vrijdag 31 december 2010

Veel media-aandacht voor MS Weerterland

Molenstichting Weerterland heeft niet over een gebrek aan publiciteit te klagen. Al zou het natuurlijk altijd nog wat beter kunnen. 

Het nu vrijwel voorbije jaar 2010 is de Molenstichting regelmatig in het nieuws gekomen. Vooral Dagblad De Limburger besteedde de voorbije 12 maanden met enige regelmaat aandacht aan de activiteiten, maar soms ook zorgen, van de molenstichting. 
Zo werd de wens van de Molenstichting om de gebruiksmogelijkheden van de molens te verruimen door aan de molens een bredere bestemming in de nieuwe bestemmingsplannen te geven, breed uitgemeten. Dat de inhoud van de verhalen niet altijd klopte, moet je daarbij blijkbaar soms voor lief nemen. 
 Ook voor de uitgifte van de Weerter Molenkalender, waaraan dertien beeldend kunstenaars meewerkten, was veel belangstelling. 

Wat minder was het helaas gesteld met de interesse van de lokale media waar het de meer reguliere activiteiten op onze molens, zoals molendagen, betrof. Dat is jammer want het slagen van dit soort activiteiten is in grote mate afhankelijk van de publieke belangstelling. En het brede publiek kun je nu eenmaal alleen via artikelen en agendaberichten in de weekbladen en dagbladen bereiken. Als die dan een steek laten vallen, of het evenement (in hun ogen) te oninteressant vinden, dan kun je als Molenstichting ook weinig doen. Maar jammer en soms ook frustrerend voor de inzet van al onze vrijwilligers is het wel.

Juist daarom zijn wij als Molenstichting Weerterland ook zo actief in de nieuwe media. We hebben een website www.molensinweert.nl die in 2010 bijna 56.000 keer bekeken is en onze weblog http://weerterland.blogspot.com trekt gemiddeld zo rond de 500 lezers per maand. Bovendien zijn we als molenstichting ook erg actief op Twitter voor alle korte, dagelijkse molennieuwtjes. U kunt ons op Twitter volgen via @Weerterland. Moet u zeker in 2011 doen!  

Voor het jaar 2011 spreken we één wens uit: dat we als molenstichting, molenvrienden en molenaars nog beter van de mogelijkheden van de media gebruikmaken. Als de molenaar ons niet laat weten dat hij op een bepaalde dag draait of maalt, dan kunnen wij dat als molenstichting ook niet via onze middelen en mogelijkheden uitdragen. Dat is dan een gemiste kans voor de Weerter molens. Want molens hebben regelmatige publiciteit nodig om zo ervoor te zorgen dat de molens weer bij de bevolking gaan leven. En dat is nu eenmaal mede een van onze belangrijkste doelstellingen.

Een prettig en geslaagd Weerter Molenjaar 2011 ! 

woensdag 22 december 2010

Nieuwe jaar wordt een druk molenjaar

Aan de vooravond van het jaar 2011, door de Molenstichting Weerterland uitgeroepen tot Weerter Molenjaar, kunnen we met z'n allen vaststellen dat 2010 een druk jaar met veel vooral intern gerichte bezigheden was en dat 2011 het jaar wordt waarin de Molenstichting Weerterland nadrukkelijk naar buiten zal treden.

De afgelopen 2 tot 3 jaar zijn we als Molenstichting vooral erg druk bezig geweest met het opzetten van een interne organisatie, het zoeken van mensen die vrijwillige molenaar willen worden, het vinden van Molenvrienden en zakelijke sponsoren en het begeleiden van de vier restauraties.

Nu de restauraties zo goed als voltooid zijn (alleen de toiletten en keukentjes moeten nog geplaatst worden), volgt half januari de eindoplevering van deze projecten. Daarna wordt het tijd dat we als Molenstichting één van onze belangrijkste doelstellingen: het weer vaak laten draaien van de molens, waar gaan maken. De vrijwillige molenaars staan in ieder geval te trappelen vol ongeduld. Zij willen zo snel mogelijk op de molens aan de slag. En in de loop van de eerste helft van 2011 zullen op iedere molen voortaan twee vaste molenaars samen actief zijn: een oudere en (wat) jongere mulder. Dat is een ontwikkeling die ons erg tot vreugde stemt.

Samen met de vele vrijwilligers, van molenaars tot klusjesteam, die zich inzetten voor de molens, is het promoten van ons molenbezit een klus waar we allemaal de schouders onder zullen zetten. Zodat de molens van de gemeente Weert breed in de belangstelling van het publiek komen te staan.  Ook wij als bestuur zijn er klaar voor!

Als bestuur van de Molenstichting hebben we de afgelopen tijd de contouren voor de activiteiten van het Weerter Molenjaar 2011 uitgezet. Ook de eerste afspraken, bv over een jaar lang vaste publiciteit voor en over de molens, zijn al gemaakt. Een Molen bak- en maaldag op de Annamolen van Keent in november was een evenement dat al liet zien hoe wij denken nieuwe belangstelling voor de molens te kweken. Door mensen naar de molens te trekken die normaal nu zo snel een molen zullen binnenlopen. En onze Molenkalender 2011 is natuurlijk ook een van die instrumenten waarmee we in 2011 de aandacht op de molens richten.

Wij kunnen u daarom beloven: U hoort de komende maanden nog veel vaker van ons !


zondag 19 december 2010

Kerststerren en andere versiering

Het is een mooie traditie dat de molens in de laatste weken van het jaar versierd en opgetuigd worden. 

Soms is het een kerstster die van verre al te zien is, soms zijn de roeden van de molens een zee van kleine fonkelende lichtjes. De molen in Baexem is daar een prachtig voorbeeld van. Dagelijks genieten hier duizenden passerende automobilisten van deze smaakvol versierde standerdmolen.

Ook in het Weerterland zijn enkele molens inmiddels versierd en 's avonds feestelijk verlicht. De Nijverheid in Stramproy en de Sint-Antoniusmolen van Laar hebben vol trots een 's avonds vrolijk stralende ster boven op de wiek staan. 

Sint-Antoniusmolen van Laar
Andere molens in ons Weert moeten het, helaas, nog zonder ster of andere versiering stellen. Simpelweg omdat er geen kerstster is om de molen mee te versieren of omdat de molenaar, helaas, er nog niet toe gekomen is de ster te plaatsen. 

Voor onze molens waar momenteel geen ster is, vindt het bestuur van de Molenstichting Weerterland dat dit een mooie klus voor ons nieuw geformeerde klusteam is. Zij hebben de komende maanden ruim de tijd om een fraaie kerstster voor de molens te maken. 

Zodat in 2011 al onze molen al van verre de aandacht op zich richten. Zoals dat momenteel al gebeurt bij de Antoniusmolen van Laar die voor alle automobilisten die via de A2 Weert passeren een duidelijk en markant signaal is dat het Weerterland zeker ook een molenland is.

zondag 12 december 2010

Zilverspar naast Annamolen gekapt


Zilverspar van Annamolen naar Eynderhoof verhuisd

Er zijn de nodige vijven en zessen bij komen kijken maar uiteindelijk is de zilverspar die decennia lang naast de Annamolen van Keent stond dan toch verhuisd.
Vlak voor het weekeinde was zwaar materiaal aangerukt om de ruim 20 meter hoge boom te kappen en op een dieplader te leggen. Eerder kon de geplande kap van de boom niet doorgaan omdat het materieel dat de gemeente Weert daarvoor ter beschikking stond het gewicht maar vooral toch de lengte van de boom niet kon handelen.

Het daadwerkelijk kappen van de zilverspar bleek vrijdagmiddag uiteindelijk toch nog een fluitje van een eurocent te zijn. Met behulp van een grote mechanische zaag was de boom die door de kraan gezekerd werd, snel doorgezaagd en kon het geheel op de klaarstaande dieplader worden geladen. Maar eerst werd nog even nauwkeurig het gewicht van de boom bepaald. Dat bleek zo'n 6.000 kilo te zijn.
Aan de hand van de jaarringen kon ook vastgesteld worden dat de zilverspar bijna 40 jaar oud moet zijn geweest. Per dieplader ging het daarna vanaf de Keenterstraat onder politiebegeleiding richting Limburgs Openluchtmusuem Eynderhoof waar de boom de komende weken als opvallende kerstboom dienst zal doen tijdens het Eynder Winter Festijn op 26 en 27 december in Eynderhoof.
Foto's van de hele operatie kunt u zien in ons speciale molenalbum: http://weerterland.jalbum.net

woensdag 8 december 2010

Zilverspar legt nu toch nog voor kerstmis het loodje

De ruim 20 meter hoge zilverspar naast de Sint Annamolen aan de Keenterstraat zal komende vrijdag alsnog het loodje leggen.
De gemeente Weert laat een zware hydraulische kraan aanrukken die moet voorkomen dat de boom tijdens het kappen omvalt. Eerder deze week kon het kappen van de boom niet doorgaan omdat de ruim 50 jaar oude boom te zwaar, te hoog en te dik was voor de beschikbare technische hulpmiddelen van de gemeente Weert. Daarop werd toen besloten de boom voorlopig te laten staan en op een later tijdstip in moten te zagen en in delen af te voeren naar Adriaens Molenbouw in Weert.

Nader overleg binnen de gemeente Weert heeft deze week echter alsnog een andere oplossing opgeleverd. De boom, die moet plaatsmaken omdat door de grote afmetingen te veel wind uit de zeilen van de Sint Annamolen wordt weggenomen, wordt met behulp van zwaar hydraulisch materieel nu toch nog veilig gekapt. Daarna gaat de zilverspar alsnog per dieplader naar het Limburgs Openluchtmsuem Eynderhoof waar de boom op 26 en 27 december dienst doet als ongetwijfeld erg markante kerstboom tijdens het Eynder Winter Festijn op beide dagen bij Eynderhoof.

De hele operatie zal komende vrijdagmiddag om 14.30 uur beginnen.

Proef met LED verlichting


Proef met LED verlichting bij Antoniusmolen erg interessant

Met medewerking van de gemeente Weert houden de beide eigenaren van de Antoniusmolen van Laar momenteel een proef met het aanlichting van hun molen in het Laarder buitengebied langs de A2. Rond de molen is een speciale proefopstelling geplaatst van LED-lichtbakken die de molen 's avonds in het duister mooi aanlichten.

De voordelen van LED verlichting om een molen 's avonds in het licht te zetten zijn overduidelijk. Allereerst is de behoefte aan (dure) energie bij LED's een heel stuk geringer dan bij normale verlichting. Een voor het aanschijnen van de molen geschikte LED armatuur met voldoende lichtopbrengst gebruikt net zoveel energie als één 100 watts lamp.

Bovendien is de levensduur van LED's vele malen langer dan bij normale verlichtingsbronnen en de LED's kunnen ook nog zo geschakelend worden dat er verschillende kleuren verlichting op de molen vallen. Een molen badend in oranje licht of in rood-wit-blauw is dus probleemloos mogelijk.
Molenstichting Weerterland volgt deze proef met grote belangstelling want ook de MS Weerterland speelt met het idee bij onze molens de bestaande verlichting te vervangen door LED verlichting of verlichting aan te brengen.

maandag 6 december 2010

Te hoog, te zwaar, te dik, te lang.

Zilverspar naast Sint Annamolen toch nog tot kerstboom gepromoveerd
'Operatie Zilverspar' is maandagochtend voorlopig gestaakt. De geplande kap van de ruim 20 meter hoge zilverspar direct naast de Sint Annamolen van Keent kon niet doorgaan.
De mensen die voor het omzagen en transporteren van de boom naar museum Eynderhoof in Nederweert-Eind zouden zorgen, hadden zich behoorlijk vergist in de afmetingen van de boom.
De specialisten kwamen maandagmorgen tot de slotsom dat de kraan die ervoor moest zorgen dat de boom tijdens het omzagen niet zo omvallen en die de boom vervolgens op de dieplader moest leggen, te licht was. Men durfde het risioco niet te lopen dat de boom of de kraan zouden omvallen en besloot daarom maar om de hele operatie af te blazen.
Dat betekent dat de boom waarschijnlijk niet als kerstboom zal dienen op Eynderhoof tijdens het Eynder Winter Festijn. Hoe en wanneer de boom nu alsnog omgezaagd kan worden, is nog een raadsel. Zeker is wel dat de hele operatie inmiddels wat Gouden Lambieckachtige trekjes begint te krijgen.
Het omkappen en afvoeren van een boom blijkt minder makkelijk te zijn dan simpele zielen mogelijk hadden verondersteld. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

Vervolg/Update:
Inmiddels is in de loop van maandag 6 december duidelijk geworden dat er een nieuwe aanpak komt voor de benadering/oplossing van het zilverspar probleem. Binnen de gemeente is nu duidelijk dat de technische hulpmiddelen waarover de gemeente beschikt onvoldoende zijn om de boom in één geheel weg te takelen. Huren van een hydraulische kraan enkel en alleen om deze boom als kerstboom naar Eynderhoof te kunnen brengen, wordt echter wel erg begrotelijk.
Daarom schenkt Weert nu aan Eynderhoof een andere, kleinere, kerstboom en wordt de Annamolen zilverspar in hapklare mootjes gezaagd en naar Adriaens Molenbouw Weert vervoerd. Zo krijgt de boom uiteindelijk alsnog een molenbestemming. Rest nog slechts één vraag: "Wanneer gaat dit allemaal gebeuren?"