woensdag 30 maart 2011

Paaseieren verven op zaterdag voor Palmzondag


We hebben een leuke nieuwe activiteit op het programma staan. Vooral ook bedoeld om gezinnen met kinderen eens met een van onze molens in contact te brengen. Op zaterdag 16 april, de zaterdag vlak voor Palmzondag, organiseren we in Tungelroy bij de Sint Annamolen voor jong en oud paaseieren verven. Molenstichting Weerterland zorgt voor de gekookte eieren en de benodigde verf. Iedereen die komt verven moet zorgen voor creatieve ideeën.

Als Molenstichting Weerterland proberen we telkens op verschillende en verrassende manieren mensen voor onze molens te interesseren. Na de ervaringen met de molen maal- en bakdag afgelopen november toen heel wat mensen op de Annamolen in Keent kwamen kijken, hebben we deze keer gekozen voor een traditionele activiteit die bij Pasen hoort: paaseieren verven.

Jong en oud mag zaterdag 16 april tussen 11 en 15 uur bij de Annamolen in Tungelroy haar of zijn creativiteit komen uitleven. Voor de kinderen liggen er voldoende gekookte witte eieren te wachten. Bovendien kunnen de kinderen tijdens het verven hulp krijgen van enkele vrijwilligsters van de Molenstichting. De meer creatieve geesten mogen proberen eens een wat groter ganzenei te beschilderen. En voor de kleinsten ligt er na het schilderwerk een kleine attentie te wachten. Bovendien mogen de kinderen hun zelf beschilderde paas-eitje ook nog mee naar huis nemen.

Tijdens deze speciale activiteit is de mooi gerestaureerde Sint Annamolen bovendien voor iedereen te bezichtigen.

maandag 28 maart 2011

Een paar drukke weken in aantocht

Ook onze vrijwillige molenaars hebben de komende weken veel te doen
Molenstichting Weerterland staat voor een paar drukke weken. Met een reeks van kleinere en grotere activiteiten zullen we iedereen in de regio Weert laten weten dat onze molens gerestaureerd zijn en regelmatig draaien. 

Het voorlopig hoogtepunt van het Weerter Molenjaar staat gepland voor 13, 14 en 15 mei wanneer we de vier mooi gerestaureerde molens van Keent, Tungelroy en Stramproy feestelijk heropenen. Maar de aftrap wordt al op 9 april gegeven met de jaarlijks excursie van de Molenstichting en een week later met het paaseieren verven bij de Annamolen van Tungelroy. Tussendoor wordt ook nog een groep dames uit Horst ontvangen op de Nijverheid in Stramproy en brengen zo'n 30 communicanten van de basisschool Leuken een bezoek aan de Annamolen van Keent. En op 30 april sluiten de de aprilmaand af met het feestelijk laten draaien van onze gepavoiseerde molens tijdens het bezoek van de koninklijke familie aan Weert.

Dat er steeds meer belangstelling voor onze Weerter molens ontstaat, blijkt ook uit de aanvragen voor bezoekjes en rondleidingen. Zo zullen medewerkers van de afdeling IBOR (Inrichting en Beheer Openbare Ruimte Ruimte) van de gemeente Weert op 9 juni drie molens (Keent, Hushoven en Laar) bezoeken. Deze werkbezoeken staan in het teken van de bescherming van de molenbiotopen. En een maand later, op 14 juli, liggen onze beide molens van Stramproy op de route van de Fiets4Daagse De Peel. Wanneer het weer meespeelt, kunnen we die dag rekenen op een grote toeloop van fietsers. Ook hebben we eerste contacten  gelegd met de AV Weert om de molens ook in het routeschema van de Weerter Avondwandelvierdaagse op te nemen en onze deelname aan de Vakantiepas van Punt.Welzijn willen we zo mogelijk ook uitbreiden. Kortom: veel belangstelling voor onze Weerter molens.  

donderdag 24 maart 2011

Molenexcursie naar Belgisch Limburg

Zaterdag 9 april gaat Molenstichting Weerterland weer op reis. Tijdens deze dagtocht bezoeken wij een aantal interessante molens en molenprojecten bij onze zuiderburen in Belgisch Limburg. Voor deze dagtocht per luxe touringcar zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar. U kunt zich op de website van de molenstichting Weerterland: www.molensinweert.nl verzekeren van een plaatsje in de bus.

De jaarlijkse voorjaarstrip van Molenstichting Weerterland staat dit jaar nadrukkelijk in het teken van vrijwilligers en variatie. Er worden twee molens bezocht, een informatiecentrum en een museum over malen, molens en alles wat met maten en meten te maken heeft. Vaste deelnemers weten dat de excursie van de Molenstichting Weerterland traditioneel wordt afgesloten met een gezellig samenzijn en een prima verzorgde maaltijd.

Vertrokken wordt op zaterdag 9 april om 10.00 uur vanaf het grote parkeerterrein van Kupers busbedrijf op Kampershoek in Weert. Vandaar gaat de tocht allereerst naar molen De Hoop in Elen bij Maaseik waar koffie, molenkoek en een molen met een hoogst interessant verhaal op ons wachten. De inzet van vrijwilligers heeft er voor gezorgd dat een van de mooiste stellingsmolens van Vlaanderen uiteindelijk niet verloren is gegaan.

Vrijwilliggers spelen ook een belangrijke rol bij Het Molenhuisje naast molen De Ster in Eksel, gemeente Hechtel-Eksel. Dit Molenhuisje, vroeger molenaarswoning en molenmagazijn, is nu een hoogst interessant informatiecentrum voor jong en oud.

In Overpelt staan naast de Stevensmolen een opmerkelijk molenmuseum. De liefhebbers zullen hier echt hun genoegen aan beleven. Het museum laat de ontwikkeling van het malen door de eeuwen heen zien. Bovendien kan men er een unieke collectie bewonderen van alles wat met maten en meten te maken heeft. Echt verrassend. En neem ook een kijkje in een bakkerwinkeltje uit het begin van de vorige eeuw. Kortom een aanrader waarvoor we voldoende tijd inruimen.

Tenslotte gaat de reis richting Sint Huibrechts-Lille waar we de Liller-meulen bezoeken. Nog altijd draaien de vrijwillige molenaars hier regelmatig. Zo maalt deze molen nog steeds zo'n 40 ton graan per jaar. Onze molenaars mogen zich buigen over een probleem waar de molen mee kampt. De andere reisgenoten genieten waarschijnlijk dan al van een terrasje en een Belgische pint bij restaurant Happy Day's op 2 minuutjes wandelen van de Liller-meule.  Hier sluiten we de dag ook af met een prima verzorgd, samkelijk en rijk voorzien buffet.

Rond 20 uur is de bus terug in Weert. Deze verzorgde dagtocht kost 40 euro per persoon.

woensdag 16 maart 2011

Molenwoensdagmiddag slaat aan

Soms zijn er zo van die ideeën die min of meer toevallig ontstaan. Iemand zegt iets en iemand anders haakt daar op in. En voilà, een gek en zeer zeker ondoordacht idee is geboren.

Wanneer dat idee dan ook nog een regelrecht succes wordt, dan vraag je jezelf wel af of we het onszelf niet allemaal te moeilijk maken.
Onderzoeken, rapporten, studies en deskundigen: alles wordt anno 2011 in de strijd geworpen om mensen te trekken. Maar de gekste, meest spontane ideeen zijn nog altijd vaak de allerbeste.

Dat ervaren we momenteel zelf bij de Molenstichting Weerterland. Het idee om iedere 3e woensdagmiddag van de maand  molen De Nijverheid in Stramproy te openen, ontstond spontaan bij molenaar Jac Nijs. En een van onze bestuursleden riep toen even spontaan "dan maken we er een middag speciaal voor schoolkinderen en families met kinderen van." Zo ontstond de molenwoensdagmiddag.  Nu al moet geconstateerd worden dat deze woensdagmiddag een schot in de roos is. Een initiatief dat we zeer zeker over heel Weert moeten uitbreiden en dat ook op onze andere molens geïntroduceerd zal worden.

De hele woensdagmiddag trekt molen De Nijverheid bezoek van oud maar vooral toch van jong. Molenaar Jac Nijs staat erbij en straalt van oor tot oor. Waar mogelijk probeert hij zijn jeugdige publiek een beetje uit te leggen hoe een molen werkt en hoe het graan tot meel gemalen wordt. De reacties van de kinderen zijn verschillend. Jongens vinden de molen keivet, stoer en gaaf. Meisjes vinden het er vooral luidruchtig en stoffig.  Maar allemaal hebben ze, binnen in de molen of buiten voor de molen, veel plezier. En ze leren een molen kennen. En dat was nu juist de bedoeling van dit ondoordachte idee. Wie heeft er nog meer van zulke gekke ideeën? 

zaterdag 12 maart 2011

Molenstichting present tijdens jaarmarkt en paardenmarkt

Onze molenaars kunnen wat extra hulp gebruiken

De traditionele Weerter paardenmarkt, gecombineerd met de jaarmarkt zijn weer aanstaande. Dat betekent dat op zaterdag 19 maart weer duizenden bezoekers in de Weerter binnenstad een kijkje komen brengen bij de talrijke activiteiten. De paardenmarkt is daarbij een behoorlijke magneet ook voor bezoekers uit de omliggende plaatsen. Een van de activiteiten op zaterdag 19 maart is de grote informatiemarkt in en bij het stadhuis aan de Beekstraat.

Molenstichting Weerterland grijpt de paardenmarkt en jaarmarkt aan om zich aan een breed publiek te presenteren. Dat doen we met een informatiestand in de hal van het Weerter stadhuis. Hier zullen we als molenstichting aandacht vragen voor het Jaar van de Weerter molens.

Daarnaast wil het bestuur de komende maanden nadrukkelijk veel energie steken in het werven van nieuwe bestuursleden, nieuwe vrijwilligers die ons klusteam verder komen versterken en in het vinden van vrijwilligers die bij onze molens, na een gezellige introductie en kennismaking met de molens en molenaars, als gastvrouw en gastheer regelmatig groepen willen ontvangen en samen met de vrijwillige molenaars op onze molens rondleiden. Al deze vrijwilligers, onze klussers, onze gastheren en gastvrouwen en onze vrijwillige molenaars zijn straks de ambassadeurs en ambassadrices van ons Weerterland als streek met een uniek molenbezit.

We zijn daarvoor op zoek naar iedereen met belangstelling voor molens, met belangstelling voor oude technieken of met belangstelling voor monumentenbeheer en -behoud. En daarnaast natuurlijk naar mensen met wat vrije tijd die ze op een zinvolle, gevarieerde, uitdagende maar ook voldoening schenkende manier willen inzetten. Om zich zo voor het behoud van onze molens verdienstelijk te maken.

Kom zaterdag 19 maart is bij onze stand in de stadhuishal kijken !

woensdag 2 maart 2011

Elf bomen in biotoop Annamolen Keent worden verwijderd


Het heeft wat tijd en regelmatig overleg gevergd de voorbije maanden. Maar B en W van Weert hebben nu besloten om negen lindes langs de Keenterstraat en twee eiken langs de Bocholterweg te verwijderen. Een aantal bomen wordt verplaatst. Enkele bomen die op elektriciteitskabels staan, moeten gekapt worden.

De procedure om de bomen die binnen de biotoop van de Annamolen in Keent staan te verwijderen, is een moeilijke procedure geworden. De Stichting Groen had bedenkingen tegen deze maatregel ingebracht.
B en W hebben echter in hun beslissing overwogen dat de gemeente zich, door het ondertekenen van de convenant Molenbiotoop, gecommitteerd heeft aan de verplichting mede te zorgen voor een zo optimaal mogelijke molenbiotoop en dus windvang voor de Annamolen. Juist ook omdat de Molenstichting Weerterland er naar streeft om in de toekomst de Annamolen weer zeer regelmatig te laten draaien en malen. 

Vooral de lindes op het driehoekje voor de Annamolen begonnen steeds meer een sta in de weg te vormen en belemmerden de vrije windaanvoer voor de Annamolen meer en meer.

dinsdag 1 maart 2011

Jan Tullemans overleden

Jan Tullemans bij het schilderen van de Annamolen van Keent

De bekende Weerter kunstschilder Jan Tullemans is op zondag 27 februari 2011 op 86 jarige leeftijd overleden. 

Jan Tullemans droeg Weert en ook de Weerter molens een zeer warm hart toe. Verschillende malen heeft hij in zijn schilderijen Weerter molens afgebeeld. Ook was Jan Tullemans zeer nauw betrokken bij het project van Molenstichting Weerterland in 2010 om de acht Weerter windmolens en de watermolen in dertien schilderijen vast te leggen.
Deze schilderijen zijn vervolgens gebruikt voor de Weerter Molenkunstkalender 2011.