zondag 31 oktober 2010

Molens krijgen behandeling tegen houtworm

Onze vier molens krijgen allemaal een behandeling tegen houtworm. Bovendien ondergaan de molens, indien er sporen zijn van activiteiten van de bonte knaagkever worden aangetroffen, een extra behandeling op de aangetaste plekken tegen de bonte knaagkever.
De behandeling van de molens tegen houtworm maakt onderdeel uit van de bestekken zoals die zijn opgesteld voor de restauraties van onze molens in Stramproy, Tungelroy en Keent.
De houtwormbehandeling moest alleen nog worden uitgevoerd.
De vier molens zullen hierbij helemaal behandeld worden met een middel op basis van permetrin en deltametrin. Waar dit noodzakelijk is wordt het houtwerk met een speciaal middel tegen de bonte knaagkever geinjecteerd. Nadat de bonte knaagkever was vastgesteld in de Sint Jansmolen in Stramproy heeft een nadere visuele inspectie plaatsgevonden ook in de molens van Tungelroy en Keent.    

woensdag 20 oktober 2010

Sint Anna krijgt zijn staart terug




Enkele weken lang heeft de Sint Annamolen van Keent er behoorlijk kaal bijgestaan. Maar donderdagmorgen krijgt de molen zijn korte spruit en vervolgens ook de staart terug. Het werk begint om 07.30 uur. Daarmee wordt opnieuw een belangrijke fase in de restauratie van deze molen voltooid.

Tijdens de restauratie van de molen bleek al snel dat het hout van de lange en korte spruit, tegen de verwachtingen in, in een erg slechte staat verkeerde. Vervanging van de beide onderdelen, nodig om de kap van de molen te kruien, zou een van de komende jaren hoe dan ook noodzakelijk worden. Daarop werd in samenspraak met de gemeente Weert besloten de vervanging van de lange spruit en korte spruit nu al, tijdens de grote restauratie, als meerwerk uit te voeren. Op deze manier kan uiteindelijk op de kosten worden bespaard.
De nieuwe lange spruit werd enkele weken terug al aangebracht gelijktijdig met het steken van de nieuwe roeden. De korte spruit volgt donderdagmorgen om 07.30 uur waarna ook de staart van de molen, die inmiddels helemaal geschilderd en behandeld is, ook weer gemonteerd zal worden.

Alles is erop gericht om de Sint Annamolen op zaterdag 20 november weer in gebruik te stellen. Die dag organiseert Molenstichting Weerterland samen met Isidorus Huis, Tuin & Dier een molendag met maaldag en bakdag op de Sint Annamolen. Kampioenbakker Pierre Pijpers verzorgt die zaterdag tussen 10 en 16 uur demonstraties op de molen en bij voldoende wind zullen de vrijwillige molenaars en de vrijwillige molenaars in opleiding de Sint Annamolen weer als vanouds laten draaien en malen. Belangstellenden zijn die dag bovendien welkom om zelf de resultaten van de restauratie te komen bekijken.
De officiële feestelijke afsluiting van de restauratie van de 4 molens die MS Weerterland beheert volgt 14 en 15 mei 2011.

maandag 18 oktober 2010

Zoektocht naar fotoalbum van Annamolen en molenaar Nijs

We hebben de hulp nodig van alle molenaars, vrijwillige molenaars, vrijwillige molenaars in opleiding en mensen die wat met molens hebben. De fotoalbums van onze vrijwillige molenaar Thei Nijs van de Sint-Annamolen van Tungelroy zijn verdwenen.
Molenaar Thei gebruikte de albums, met voor hem uniek fotomateriaal over de Sint-Annamolen en de geschiedenis van de Sint-Annamolen, vaak tijdens rondleidingen op de molen en tijdens bezoekjes van mensen aan de molen van Tungelroy.
Maar nu liggen de albums niet meer op hun vaste plek in de molen en ook een zoektocht in de molen heeft helaas niets opgeleverd.
Voor Thei een groot verlies omdat de vele oude foto's voor hem een grote emotionele waarde hadden.
Heeft iemand de albums met veel foto's van Limburgse en Nederlandse molens maar vooral ook veel foto's van de molens uit het Weerterland en van de Sint Annamolen van Tungelroy (zie foto) de laatste tijd ergens gezien? Of weet u waar de albums momenteel zijn ? 
Dan zijn wij als Molenstichting Weerterland heel erg blij met een seintje van uw kant. 
Een mailtje of telefoontje, eventueel anoniem, naar ons is voldoende.

vrijdag 15 oktober 2010

Subsidieaanvraag voor monumenten eenvoudiger

Eigenaren van rijksmonumenten kunnen vanaf 15 januari 2011 eenvoudiger een subsidie aanvragen.

Dat kan via het vernieuwde Besluit Rijkssubsidiëring Instandhouding Monumenten (Brim) dat per 1 januari in werking treedt. In totaal is er in 2011een bedrag van 58 miljoen euro beschikbaar voor subsidieaanvragen. Die worden door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in volgorde van binnenkomst behandeld.
Dit melden het Nationaal Restauratiefonds en de RCE in een gezamenlijk persbericht. In het Brim 2011 zijn het aanvraagformulier en de kostendeclaratie vereenvoudigd. Aanvragers hoeven geen financieel dekkingsplan meer in te dienen.Wie daar de voorkeur aan geeft, kan ook een laagrentende lening van het Nationaal Restauratiefonds krijgen in plaats van subsidie.

Ter ondersteuning van de monumenteneigenaar heeft de Rijksdienst een toets ontwikkeld. Hiermee kan worden achterhaald of op grond van de Brim een subsidieaanvraag kan worden ingediend. Alle informatie over het Brim 2011 is te vinden op www.monumenten.nl/brim.

maandag 11 oktober 2010

Bonte knaagkever wordt aangepakt

Dat was even schrikken vorige week toen molenaar Math Beeren van de Sint-Jansmolen in Stramproy aan de bel trok met de mededeling dat in de linkervoorstijl van de Jansmolen vermoedelijk de bonte knaagkever, of andere ongenode gast, actief was. Math had in de molen sporen aangetroffen die dit vermoeden deden opkomen.

Onmiddellijk heeft het bestuur van de Molenstichting Weerterland alle signalen op rood gezet en werden er in samenspraak met de gemeente Weert en met Adriaens Molenbouw Weert afspraken gemaakt om de kwestie grondig te bestuderen. Zodoende kon maandag al een grondig onderzoek naar de mogelijke problemen worden uitgevoerd.

Daarbij bleek dat de bonte knaagkever inderdaad op één plek in de molen sporen in het hout van de voorstijl heeft nagelaten. Aanleiding voldoende om het probleem zo snel mogelijk grondig aan te pakken. Op de plek waar de kever zit, volgt bestrijding en de hele molen krijgt bovendien ook een houtwormbehandeling. Iets dat door Adriaens Molenbouw Weert zal worden uitgevoerd. Waardoor de knaagkever en andere ongenode gasten niet de kans krijgen om zich verder aan het houtwerk van de Sint-Jansmolen tegoed te doen.

Zodat we het hele probleem zo snel mogelijk weer kunnen vergeten en onderstaande montage misschien leuk is als aandenken.

zaterdag 9 oktober 2010

Bezoek eens een molen met rondleiding

Molenstichting Weerterland verzorgt voor families, bedrijven, verenigingen en instellingen speciale molenrondleidingen op verzoek. Een leuk en verrassend wat anders familie-uitje of uitstapje.

Voordeel van een dergelijk bezoek is dat er meer tijd vrijgemaakt kan worden voor uitleg over de molens, de functie van de molens, de geschiedenis van de molen en het molenaarschap. 

Van de mogelijk om een speciale rondleiding op een van onze molens te boeken hebben de afgelopen maanden al verschillende families en instellingen gebruik gemaakt. Zo zijn twee woensdagavondgroepen afgelopen maanden op bezoek geweest bij De Nijverheid en jl zaterdag kwam een familie van 30 personen uit Sittard de molens in het Weerterland bekijken. Daarbij werden ze ontvangen en door het bestuur van de Molenstichting Weerterland op molen De Nijverheid rondgeleid.

Een molenbezoek kan altijd met de Molenstichting Weerterland afgesproken worden. Daarbij is het ook mogelijk om tijdens het bezoek een consumptie te gebruiken. Boeken van een molenbezoek kan via de website van de Molenstichting Weerterland. In samenspraak wordt uw bezoek aan een van onze molens dan netjes geregeld.

maandag 4 oktober 2010

Molenkalender positief ontvangen


De Weerter Molenkalender 2011 die zondag tijdens een informele bijeenkomst bij zaal Dennenoord in Weert ten doop werd gehouden, is positief ontvangen. De eerste exemplaren van deze jaarkalender, waarvoor dertien Weerter beeldend kunstenaars op verzoek van de Molenstichting Weerterland ieder een schilderij, tekening of aquarel van een van de Weerter molens hebben gemaakt, werden aangeboden aan mevr. Joke Jongeling van de gemeente Weert en Mevr. Marianne van der Elsen van de Limburgse Molenstichting. 

Met het uitgeven van de molenjaarkalender 2011wil de Molenstichting Weerterland markeren dat 2011 voor de Weerter molenstichting het jaar van de Weerter molens wordt. Eind 2010 zal de restauratie van de vier molens die de molenstichting voor de gemeente Weert als eigenaar van deze molens, beheert, worden afgerond. En in 2011 wil de MS Weerterland samen met de vrijwillige molenaars de wieken van deze Weerter molens met grote regelmaat laten draaien.

De luxe uitgevoerde jaarkalender is in Weert te koop bij Reisbureau Paulissen aan de Beekstraat 60 en in Stramproy bij boekhandel Benelux. De luxe kalender kost 9.90 euro.

zondag 3 oktober 2010

Geslaagde rondvlucht boven het Weerterland

Molenstichting Weerterland organiseerde tijdens de jaarlijkse Braderie in Weert, afgelopen juli een wedstrijd waarbij mensen een rondvlucht boven het Weerterland konden winnen.

Mede dank zij de spontane en geheel belangeloze medewerking van piloot Henk Lambrichts uit Weert konden wij de drie gelukkige winnaars van onze braderie-actie zondagmorgen deze rondvlucht aanbieden.
De tocht voerde de drie winnaars: Hans Marechal, Jos Theunissen en L van de Ven over Weert en uiteraard ook over de Weerter molens.
Bovendien werden ook de woningen van de drie winnaars vanuit de lucht bekeken en daarna voerde de vlucht ook nog over grote delen van Midden Limburg om uiteindelijk, na een mooie rondvlucht van ruim één uur bij uitstekende weersomstandigheden, weer veilig op vliegveld Budel te landen.

zaterdag 2 oktober 2010

Limburgse Molenpenning voor een bevlogen molenaar

De Limburgse Molenpenning 2010, de tweejaarlijkse prijs van de Molenstichting Limburg, is toegekend aan vrijwillige molenaar en molenaar instructeur Jac Nijs van molen De Nijverheid in Stramproy.

De speciale onderscheiding werd zaterdag aan de start van de Limburgse Molendagen in aanwezigheid van veel molenaars, vrienden, cursisten en oud cursisten van Jac Nijs in Stramproy door voorzitter Peter Willekens van de Molenstichting Limburg uitgereikt.
Ook het voltallige bestuur van de Molenstichting Limburg en een aantal bestuursleden van de Molenstichting Weerterland waren daarbij, net als veel familieleden van Jac en Els Nijs en buren van de molen De Nijverheid aanwezig,

Voorzitter Willekens memoreerde dat de band van Jac Nijs met molen De Nijverheid, in de volksmond in Stramproy niet voor niets "Molen van Nijs" genoemd, een band van vele jaren is. Al van kindsbeen af was Jac Nijs nauw bij deze molen betrokken en de laatste 40 jaar draait en maalt hij met grote regelmaat op deze stenen beltmolen aan de rand van Stramproy.

Ook is Jac Nijs als jarenlang betrokken bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars dat zorgt voor de opleiding van nieuwe vrijwillige molenaars. Daarbij is Jac Nijs vooral een man van de praktijk en minder van de droge theorie. Bovendien weet hij zijn lessen steeds met veel humor te presenteren zodat er ook heel regelmatig een bulderende lach opklinkt tijdens de zaterdagochtenden dat Jac Nijs op De Nijverheid vrijwillige molenaars in spé opleidt.  Kortom een bevlogen molenaar.