donderdag 29 april 2010

Goed nieuws over De Nijverheid

Na alle negatieve berichten over de voortgang van de restauratie van de molens De Nijverheid in Stramproy en de Sint Anna in Tungelroy, valt er nu positief nieuws te melden.

De afgelopen dagen is er hard gewerkt aan het opnieuw voegen van De Nijverheid en dit voegwerk is donderdagmiddag, vlak voor Koninginnedag, afgerond.
Volgende week wordt het nieuwe voegwerk nog eenmaal nat gemaakt. Dat is noodzakelijk voor het goed zetten en drogen van de nieuwe voegen. Onmiddellijk daarna wordt een begin gemaakt met het afbreken van de steigers die de molen in Stramproy al ruim een jaar aan het zicht onttrekken.

Dat betekent dat molenaar Jacq Nijs tijdens de Nationale Molen en Gemalendagen op 8 en 9 mei a.s. bezoekers op een uitgepakte molen kan verwelkomen. En Jacq Nijs kennende zal hij zich de kans niet laten nemen om tijdens deze Nationale Molen en Gemalendagen de molen te laten draaien en zo mogelijk malen.

Daarna start Adriaens Molenbouw uit Weert met de verdere restauratiewerkzaamheden. De twee nieuwe roeden voor molen De Nijverheid liggen immers al enkele weken bij de werkplaats van Adriaens Molenbouw te wachten om bij de Nijverheid geplaatst te worden.

zondag 25 april 2010

Geslaagde excursie Molenstichting Weerterland.


Molenstichting Weerterland heeft zaterdag 24 april de jaarlijkse excursie met de vrijwillige molenaars en Vrienden van de Molens ondernomen.
De reis naar de Kilsdonkse molen in Heeswijk-Dinther, de Houthuizermolen in het Noord-Limburgse rozendorp Lottum en de Kokermühle en Steprathermühle in het Duitse Walbeck, stond in het teken van de reconstructie en herbestemming van oude molens.
Op de Kilsdonkse molen werd het gezelschap uit Weert rondgeleid door de Weerter meester molenbouwer Wim Adriaens van Adriaens Molenbouw Weert. Deze firma was nauw betrokken bij de herbouw van de Kilsdonkse molen die uit een windmolen en watermolen bestaat en die een maalderij en olieslagmolen heeft.
In Lottum werd de volledig nieuw herbouwde Houthuizermolen bezichtigd. Deze molen is in 2008 en 2009 herbouwd op de plaats van een eerdere molen die in de laatste oorlogsmaandan werd verwoest. Door de steun van de hele Lottumse bevolking en met de inbreng van o.a. Het Limburgs Landschap en geld vanuit Brussel werd herbouw haalbaar. Nu draait de molen retgelmatig enn is in de kazemat van de bergmolen in leuk museum ingericht dat een goed beeld geeft van de herbouw van deze molen.
In het Duitse Walbeck werd het Weerter gezelschap door architect Hermann Aerts rondgeleid op de Kokermühle. Hij is een van de bekendste Duitse specialisten voor restauratie en herbestemming van monumentale bouwwerken. De Kokermühle is een uit 1770 daterende oorspronkelijk Nederlandse wipmolen waarin Aerts tegenwoordig zijn architectenbureau heeft gevestigd.
Tenslotte stond ook nog een bezoek aan de 15e eeuwse Steprathermühle; de oudste nog geregeld malende windmolen van Duitsland, op het programma.

woensdag 21 april 2010

Weerter fietsroutes tijdens molen- en gemalendag

Molenstichting Weerterland doet op zaterdag 8 mei en zondag 9 mei 2010 actief mee aan de jaarlijkse nationale molen- en gemalendag van de vereniging De Hollandsche molen. Vrijwel alle molens in Weert zijn tijdens deze molen- en gemalendag één of beide dagen geopend. Molen De Hoop in Swartbroek draait en maalt uitsluitend op zaterdag en de Antoniusmolen van Laar is voor belangstellenden alleen op zondag te bezoeken.
Fietsroute
Molenstichting Weerterland presenteert bij gelegenheid van de molen- en gemalendag de nieuwe Molenfietsroute Weert. Deze 32 kilometer lange fietstocht voert langs de zes Weerter windmolens in Weert, te weten de molens van Hushoven, Swartbroek, Tungelroy, Keent, Boshoven en Laar. Startpunt van de Molenfietsroute Weert is de Wilhelmus Hubertusmolen nabij de Weerter stadsbrug. Beide molendagen kan hier de nieuwe Molenfietsroute Weert gekocht worden bij de informatiekraam van de Molenstichting Weerterland. Daar kan men zich ook opgeven als Vriend van de Weerter molens.

Restauratie
Tijdens de molen- en gemalendag kunnen belangstellenden zich ook informeren over de restauratie van de beide Sint Annamolens in Keent en Tungelroy en van molen De Nijverheid in Stramproy. Deze molens zijn tijdens de molendagen op zaterdag geopend. De molenaar of een andere deskundige zal u er alles over de restauratie vertellen.

Bij de Sint Jansmolen in Stramproy zal vrijwillige molenaar Math Beeren u op de vorig jaar gerestaureerde standerdmolen rondleiden en bij voldoende wind zal deze molen ook malen. Molenstichting Weerterland verkoopt hier de Molenfietsroute Stramproy die langs de molens van Stramproy, Haler-Uffelse en het Belgische Molenbeersel voert. Deze fietsroute komt ook als de Broekmolen, de enige watermolen op het grondgebied van de gemeente Weert. Ook deze molen is beide dagen opengesteld.

woensdag 14 april 2010

Windpeluw van Annamolen Tungelroy vervangen

Ondanks alle negatieve berichten over de voortgang van de restauratie van de molens, gaat het werk aan De Nijverheid en de Annamolen toch gestaag door.

Bij de Annamolen in Tungelroy verscheen woensdagmorgen een grote hydraulische kraan om een ruim 800 kilo zware nieuwe windpeluw te plaatsen.
De oude windpeluw, die jarenlang als een soort fundament voor het wiekenkruis en de as heeft gediend, bleek door de loop van de jaren de helft van zijn oorspronkelijke gewicht te hebben verloren. De oude windpeluw woog nog een 400 kilo. Het verschil is geheel te verklaren door vochtverlies door de jaren heen.

De windpeluw is een belangrijk onderdeel van de houten kapconstructie van de molen. Het is de
zwaarste balk van de molenkap waarop 70 tot 80% van het gewicht van de bovenas met het wiekenkruis rust.

Onmiddellijk na het aanbrengen van de windpeluw werd begonnen met het opnieuw inpakken van de molen met witte krimpfolie. Dat is noodzakelijk om de molen de komende dagen goed te lagen drogen nadat de voorbije dagen ook bij de Annamolen het afgekeurde kalkmortelvoegsel is verwijderd. Over ongeveer een week wordt begonnen met het opnieuw opvoegen van de molen met speciaal "Jahn"mortel.

maandag 12 april 2010

Krantenkop dekt de lading volstrekt niet


Iedereen die maandagmorgen Dagblad De Limburger opensloeg moet wel gedacht hebben dat de bestuursleden van de Molenstichting Weerterland collectief hun verstand verloren zijn. 'Groen licht voor cafés in molens' kopt het plaatselijke dagblad als opening van de maandagkrant. Kan het nog geklker ?

Pas als je wat verder doorleest, kom je erachter dat hier de kop allerminst de lading van het artikel dekt. Het artikel handelt over de aanpassing van de bestemming voor de molens waardoor bij de molens passende kleinschalige activiteiten in de toekomst mogelijk zijn. Om de economische basis onder de molens wat sterker te maken en zo het behoud van de molens ook voor de toekomst veilig te kunnen stellen.

We denken dan als molenstichting aan beperkte commerciële activiteiten zoals een ambachtelijke bakkerij, een winkeltje in bakkersproducten, misschien een theesalon, een schenkerij met klein terras, een atelier van een beeldend kunstenaar of een tentoonstellingsruimte.
Er is geen enkel plan om de molens om te vormen tot bruine kroeg of biertempel. Laat staan tot disco. Wie wel op zo'n idee zou komen, kan zich er nu al van verzekerd weten dat hij of zij dan de Molenstichting Weerterland op zijn of haar weg zal vinden !

Dat zegt onze voorzitter ook met zoveel woorden tegen de verslaggever van de krant.
Maar die heeft blijkbaar even niet opgelet of was juist op dat moment met wat anders bezig.
Of zou hier de wens om een stevige kop boven een artikele te maken het gewonnen hebben van een correcte verslaggeving ?

zaterdag 10 april 2010

Werk aan Annamolen van Keent begonnen

Het heeft even geduurd maar de restauratie van de Sint Annamolen van Keent is nu toch begonnen.
De komende weken wordt er vooral binnen in de molen hard gewerkt aan het herstel van houten onderdelen van de molen. Vooral de zolders in de molen hebben de laatste jaren veel te lijden gehad van houtrot. Daarnaast krijgt het hout in de molen een behandeling tegen houtworm. Deze klussen wordt door gespecialiseerde bedrijf uitgevoerd.

Ook krijgt de Sint Annamolenn nieuwe roeden en de kruibok wordt eveneens vervangen. Verder is herstel van de lange en korte spruit, de schoren en de balkkoppen noodzakelijk en binnen zowel als buiten moet ook het metselwerk van de molen grond worden aangepakt. Ook kirijgt de hele molen een grote schilderbeurt. In de molenbelt wordt een sanitaire voorziening en een klein keukentje aangebracht.

Als onderdeel van het totale project worden er ook maatregelen getroffen om de biotoop rond de Annamolen te verbeteren. Langs de Bocholterweg zullen een aantal hoogopgaande bomen worden verplaatst waardoor de windvang van de molen verbeterd wordt. Het is de bedoeling dat alle werkzaamheden begin oktober 2010 zijn afgerond en dat de wieken van de  Annamolen van Keent op de Limburgse molendagen van  2 en 3 oktober trots zullen draaien.

De hele restauratie wordt bekostigd uit een bijdrage van de gemeente Weert en uit subsidies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en van de Provincie Limburg.

woensdag 7 april 2010

Werkzaamheden aan molens hervat

Vlak voor de Paasdagen zijn de werkzaamheden aan molen De Nijverheid in Stramproy en de Sint Annamolen in Tungelroy hervat.

Nu het voegwerk dat in november 2009 is aangebracht, is afgekeurd, moeten alle voegen weer uitgekapt worden. Deze klus is inmiddels in volle gang. Daarbij is goed te zien hoe slecht de kalkmortel die vorig najaar werd ingevoegd, is uitgehard. Het voegsel valt letterlijk als zand uit de voegen.
Achteraf mogen we nog blij zijn dat er dit jaar zo'n strenge winter is geweest. Anders waren de problemen met de verkeerde samenstelling van het voegsel, met het zout dat zich in de stenen heeft opgehoopt en met de aangebrachte impregneerlaag pas op een later moment aan het licht gekomen.

Half april wordt begonnen met het opnieuw voegen van De Nijverheid en de Annamolen van Tungelroy volgt een week later, vanaf 19 april. Ook moeten de ramen van beide molens van een nieuwe zinken afdekking voorzien worden en daarna wordt het steigerwerk rond beide molens, eindelijk in de eerste week van mei afgebroken en afgevoerd.

Als de voortang van de werkzaamheden deze keer een beetje meezit, gaan beide molens op landelijke molen- en gemalendag ( 8 en 9 mei 2010) in ieder geval niet langer achter de steigers verborgen. Voor een feestelijke heropening van de twee molens is het echter nog veel te vroeg. Voorlopig moet nu vanaf mei ook Adriaens Molenbouw Weert stevig aan de bak. Als Molenstichting Weerterland zijn we al blij als de vier molens die wij beheren, tijdens de Limburgse Molendag, begin oktober, weer kunnen draaien.

Voor wie daarin gelooft mag daarvoor, wat ons betreft, een kaarsje opsteken.

donderdag 1 april 2010

Forse tegenvaller

Het bericht dat de Sint Annamolen in Tungelroy en molen De Nijverheid in Stramproy weer helemaal opnieuw opgevoegd moeten worden, is voor de Molenstichting Weerterland uiteraard een forse tegenvaller. Los nog van de extra kosten van 30.000 euro die er nu op de gemeente Weert afkomen. Maar helaas moeten we als Molenstichting ook constateren 'dat we het zagen aankomen.'

We waren als Molenstichting al weinig gelukkig (om het maar eens erg diplomatiek uit te drukken)  met de hele gang van zaken, of beter nog met het ontbreken van enige gang van zaken, tijdens deze restauraties. Het werk verliep tot nu toe in de ogen van het bestuur van de Molenstichting véél en véél te traag. Straks kijken Stramproy en Tungelroy bijna een volledig jaar tegen de steigers rond de molens aan. Vooral vorig jaar zomer en herfst is er veel tijd verspild met niets doen! Wekenlang vond er, terwijl er prima doorgewerkt had kunnen worden, géén enkele activiteit op de molens plaats. Niet voor niets dat onze vrijwillige molenaars, maar ook de mensen die in de buurt van de molens wonen, regelmatig hun verbazing over het trage verloop van dit karwei richting Molenstichting uitspraken. Pas nadat de Molenstichting Weerterland hierover nadrukkelijk en bij herhaling bij de gemeente Weert aan de bel trok, bleek de aannemer plots weer wat tijd te hebben. In eerdere webblogs heeft u hierover al eens kunnen lezen.


Dat de verdere voortgang van de werkzaamheden nu door de aannemer: 'tot hoogste prioriteit is verklaard' is niet meer dan vanzelfsprekend.
Het had eens niet zo moeten zijn, zeggen wij dan !
Laat ons allemaal maar hopen en er op vertrouwen dat de klus verder wel volgens planning verloopt.

Toch maken we ons nog zorgen over die verdere voortgang én vooral over de financiële gevolgen van deze tegenvaller.
Het drama van de kalkmortelvoegen die instabiel, bros en zacht blijken te zijn mag uiteindelijk niet als laatste consequentie krijgen dat, vanwege deze extra kostenpost van 30.000 euro voor de gemeente, die deze tegenvaller wel erg ruimhartig volledig voor haar rekeningn neemt, nu enkele andere aanvullende wensen van de Molenstichting, zoals het plaatsen van een toiletvoorziening en een keukenblokje in de molens, niet meer door kan gaan.

Uit deze tegenvaller moet bovendien ook een heel belangrijke les getrokken worden. Bij dit soort complexe en ingewikkelde projecten is toezicht op het werk (over de voortgang én de uitvoering) onmisbaar. En aan dat toezicht door de gemeente, of door een door de gemeente als opdrachtgever ingehuurde extern expert, heeft het héél 2009 ontbroken.
Een typisch voorbeeld van verkeerde zuinigheid.