valt er bij de MSW een rondvlucht boven de Weerter molens en het Weerterland te winnen. Wat u moet doen om die vlucht van bijna een uur te winnen? Simpel: even raden uit hoeveel stukken de molen waarvan u hierboven een foto ziet, is samengesteld.  

Op donderdag 14 juli staan onze twee molens in Stramproy, De Nijverheid en de Sint Jansmolen, in the picture tijdens de grote Fiets4Daagse De Peel. Beide molens liggen langs de route van deze vierdaagse en De Nijverheid kan op 14 juli ook bezocht worden.

Twee dagen later, zaterdag 16 juli, start het vakantiepasproject. In de zomervakantie zullen verschillende molens speciaal voor de in eigen streek vakantie vierende schooljeugd geopend zijn.
Op 16 juli, 30 juli en 13 augustus is dat De Nijverheid, 27 juli en 3 augustus molen De Hoop in Swartbroek en 20 augustus de Annamolen van Keent. Bovendien  kan iedereen in de schoolvakantieweken ook een kijkje op de Sint Jansmolen in Stramproy komen nemen op de dagen dat de molen geopend is. En dat is wanneer de wieken draaien.
Kortom: van verveleing zal ook de komende maanden geen sprake zijn.

donderdag 2 juni 2011

Zoektocht naar nieuwe voorzitter en bestuursleden



Waarnemend voorzitter bij MS Weerterland
 

Oprichter, voorzitter en motor van Molenstichting Weerterland Frits Weerts (71), heeft besloten het voorzitterschap en bestuurslidmaatschap van Molenstichting Weerterland neer te leggen. Weerts was mede-initiatiefnemer tot de molenstichting en vanaf de oprichting van de Molenstichting Weerterland in 2004/2005 steeds bestuurlijk als voorzitter en vicevoorzitter nauw bij de Molenstichting betrokken.


Nu de vier gemeentelijke molens zijn gerestaureerd, vindt Weerts het wenselijk dat nieuwe bestuursleden belangen van de Weerter molens gaan behartigen en de verdere ontwikkeling van de molens als toeristisch waardevolle monumenten voor midden Limburg ter hand gaan nemen. Ook hoopt Weerts graag dat initiatieven tot een grotere samenwerking binnen de molenwereld van midden-Limburg samen met Brabant en de Belgische en Duitse grensregio’s van de grond komen. "Dat is een kar die ik op mijn leeftijd echter niet meer kan trekken", aldus Weerts. Wel wil hij als vrijwilliger bij de Weerter molens betrokken blijven. 


In goed overleg is deze week in het bestuur van Molenstichting Weerterland besloten dat bestuurslid Vincent van den Berg (62) voorlopig als waarnemend voorzitter van de MS Weerterland zal optreden.
De waarnemend voorzitter wil zich vooral richten op het versterken van de organisatie van de molenstichting en het verjongen van het bestuur van MS Weerterland. Daarnaast gaat hij actief op zoek naar een nieuwe voorzitter die na een inwerkperiode de fakkel over kan nemen. Ook zoekt de Molenstichting Weerterland een bestuurssecretaris en enkele nieuwe bestuursleden.

"Nu onze belangrijkste eerste doelstellingen, restauratie van de vier molens en het weer op de kaart zetten van het Weerterland als molenrijke regio, gehaald zijn, moeten we als molenstichting nadrukkelijk naar de toekomst kijken. We moeten nu gaan borgen en verder uitbouwen wat de afgelopen vijf jaar door de MS Weerterland samen met de vrijwillige molenaars, de andere vrijwilligers en de gemeente Weert bereikt is. Dat betekent dat er een gedeeltelijk nieuw bestuur moet komen dat in staat is om met jeugdig elan en enthousiasme voor een reeks van jaren de belangen van de Weerter molens te behartigen. Deze overgang naar een nieuwe generatie hoop ik binnen één tot maximaal twee jaar door te kunnen voeren", aldus Van den Berg.