vrijdag 31 december 2010

Veel media-aandacht voor MS Weerterland

Molenstichting Weerterland heeft niet over een gebrek aan publiciteit te klagen. Al zou het natuurlijk altijd nog wat beter kunnen. 

Het nu vrijwel voorbije jaar 2010 is de Molenstichting regelmatig in het nieuws gekomen. Vooral Dagblad De Limburger besteedde de voorbije 12 maanden met enige regelmaat aandacht aan de activiteiten, maar soms ook zorgen, van de molenstichting. 
Zo werd de wens van de Molenstichting om de gebruiksmogelijkheden van de molens te verruimen door aan de molens een bredere bestemming in de nieuwe bestemmingsplannen te geven, breed uitgemeten. Dat de inhoud van de verhalen niet altijd klopte, moet je daarbij blijkbaar soms voor lief nemen. 
 Ook voor de uitgifte van de Weerter Molenkalender, waaraan dertien beeldend kunstenaars meewerkten, was veel belangstelling. 

Wat minder was het helaas gesteld met de interesse van de lokale media waar het de meer reguliere activiteiten op onze molens, zoals molendagen, betrof. Dat is jammer want het slagen van dit soort activiteiten is in grote mate afhankelijk van de publieke belangstelling. En het brede publiek kun je nu eenmaal alleen via artikelen en agendaberichten in de weekbladen en dagbladen bereiken. Als die dan een steek laten vallen, of het evenement (in hun ogen) te oninteressant vinden, dan kun je als Molenstichting ook weinig doen. Maar jammer en soms ook frustrerend voor de inzet van al onze vrijwilligers is het wel.

Juist daarom zijn wij als Molenstichting Weerterland ook zo actief in de nieuwe media. We hebben een website www.molensinweert.nl die in 2010 bijna 56.000 keer bekeken is en onze weblog http://weerterland.blogspot.com trekt gemiddeld zo rond de 500 lezers per maand. Bovendien zijn we als molenstichting ook erg actief op Twitter voor alle korte, dagelijkse molennieuwtjes. U kunt ons op Twitter volgen via @Weerterland. Moet u zeker in 2011 doen!  

Voor het jaar 2011 spreken we één wens uit: dat we als molenstichting, molenvrienden en molenaars nog beter van de mogelijkheden van de media gebruikmaken. Als de molenaar ons niet laat weten dat hij op een bepaalde dag draait of maalt, dan kunnen wij dat als molenstichting ook niet via onze middelen en mogelijkheden uitdragen. Dat is dan een gemiste kans voor de Weerter molens. Want molens hebben regelmatige publiciteit nodig om zo ervoor te zorgen dat de molens weer bij de bevolking gaan leven. En dat is nu eenmaal mede een van onze belangrijkste doelstellingen.

Een prettig en geslaagd Weerter Molenjaar 2011 ! 

woensdag 22 december 2010

Nieuwe jaar wordt een druk molenjaar

Aan de vooravond van het jaar 2011, door de Molenstichting Weerterland uitgeroepen tot Weerter Molenjaar, kunnen we met z'n allen vaststellen dat 2010 een druk jaar met veel vooral intern gerichte bezigheden was en dat 2011 het jaar wordt waarin de Molenstichting Weerterland nadrukkelijk naar buiten zal treden.

De afgelopen 2 tot 3 jaar zijn we als Molenstichting vooral erg druk bezig geweest met het opzetten van een interne organisatie, het zoeken van mensen die vrijwillige molenaar willen worden, het vinden van Molenvrienden en zakelijke sponsoren en het begeleiden van de vier restauraties.

Nu de restauraties zo goed als voltooid zijn (alleen de toiletten en keukentjes moeten nog geplaatst worden), volgt half januari de eindoplevering van deze projecten. Daarna wordt het tijd dat we als Molenstichting één van onze belangrijkste doelstellingen: het weer vaak laten draaien van de molens, waar gaan maken. De vrijwillige molenaars staan in ieder geval te trappelen vol ongeduld. Zij willen zo snel mogelijk op de molens aan de slag. En in de loop van de eerste helft van 2011 zullen op iedere molen voortaan twee vaste molenaars samen actief zijn: een oudere en (wat) jongere mulder. Dat is een ontwikkeling die ons erg tot vreugde stemt.

Samen met de vele vrijwilligers, van molenaars tot klusjesteam, die zich inzetten voor de molens, is het promoten van ons molenbezit een klus waar we allemaal de schouders onder zullen zetten. Zodat de molens van de gemeente Weert breed in de belangstelling van het publiek komen te staan.  Ook wij als bestuur zijn er klaar voor!

Als bestuur van de Molenstichting hebben we de afgelopen tijd de contouren voor de activiteiten van het Weerter Molenjaar 2011 uitgezet. Ook de eerste afspraken, bv over een jaar lang vaste publiciteit voor en over de molens, zijn al gemaakt. Een Molen bak- en maaldag op de Annamolen van Keent in november was een evenement dat al liet zien hoe wij denken nieuwe belangstelling voor de molens te kweken. Door mensen naar de molens te trekken die normaal nu zo snel een molen zullen binnenlopen. En onze Molenkalender 2011 is natuurlijk ook een van die instrumenten waarmee we in 2011 de aandacht op de molens richten.

Wij kunnen u daarom beloven: U hoort de komende maanden nog veel vaker van ons !


zondag 19 december 2010

Kerststerren en andere versiering

Het is een mooie traditie dat de molens in de laatste weken van het jaar versierd en opgetuigd worden. 

Soms is het een kerstster die van verre al te zien is, soms zijn de roeden van de molens een zee van kleine fonkelende lichtjes. De molen in Baexem is daar een prachtig voorbeeld van. Dagelijks genieten hier duizenden passerende automobilisten van deze smaakvol versierde standerdmolen.

Ook in het Weerterland zijn enkele molens inmiddels versierd en 's avonds feestelijk verlicht. De Nijverheid in Stramproy en de Sint-Antoniusmolen van Laar hebben vol trots een 's avonds vrolijk stralende ster boven op de wiek staan. 

Sint-Antoniusmolen van Laar
Andere molens in ons Weert moeten het, helaas, nog zonder ster of andere versiering stellen. Simpelweg omdat er geen kerstster is om de molen mee te versieren of omdat de molenaar, helaas, er nog niet toe gekomen is de ster te plaatsen. 

Voor onze molens waar momenteel geen ster is, vindt het bestuur van de Molenstichting Weerterland dat dit een mooie klus voor ons nieuw geformeerde klusteam is. Zij hebben de komende maanden ruim de tijd om een fraaie kerstster voor de molens te maken. 

Zodat in 2011 al onze molen al van verre de aandacht op zich richten. Zoals dat momenteel al gebeurt bij de Antoniusmolen van Laar die voor alle automobilisten die via de A2 Weert passeren een duidelijk en markant signaal is dat het Weerterland zeker ook een molenland is.

zondag 12 december 2010

Zilverspar naast Annamolen gekapt


Zilverspar van Annamolen naar Eynderhoof verhuisd

Er zijn de nodige vijven en zessen bij komen kijken maar uiteindelijk is de zilverspar die decennia lang naast de Annamolen van Keent stond dan toch verhuisd.
Vlak voor het weekeinde was zwaar materiaal aangerukt om de ruim 20 meter hoge boom te kappen en op een dieplader te leggen. Eerder kon de geplande kap van de boom niet doorgaan omdat het materieel dat de gemeente Weert daarvoor ter beschikking stond het gewicht maar vooral toch de lengte van de boom niet kon handelen.

Het daadwerkelijk kappen van de zilverspar bleek vrijdagmiddag uiteindelijk toch nog een fluitje van een eurocent te zijn. Met behulp van een grote mechanische zaag was de boom die door de kraan gezekerd werd, snel doorgezaagd en kon het geheel op de klaarstaande dieplader worden geladen. Maar eerst werd nog even nauwkeurig het gewicht van de boom bepaald. Dat bleek zo'n 6.000 kilo te zijn.
Aan de hand van de jaarringen kon ook vastgesteld worden dat de zilverspar bijna 40 jaar oud moet zijn geweest. Per dieplader ging het daarna vanaf de Keenterstraat onder politiebegeleiding richting Limburgs Openluchtmusuem Eynderhoof waar de boom de komende weken als opvallende kerstboom dienst zal doen tijdens het Eynder Winter Festijn op 26 en 27 december in Eynderhoof.
Foto's van de hele operatie kunt u zien in ons speciale molenalbum: http://weerterland.jalbum.net

woensdag 8 december 2010

Zilverspar legt nu toch nog voor kerstmis het loodje

De ruim 20 meter hoge zilverspar naast de Sint Annamolen aan de Keenterstraat zal komende vrijdag alsnog het loodje leggen.
De gemeente Weert laat een zware hydraulische kraan aanrukken die moet voorkomen dat de boom tijdens het kappen omvalt. Eerder deze week kon het kappen van de boom niet doorgaan omdat de ruim 50 jaar oude boom te zwaar, te hoog en te dik was voor de beschikbare technische hulpmiddelen van de gemeente Weert. Daarop werd toen besloten de boom voorlopig te laten staan en op een later tijdstip in moten te zagen en in delen af te voeren naar Adriaens Molenbouw in Weert.

Nader overleg binnen de gemeente Weert heeft deze week echter alsnog een andere oplossing opgeleverd. De boom, die moet plaatsmaken omdat door de grote afmetingen te veel wind uit de zeilen van de Sint Annamolen wordt weggenomen, wordt met behulp van zwaar hydraulisch materieel nu toch nog veilig gekapt. Daarna gaat de zilverspar alsnog per dieplader naar het Limburgs Openluchtmsuem Eynderhoof waar de boom op 26 en 27 december dienst doet als ongetwijfeld erg markante kerstboom tijdens het Eynder Winter Festijn op beide dagen bij Eynderhoof.

De hele operatie zal komende vrijdagmiddag om 14.30 uur beginnen.

Proef met LED verlichting


Proef met LED verlichting bij Antoniusmolen erg interessant

Met medewerking van de gemeente Weert houden de beide eigenaren van de Antoniusmolen van Laar momenteel een proef met het aanlichting van hun molen in het Laarder buitengebied langs de A2. Rond de molen is een speciale proefopstelling geplaatst van LED-lichtbakken die de molen 's avonds in het duister mooi aanlichten.

De voordelen van LED verlichting om een molen 's avonds in het licht te zetten zijn overduidelijk. Allereerst is de behoefte aan (dure) energie bij LED's een heel stuk geringer dan bij normale verlichting. Een voor het aanschijnen van de molen geschikte LED armatuur met voldoende lichtopbrengst gebruikt net zoveel energie als één 100 watts lamp.

Bovendien is de levensduur van LED's vele malen langer dan bij normale verlichtingsbronnen en de LED's kunnen ook nog zo geschakelend worden dat er verschillende kleuren verlichting op de molen vallen. Een molen badend in oranje licht of in rood-wit-blauw is dus probleemloos mogelijk.
Molenstichting Weerterland volgt deze proef met grote belangstelling want ook de MS Weerterland speelt met het idee bij onze molens de bestaande verlichting te vervangen door LED verlichting of verlichting aan te brengen.

maandag 6 december 2010

Te hoog, te zwaar, te dik, te lang.

Zilverspar naast Sint Annamolen toch nog tot kerstboom gepromoveerd
'Operatie Zilverspar' is maandagochtend voorlopig gestaakt. De geplande kap van de ruim 20 meter hoge zilverspar direct naast de Sint Annamolen van Keent kon niet doorgaan.
De mensen die voor het omzagen en transporteren van de boom naar museum Eynderhoof in Nederweert-Eind zouden zorgen, hadden zich behoorlijk vergist in de afmetingen van de boom.
De specialisten kwamen maandagmorgen tot de slotsom dat de kraan die ervoor moest zorgen dat de boom tijdens het omzagen niet zo omvallen en die de boom vervolgens op de dieplader moest leggen, te licht was. Men durfde het risioco niet te lopen dat de boom of de kraan zouden omvallen en besloot daarom maar om de hele operatie af te blazen.
Dat betekent dat de boom waarschijnlijk niet als kerstboom zal dienen op Eynderhoof tijdens het Eynder Winter Festijn. Hoe en wanneer de boom nu alsnog omgezaagd kan worden, is nog een raadsel. Zeker is wel dat de hele operatie inmiddels wat Gouden Lambieckachtige trekjes begint te krijgen.
Het omkappen en afvoeren van een boom blijkt minder makkelijk te zijn dan simpele zielen mogelijk hadden verondersteld. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

Vervolg/Update:
Inmiddels is in de loop van maandag 6 december duidelijk geworden dat er een nieuwe aanpak komt voor de benadering/oplossing van het zilverspar probleem. Binnen de gemeente is nu duidelijk dat de technische hulpmiddelen waarover de gemeente beschikt onvoldoende zijn om de boom in één geheel weg te takelen. Huren van een hydraulische kraan enkel en alleen om deze boom als kerstboom naar Eynderhoof te kunnen brengen, wordt echter wel erg begrotelijk.
Daarom schenkt Weert nu aan Eynderhoof een andere, kleinere, kerstboom en wordt de Annamolen zilverspar in hapklare mootjes gezaagd en naar Adriaens Molenbouw Weert vervoerd. Zo krijgt de boom uiteindelijk alsnog een molenbestemming. Rest nog slechts één vraag: "Wanneer gaat dit allemaal gebeuren?"

vrijdag 26 november 2010

Zilverspar naast Annamolen Keent verdwijnt binnenkort en wordt kerstboom

Een bijna 25 meter hoge en naar schatting ruim 50 jaar oude zilverspar die direct naast de Sint Annamolen van Keent staat, wordt binnenkort gekapt.
De boom die voor het kunnen laten draaien van de Annamolen steeds meer een behoorlijke sta in de weg werd, promoveert tot kerstboom en zal de komende kerstweken te bewonderen zijn bij het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind.

Op maandag 6 december a.s. begint de kap en vervolgens de verhuizing van deze zilverspar die bijna een halve eeuw geleden als klein boompje in de tuin van de buurman van de Annamolen werd geplaatst.
Daar kon de boom door een goede verzorging jarenlang onbekommerd doorgroeien maar de laatste jaren werd de spar dermate hoog en bezorgde de boom ook de familie Aspers dermate veel overlast en hinder, dat de wens om de boom te kappen, steeds vaker werd geuit.

In het kader van de maatregelen die de gemeente Weert onderneemt om de biotoop rond de Sint Annamolen merkbaar te verbeteren, kan de boom nu verwijderd worden. Door de boom een tijdelijke bestemming als kerstboom te geven, is het kappen van de boom ook qua financiën haalbaar geworden. Bovendien wordt het hout van de boom hergebruikt bij Eynderhoof. Na zijn dienst als kerstboom gedaan te hebben, verdwijnt de boom in de zaagmachine op Eynderhoof om tot balk en planken verwerkt te worden.

zaterdag 20 november 2010

1e Molen Maal- en Bakdag groot succes

De 1e Weerter molen maal- en bakdag die Molenstichting Weerterland zaterdag in nauwe en prettige samenwerking met Isidorus Huis, Tuin& Dier op de gerestaureerde Sint Annamolen van Keent organiseerde, is een groot succes geworden. Tussen 10.00 en 16.00 uur bezochten tussen de 400 en 500 mensen de mooie en markante bergmolen aan de Keenterstraat. En al vroeg hing in de molen de geur van heerlijk vers gebakken brood.

Met de maal- en bakdag wilde de Molenstichting Weerterland vooral iedereen laten blijken dat de Sint Annamolen, die de afgelopen jaren door de slechte staat waarin de molen verkeerde vooral heeft stilgestaan, weer helemaal gerestaureerd en draai- en maalvaardig is. Samen met molenaar-instructeur Jac Nijs en vrijwillig molenaar Gerie Fijen, de vaste molenaar van de Annamolen, zorgden de vrijwillige molenaars in opleiding Geert Hannen, Nuël van den Hurck, Ulbe de Wit en Lucas Kusters er zaterdagochtend al vroeg voor dat de molen werd op gezeild. Hierdoor konden de molenwieken, ondanks het bijna volledig ontbreken van wind, toch langzaam op ieder zuchtje wind hun, in dit geval trage, rondjes draaien. Alleen malen was zaterdag niet mogelijk maar molenaar Gerie Fijen heeft al laten weten binnenkort echt te gaan malen.


Bezoekers konden zaterdag niet alleen de hele molen bekijken en zich laten informeren over de restauratie, ook viel en volop te genieten van de demonstraties door kampioensbakker Pierre Pijpers uit Venray die de bezoekers liet zien (en proeven) welke heerlijke lekkernijen er allemaal met meel te maken zijn. Bovendien kon iedereen met een slinger aan het Rad van Fortuin, dat deze keer in de vorm van een molen was uitgevoerd, nog aantrekkelijke kortingen op aankopen bij Isidorus Huis, Tuin & Dier winnen.

Voor de Molenstichting Weerterland was de combinatie van een molendag met een activiteit van derden in de vorm van de bakkersdemonstraties een erg geslaagd experiment. Vooral ook omdat hierdoor in de loop van de dag heel wat belangstellenden de molen binnenliepen die normaal nooit een molen bezoeken.

vrijdag 19 november 2010

Een feestelijk moment

De Sint Annamolen na de restauratie
Een feestelijk moment vrijdagmiddag aan de Bocholterweg in Keent bij de Sint Annamolen. Na jaren van gedwongen stilstand draaiden de wieken van de Sint Annamolen vrijdagmiddag weer voor het eerst.

De vrijwillige molenaars Jac Nijs en Gerie Fijen hadden samen met molenaar in opleiding Ubbe de Wit vrijdagmiddag de zeilen opgelegd waarna de molen bijna spontaan, zelfs terwijl er slechts een uiterst zacht briesje was, begon te draaien. Vooral voor molenaar Gerie Fijen, jarenlang de vaste vrijwillige molenaar van de Sint Annamolen, een moment om trots op te zijn. "Het deed me de laatste jaren erg veel pijn om te moeten zien hoe slecht de molen er bijstond. Ik schaamde me echt voor de molen en vooral het afgelopen jaar kon ik het zelfs niet meer opbrengen om naar de molen toe te komen. Maar nu ben ik een trotse molenaar. Heel Weert mag trots zijn op deze molen die er nu, na de restauratie,. prachtig bijstaat en die een juweeltje voor ons Weerter molenbezit is."

De voorbije dagen en weken is er door alle bedrijven die bij de restauratieklus betrokken waren met man en macht hard gewerkt om de restauratie af te ronden en hebben ook de vrijwillige molenaars en de vrijwillige molenaars in opleiding onder leiding van instructeur Jac Nijs de nodige onmisbare hand en spandiensten verricht.


Zaterdag organiseert Molenstichting Weerterland als beheerder van de molen in nauwe samenwerking met Isidorus Huis, Tuin & Dier op de Annamolen een maal- en bakdag. 
Vanaf 10 uur kan de molen bezichtigend worden en geeft kampioensbakker Pierre Pijpers uit Venray in de molen bakdemonstraties.
Kortom een prachtige gelegenheid om de gerestaureerde Sint Annamolen te komen bekijken.

donderdag 18 november 2010

ZATERDAG MOLEN MAAL- EN BAKDAG OP ANNAMOLEN



De Sint Annamolen van Keent kan, na een restauratie van ruim een jaar, zaterdag weer bezichtigd worden.



Molenstichting Weerterland wil u graag wijzen op en uitnodigen voor de molen bak- en maaldag met rondleidingen en leuke demonstraties op de Sint Annamolen van Weert Keent.
In tegenstelling tot wat de agenda-pagina van Dagblad De Limburger vandaag meldt, is deze molendag met medewerking van
onze vrijwillige molenaars en vrijwillige molenaars in opleiding en van Isidorus Huis, Tuin & Dier, 
 ZATERDAG 20 NOVEMBER VAN 10 TOT 16 UUR.

Tijdens deze molen maal- en bakdag is ook de Weerter Molenkunstkalender 2011 te koop.
Een leuke en waardevolle sinterklaas-attentie !




woensdag 10 november 2010

De laatste loodjes


Op de Keenter Sint-Annamolen werken momenteel de medewerkers van Adriaens Molenbouw Weert en van schilderbedrijf Smeets uit Weert met man en macht om de Annamolen netjes op tijd klaar te krijgen voor de molen maal- en bakdag van zaterdag 20 november. En zoals zo vaak bij dit soort grote en veelomvattende projecten, moet er de laatste dagen nog heel wat werk verzet worden.

Woensdagmorgen hebben onze beide molenaars Jac Nijs en Gerie Fijen samen met een bestuurslid van de Molenstichting Weerterland, vrijwilliger Henk Verspagen van ons nieuwe molenklusteam en met Wim Adriaens van Adriaens Molenbouw de stand van zaken opgenomen. Daarbij zijn alle werkzaamheden die nog voor 20 november afgerond moeten worden, goed in beeld gebracht.

Komende zaterdag staat op de Sint Annamolen een dagje "grote schoonmaak" gepland. Het klusteam en de verdere vrijwilligers gaan dan aan de slag om de molens eens van onder tot boven grondig schoon te vegen en op te ruimen. En de vrijwillige molenaars in opleiding zullen zich zaterdag onder deskundige leiding van instructeur Jac Nijs ontfermen over het molenwerk. 

De molen maal- en bakdag wordt 20 november van 10 tot 16 uur gehouden. Belangstellenden kunnen die zaterdag de resultaten van de grote, veelomvattende restauratie van de molen komen bekijken.  En in de loop van de dag worden diverse rondleidingen door de molen verzorgd. 
Bij voldoende wind kan het publiek ook zien hoe de molen draait en eventueel maalt. Daarvoor is door Isidorus een hoeveelheid maalgoed beschikbaar gesteld. Kampioensbakker Pierre Pijpers uit Venray verzorgt zaterdag op de molen bakdemonstraties en wie de molen bezoekt maakt ook nog kans op het winnen van leuke prijzen bij het speciale molenspel.





zaterdag 6 november 2010

Maal en Bakdag op Keenter Annamolen


Molenstichting Weerterland organiseert in samenwerking met Isidorus Huis, Tuin & Dier voor het eerst op zaterdag 20 november 2010 een maal- en bakdag op de gerestaureerde Sint Annamolen van Keent.  De vrijwillige molenaars en vrijwillige molenaars in opleiding  van de MS Weerterland zullen die zaterdag de wieken van de Sint-Annamolen weer ouderwets laten draaien. Ook is het de bedoeling dat er, bij voldoende wind, tijdens deze maal- en bakdag  gemalen wordt.
 
Kampioenbakker Pierre Pijpers uit Venray verzorgt tijdens de maal- en bakdag in de molen bakdemonstraties. Hij laat belangstellenden zien en proeven welke broodlekkernijen er met gezond, ambachtelijk gemalen meel, gebakken worden en geeft tips. Bovendien kunnen bezoekers aan de maal- en bakdag ook nog een leuke prijs winnen tijdens een speciaal molenspel  georganiseerd door Isidorus. MS Weerterland verkoopt tijdens de maal- en bakdag die duurt van 10 tot 16 uur de Weerter Molenkunstkalender 2011.
Molenstichting Weerterland organiseert deze 1e maal- en bakdag op de Sint-Annamolen vanwege de afronding van de restauratie van de Keenter molen langs de Bocholterweg. Het is de bedoeling dat er in de toekomst met zekere regelmaat vergelijkbare activiteiten op de door de MS Weerterland beheerde vier windmolens gehouden worden.  Belangstellenden kunnen de molen tijdens de maal- en bakdag ook bekijken. De molenaars  geven in de loop van de dag enkele rondleidingen. Daarbij krijgen bezoekers uitleg over de grote restauratie van de molen die bijna 150.000 euro heeft gekost.

Tijdens deze restauratie werden in de molen houten balkkoppen op de kapzolder, luizolder, steenzolder en maalzolder gerestaureerd. Dat gebeurde door een gespecialiseerd bedrijf met toepassingen van speciale epoxyharssoorten en glasfiberstaven om de balken te versterken. Buiten kreeg de molen o.a. nieuwe roeden met een nieuw hekwerk, een nieuwe korte en lange spruit en de staart en lange en korte schoren werden opgeknapt. Ook werd de kruibok vervangen, het metselwerk en voegwerk opgeknapt en de hele molen kreeg een houtwormbehandeling en schilderbeurt.  Ook alle trappen en hekken in de molen zijn hersteld en waar nodig van extra leuningen voorzien. Bovendien krijgt de molen binnenkort ook nog een toiletvoorziening en keukenunit.  Het staande en gaande molenmakerswerk werd uitgevoerd door Adriaens Molenbouw Weert en het schilderwerk door Smeets Weert.

donderdag 4 november 2010

Omgeving van molens verslechtert

Onderstaand artikel uit het Leidsch Dagblad laat duidelijk zien dat de problematiek van de molenbiotopen overal in Nederland speelt. In Weert is het helaas niet anders. In Weert hebben diverse molens te lijden van een aangetaste biotoop. Het wachten is op de verschijning van de inventarisatie van de Limburgse windmolen biotopen zoals die door de Monumentenwacht Limburg in opdracht van de Provincie Limburg is opgesteld. De laatste signalen wijzen erop dat deze inventarisatie binnenkort eindelijk officieel het licht zal zien.  En de eerste signalen over de bevindingen zoals die in de inventarisatie zijn opgenomen, tenderen ernaar dat er zeker ook in Weert veel aan de biotopen te verbeteren valt.

In Weert kampen de Sint Annamolen van Keent, molen De Hoop in Swartbroek, de Wilhelmus-Hubertusmolen en Sint Odamolen in de stad en de molens De Nijverheid en Sint Jan in Stramproy met een niet optimale en soms zelfs ronduit slechte molenbiotoop. Voor de Sint Annamolen van Keent en De Hoop in Swartbroek zijn snelle maatregelen (het bij voorkeur verplaatsen en als het niet anders kan het kappen van bomen) dringend gewenst. Nu zal blijken wat het molenconvenant dat door de gemeente Weert is afgesloten met de Molenstichting Limburg, Molenstichting Weerterland en verschillende particuliere moleneigenaren, in de praktijk waard is. 

Zoiets noemt men ook wel eens de lakmoesproef voor zo'n reeks van afspraken.


Regio - Bij steeds meer molens in Zuid-Holland wordt de windvang ernstig belemmerd door hoge bomen en oprukkende bebouwing. Vergeleken met zes jaar geleden is de situatie behoorlijk verslechterd. Dat blijkt uit de deze week gepubliceerde tussenbalans molenbeleid van de provincie.
De omgeving van een molen - de ‘molenbiotoop' - is van groot belang voor de instandhouding van een molen. Hoe minder wind een molen vangt, hoe minder hij kan draaien. En weinig draaien heeft tot gevolg dat het mechaniek snel achteruit gaat.
In veel gevallen is de windvang relatief eenvoudig te verbeteren. Ruim een kwart van de molens heeft last van bomen in de directe omgeving. Opvallend is dat ook in Leiden, waar last door hoge gebouwen meer voor de hand zou liggen, hoge bomen bij een flink aantal molens de wind uit de zeilen nemen.
Regelmatig snoeien of vervangen van bomen door laagblijvende beplanting zorgt direct voor een verbetering van de molenbiotoop.
Zes jaar geleden kreeg eenderde van de molenbiotopen nog het predikaat ‘goed'. Dat is nu gedaald tot een kwart. In Rijnland zijn nog relatief veel molens met een onbelemmerde windvang.

dinsdag 2 november 2010

KONINKLIJKE FAMILIE VIERT KONINGINNEDAG 2011 IN WEERT


Geen direct molennieuws maar toch nieuws waarvoor de Weerter molens in de vreugdestand geplaatst mogen worden.

Hare Majesteit Koningin Beatrix komt tijdens Koninginnedag 2011 naar Weert. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat vandaag bekend gemaakt. “Dat is fantastisch nieuws voor onze gemeente”, aldus burgemeester Jacques Niederer. “We staan in de startblokken om de Koningin, haar familie, onze inwoners én bezoekers een geweldige dag te bezorgen.” Naast Weert brengt de Koninklijke familie op zaterdag 30 april 2011 ook een bezoek aan Thorn (gemeente Maasgouw).



Weert laten zien zoals Weert daadwerkelijk is. Dat zal het uitgangspunt zijn bij de organisatie van het bezoek. “Het moet een feest voor én door de Weertenaren worden. Onze stad heeft enorm veel te bieden. Dát willen we laten zien aan de Koningin en aan de rest van ons land”, aldus Jacques Niederer.

Inkleuring programma
De komende tijd moet er een hoop werk worden verzet. Hoe het programma eruit komt te zien, is uiteraard nog niet bekend en wordt de komende maanden ingekleurd. Niederer: “We zitten als gemeentebestuur vol met ideeën, maar ik wil vooral ook goed mijn oor te luisteren leggen in de stad.”

Het spreekt voor zich dat veiligheid een belangrijk onderdeel is in de voorbereiding van het bezoek. De gemeente gaat op korte termijn met de betrokken instanties in overleg om alle veiligheidsaspecten door te nemen. Natuurlijk wordt daarbij ook gebruik gemaakt van ervaringen van andere gemeenten.

Historische relatie
Het bezoek onderstreept de historische relatie tussen de gemeente Weert en het Koningshuis. Weert behoorde in de Middeleeuwen tot het Graafschap Horne. De laatste graaf van Horne, Philips de Montmorency, was een bondgenoot van Willem van Oranje. Een in 1841 door Willem I geschonken steen siert zijn graf in het koor van de Martinuskerk in Weert. “Koninginnedag 2011 zie ik als een unieke kans om deze historische band verder aan te halen!”, aldus burgemeester Niederer.

De schilder is volop bezig

Er wordt hard gewerkt om de restauratie van de Sint Annamolen van Keent tijdig af te kunnen ronden. Adriaens Molenbouw uit Weert is druk bezig met het uitvoeren van de laatste klussen ondermeer aan de kap van de molen. En schildersbedrijf Smeets uit Weert is sedert enkele dagen met enkele mensen aan de slag op de molen om de hele molen ook van een nieuwe verflaag te voorzien.

Alle werkzaamheden zijn erop gericht dat de molen op zaterdag 20 november in oude glorie kan pronken tijdens de eerste Weerter molen maal- en bakdag van de Molenstichting Weerterland in samenwerking met Isidorus Huis, Tuin & Dier. Met deze molendag wil MS Weerterland informeel het einde van de restauratie van de vier molens die de stichting beheert, markeren.

Tijdens de molendag mag iedereen op de mooi gerestaureerde Sint Annamolen komen kijken. Bovendien kan men (bij voldoende wind)  zien hoe de molen draait en maalt en kampioenbakker Pierre Pijpers verzorgt de hele dag bakdemonstraties op de molen. Deze molendag duurt op 20 november van 10 tot 17 uur. Molenstichting Weerterland verkoopt tijdens deze molendag op de Annamolen van Keent ook de nieuwe Weerter molenkalender 2011.
In het voorjaar van 2011 wordt de officiële afronding van de restauraties van de Annamolens van Keent en Tungelroy en de twee molens (Nijverheid en Sint-Jan) in Stramproy ook nog officieel gevierd.

zondag 31 oktober 2010

Molens krijgen behandeling tegen houtworm

Onze vier molens krijgen allemaal een behandeling tegen houtworm. Bovendien ondergaan de molens, indien er sporen zijn van activiteiten van de bonte knaagkever worden aangetroffen, een extra behandeling op de aangetaste plekken tegen de bonte knaagkever.
De behandeling van de molens tegen houtworm maakt onderdeel uit van de bestekken zoals die zijn opgesteld voor de restauraties van onze molens in Stramproy, Tungelroy en Keent.
De houtwormbehandeling moest alleen nog worden uitgevoerd.
De vier molens zullen hierbij helemaal behandeld worden met een middel op basis van permetrin en deltametrin. Waar dit noodzakelijk is wordt het houtwerk met een speciaal middel tegen de bonte knaagkever geinjecteerd. Nadat de bonte knaagkever was vastgesteld in de Sint Jansmolen in Stramproy heeft een nadere visuele inspectie plaatsgevonden ook in de molens van Tungelroy en Keent.    

woensdag 20 oktober 2010

Sint Anna krijgt zijn staart terug




Enkele weken lang heeft de Sint Annamolen van Keent er behoorlijk kaal bijgestaan. Maar donderdagmorgen krijgt de molen zijn korte spruit en vervolgens ook de staart terug. Het werk begint om 07.30 uur. Daarmee wordt opnieuw een belangrijke fase in de restauratie van deze molen voltooid.

Tijdens de restauratie van de molen bleek al snel dat het hout van de lange en korte spruit, tegen de verwachtingen in, in een erg slechte staat verkeerde. Vervanging van de beide onderdelen, nodig om de kap van de molen te kruien, zou een van de komende jaren hoe dan ook noodzakelijk worden. Daarop werd in samenspraak met de gemeente Weert besloten de vervanging van de lange spruit en korte spruit nu al, tijdens de grote restauratie, als meerwerk uit te voeren. Op deze manier kan uiteindelijk op de kosten worden bespaard.
De nieuwe lange spruit werd enkele weken terug al aangebracht gelijktijdig met het steken van de nieuwe roeden. De korte spruit volgt donderdagmorgen om 07.30 uur waarna ook de staart van de molen, die inmiddels helemaal geschilderd en behandeld is, ook weer gemonteerd zal worden.

Alles is erop gericht om de Sint Annamolen op zaterdag 20 november weer in gebruik te stellen. Die dag organiseert Molenstichting Weerterland samen met Isidorus Huis, Tuin & Dier een molendag met maaldag en bakdag op de Sint Annamolen. Kampioenbakker Pierre Pijpers verzorgt die zaterdag tussen 10 en 16 uur demonstraties op de molen en bij voldoende wind zullen de vrijwillige molenaars en de vrijwillige molenaars in opleiding de Sint Annamolen weer als vanouds laten draaien en malen. Belangstellenden zijn die dag bovendien welkom om zelf de resultaten van de restauratie te komen bekijken.
De officiële feestelijke afsluiting van de restauratie van de 4 molens die MS Weerterland beheert volgt 14 en 15 mei 2011.

maandag 18 oktober 2010

Zoektocht naar fotoalbum van Annamolen en molenaar Nijs

We hebben de hulp nodig van alle molenaars, vrijwillige molenaars, vrijwillige molenaars in opleiding en mensen die wat met molens hebben. De fotoalbums van onze vrijwillige molenaar Thei Nijs van de Sint-Annamolen van Tungelroy zijn verdwenen.
Molenaar Thei gebruikte de albums, met voor hem uniek fotomateriaal over de Sint-Annamolen en de geschiedenis van de Sint-Annamolen, vaak tijdens rondleidingen op de molen en tijdens bezoekjes van mensen aan de molen van Tungelroy.
Maar nu liggen de albums niet meer op hun vaste plek in de molen en ook een zoektocht in de molen heeft helaas niets opgeleverd.
Voor Thei een groot verlies omdat de vele oude foto's voor hem een grote emotionele waarde hadden.
Heeft iemand de albums met veel foto's van Limburgse en Nederlandse molens maar vooral ook veel foto's van de molens uit het Weerterland en van de Sint Annamolen van Tungelroy (zie foto) de laatste tijd ergens gezien? Of weet u waar de albums momenteel zijn ? 
Dan zijn wij als Molenstichting Weerterland heel erg blij met een seintje van uw kant. 
Een mailtje of telefoontje, eventueel anoniem, naar ons is voldoende.

vrijdag 15 oktober 2010

Subsidieaanvraag voor monumenten eenvoudiger

Eigenaren van rijksmonumenten kunnen vanaf 15 januari 2011 eenvoudiger een subsidie aanvragen.

Dat kan via het vernieuwde Besluit Rijkssubsidiëring Instandhouding Monumenten (Brim) dat per 1 januari in werking treedt. In totaal is er in 2011een bedrag van 58 miljoen euro beschikbaar voor subsidieaanvragen. Die worden door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in volgorde van binnenkomst behandeld.
Dit melden het Nationaal Restauratiefonds en de RCE in een gezamenlijk persbericht. In het Brim 2011 zijn het aanvraagformulier en de kostendeclaratie vereenvoudigd. Aanvragers hoeven geen financieel dekkingsplan meer in te dienen.Wie daar de voorkeur aan geeft, kan ook een laagrentende lening van het Nationaal Restauratiefonds krijgen in plaats van subsidie.

Ter ondersteuning van de monumenteneigenaar heeft de Rijksdienst een toets ontwikkeld. Hiermee kan worden achterhaald of op grond van de Brim een subsidieaanvraag kan worden ingediend. Alle informatie over het Brim 2011 is te vinden op www.monumenten.nl/brim.

maandag 11 oktober 2010

Bonte knaagkever wordt aangepakt

Dat was even schrikken vorige week toen molenaar Math Beeren van de Sint-Jansmolen in Stramproy aan de bel trok met de mededeling dat in de linkervoorstijl van de Jansmolen vermoedelijk de bonte knaagkever, of andere ongenode gast, actief was. Math had in de molen sporen aangetroffen die dit vermoeden deden opkomen.

Onmiddellijk heeft het bestuur van de Molenstichting Weerterland alle signalen op rood gezet en werden er in samenspraak met de gemeente Weert en met Adriaens Molenbouw Weert afspraken gemaakt om de kwestie grondig te bestuderen. Zodoende kon maandag al een grondig onderzoek naar de mogelijke problemen worden uitgevoerd.

Daarbij bleek dat de bonte knaagkever inderdaad op één plek in de molen sporen in het hout van de voorstijl heeft nagelaten. Aanleiding voldoende om het probleem zo snel mogelijk grondig aan te pakken. Op de plek waar de kever zit, volgt bestrijding en de hele molen krijgt bovendien ook een houtwormbehandeling. Iets dat door Adriaens Molenbouw Weert zal worden uitgevoerd. Waardoor de knaagkever en andere ongenode gasten niet de kans krijgen om zich verder aan het houtwerk van de Sint-Jansmolen tegoed te doen.

Zodat we het hele probleem zo snel mogelijk weer kunnen vergeten en onderstaande montage misschien leuk is als aandenken.

zaterdag 9 oktober 2010

Bezoek eens een molen met rondleiding

Molenstichting Weerterland verzorgt voor families, bedrijven, verenigingen en instellingen speciale molenrondleidingen op verzoek. Een leuk en verrassend wat anders familie-uitje of uitstapje.

Voordeel van een dergelijk bezoek is dat er meer tijd vrijgemaakt kan worden voor uitleg over de molens, de functie van de molens, de geschiedenis van de molen en het molenaarschap. 

Van de mogelijk om een speciale rondleiding op een van onze molens te boeken hebben de afgelopen maanden al verschillende families en instellingen gebruik gemaakt. Zo zijn twee woensdagavondgroepen afgelopen maanden op bezoek geweest bij De Nijverheid en jl zaterdag kwam een familie van 30 personen uit Sittard de molens in het Weerterland bekijken. Daarbij werden ze ontvangen en door het bestuur van de Molenstichting Weerterland op molen De Nijverheid rondgeleid.

Een molenbezoek kan altijd met de Molenstichting Weerterland afgesproken worden. Daarbij is het ook mogelijk om tijdens het bezoek een consumptie te gebruiken. Boeken van een molenbezoek kan via de website van de Molenstichting Weerterland. In samenspraak wordt uw bezoek aan een van onze molens dan netjes geregeld.

maandag 4 oktober 2010

Molenkalender positief ontvangen


De Weerter Molenkalender 2011 die zondag tijdens een informele bijeenkomst bij zaal Dennenoord in Weert ten doop werd gehouden, is positief ontvangen. De eerste exemplaren van deze jaarkalender, waarvoor dertien Weerter beeldend kunstenaars op verzoek van de Molenstichting Weerterland ieder een schilderij, tekening of aquarel van een van de Weerter molens hebben gemaakt, werden aangeboden aan mevr. Joke Jongeling van de gemeente Weert en Mevr. Marianne van der Elsen van de Limburgse Molenstichting. 

Met het uitgeven van de molenjaarkalender 2011wil de Molenstichting Weerterland markeren dat 2011 voor de Weerter molenstichting het jaar van de Weerter molens wordt. Eind 2010 zal de restauratie van de vier molens die de molenstichting voor de gemeente Weert als eigenaar van deze molens, beheert, worden afgerond. En in 2011 wil de MS Weerterland samen met de vrijwillige molenaars de wieken van deze Weerter molens met grote regelmaat laten draaien.

De luxe uitgevoerde jaarkalender is in Weert te koop bij Reisbureau Paulissen aan de Beekstraat 60 en in Stramproy bij boekhandel Benelux. De luxe kalender kost 9.90 euro.

zondag 3 oktober 2010

Geslaagde rondvlucht boven het Weerterland

Molenstichting Weerterland organiseerde tijdens de jaarlijkse Braderie in Weert, afgelopen juli een wedstrijd waarbij mensen een rondvlucht boven het Weerterland konden winnen.

Mede dank zij de spontane en geheel belangeloze medewerking van piloot Henk Lambrichts uit Weert konden wij de drie gelukkige winnaars van onze braderie-actie zondagmorgen deze rondvlucht aanbieden.
De tocht voerde de drie winnaars: Hans Marechal, Jos Theunissen en L van de Ven over Weert en uiteraard ook over de Weerter molens.
Bovendien werden ook de woningen van de drie winnaars vanuit de lucht bekeken en daarna voerde de vlucht ook nog over grote delen van Midden Limburg om uiteindelijk, na een mooie rondvlucht van ruim één uur bij uitstekende weersomstandigheden, weer veilig op vliegveld Budel te landen.

zaterdag 2 oktober 2010

Limburgse Molenpenning voor een bevlogen molenaar

De Limburgse Molenpenning 2010, de tweejaarlijkse prijs van de Molenstichting Limburg, is toegekend aan vrijwillige molenaar en molenaar instructeur Jac Nijs van molen De Nijverheid in Stramproy.

De speciale onderscheiding werd zaterdag aan de start van de Limburgse Molendagen in aanwezigheid van veel molenaars, vrienden, cursisten en oud cursisten van Jac Nijs in Stramproy door voorzitter Peter Willekens van de Molenstichting Limburg uitgereikt.
Ook het voltallige bestuur van de Molenstichting Limburg en een aantal bestuursleden van de Molenstichting Weerterland waren daarbij, net als veel familieleden van Jac en Els Nijs en buren van de molen De Nijverheid aanwezig,

Voorzitter Willekens memoreerde dat de band van Jac Nijs met molen De Nijverheid, in de volksmond in Stramproy niet voor niets "Molen van Nijs" genoemd, een band van vele jaren is. Al van kindsbeen af was Jac Nijs nauw bij deze molen betrokken en de laatste 40 jaar draait en maalt hij met grote regelmaat op deze stenen beltmolen aan de rand van Stramproy.

Ook is Jac Nijs als jarenlang betrokken bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars dat zorgt voor de opleiding van nieuwe vrijwillige molenaars. Daarbij is Jac Nijs vooral een man van de praktijk en minder van de droge theorie. Bovendien weet hij zijn lessen steeds met veel humor te presenteren zodat er ook heel regelmatig een bulderende lach opklinkt tijdens de zaterdagochtenden dat Jac Nijs op De Nijverheid vrijwillige molenaars in spé opleidt.  Kortom een bevlogen molenaar.

donderdag 30 september 2010

Nieuwe roeden voor Annamolen Keent

De werkzaamheden bij de Sint-Annamolen van Keent vorderen. Met behulp van een grote hydraulische kraan zijn inmiddels de nieuwe roeden gestoken en werd ook een nieuwe lange spruit in de kap van de molen geplaatst.

Daarmee is wederom een belangrijk onderdeel van de restauratie van de molen langs de Bocholterweg afgerond. Volgende week zullen de molenbouwers van Adriaens Molenbouw Weert beginnen met de verdere afwerking van de restauratie. En binnen enkele weken zal ook een nieuwe korte spruit worden geplaatst waarna ook de staart en het kruiwerk van de molen weer kan functioneren.
Doel is dat de molen in de tweede week van november grotendeels kan worden opgeleverd. Op zaterdag 20 november wordt de molen weer met enig feestelijk vertoon in grbuik genomen tijdens een speciale molen-, maal- en bakdag in samenwerking met Isidorus Weert.

Foto's over het steken van de roeden en het plaatsen van de lange spruit zijn te zien op onze speciale fotowebsite http://weerterland.jalbum.net

woensdag 22 september 2010

Weer tegenvaller bij Annamolen Keent

Opnieuw zijn we bij de werkzaamheden voor de restauratie van de Sint Annamolen van Keent met een tegenvaller geconfronteerd. Was het eerst de lange spruit die in een erg slechte staat verkeerde en die door houtrot zodanig verzwakt was dat vervanging onontkoombaar was, nu blijkt ook de korte spruit van de Sint-Annamolen in een erbarmelijke staat te verkeren. Vervanging is volgens Adriaens Molenbouw Weert beslist noodzakelijk. 
  
Inspectie van de korte spruit deze week door medewerkers van Adriaens Molenbouw ter voorbereiding van het steken van de nieuwe roeden en de nieuwe lange spruit maakte duidelijk dat het ook met de korte spruit erg slecht gesteld is. In overleg met de gemeente Weert is daarop besloten om te bezien of de vervanging van de korte spruit op 30 september gelijktijdig met de vervanging van de lange spruit en de roeden, haalbaar is. Dat zou dan in ieder geval als voordeel opleveren dat voor het steken van een nieuwe korte spruit een dure hydraulische kraan extra moet aanrukken. Ook kunnen de werkzaamheden aan de kap, staart en roeden dan na 30 september verder ongehinderd doorgaan.

De planning is dat de nieuwe roeden en lange spruit donderdag 30 september worden geplaatst. Om 07.30 uur wordt begonnen met het verwijderen van de oude roeden en de lange spruit. Daarna worden de nieuwe onderdelen geplaatst en gestoken. Bedoeling is nog steeds dat de hele restauratie uiterlijk in de week van 20 november is afgerond. Dan willen we als Molenstichting Weerterland de Sint Annamolen, vooruitlopend op de feestelijke afsluiting van het hele restauratieproject voor de 4 molens in mei 2011, met een molen meel-, maal- en bakdag ingebruiknemen.


zaterdag 18 september 2010

Werkbezoek aan molen De Hoop Swartbroek

Een groep cursisten voor de opleiding tot vrijwillige molenaar uit de regio Weert die begin september officieel met hun tweejarige opleiding is gestart, heeft zaterdag een bezoek aan stellingmolen De Hoop in Swartbroek gebracht. In deze fraaie molen werden de vrijwillige molenaars in spe rondgeleid door molenaar Peter Stultiens en door instructeur Jac Nijs.

Tijdens de rondleiding werd uitgebreid stilgestaan bij alle onderdelen en de werking van deze verschillende onderdelen in deze achtkantige houten stellingmolen waarop molenaar Peter Stultiens nog altijd beroepsmatig maalt. Daarmee is molen De Hoop in Swartbroek een van de weinige molens in Midden-Limburg die nog altijd professioneel worden ingezet voor het ambachtelijk malen van granen.

Molenaar Stultiens en de eigenaar van de molen, Molenstichting Gebroeders Adriaens, zijn momenteel bezig met een omvangrijk onderhoudsproject van de molen. Bovendien zorgt de gemeente Weert ervoor dat ook de biotoop van de molen binnenkort verder verbeterd wordt door het kappen van een aantal bomen die nu een ongehinderde windvang vanuit het Zuidwesten voor de molen belemmeren. Bovendien is molenaar Stultiens momenteel ook bezig met het uitwerken van plannen en ideeen om molen De Hoop in de toekomst vaker voor belangstellenden en toeristen open te stellen waardoor de molen ook een belangrijke toeristische trekpleister voor de regio Weert kan worden. 

donderdag 16 september 2010

Ambtenaren maken kennis met molenbiotopen

Het is inmiddels bijna twee jaar geleden dat de gemeente Weert, de Limburgse Molenstichting en Molenstichting Weerterland samen het convenant Molenbiotoop hebben ondertekend.
Een jaar later hebben ook enkele particuliere moleneigenaren dit convenant mede ondertekend. Het convenent is vooral bedoeld om de onbelemmerde windvang voor onze windmolens en de ongehinderde, constante watertoevoer van onze watermolen te beschermen en voor de toekomst veilig te stellen. 

In de afgelopen twee jaar is er veel gebeurd. Als Molenstichting Weerterland hebben we mee kunnen praten over ontwikkelingen en bouwplannen binnen de biotopen van onze Weerter molens. Soms ook zijn we als Molenstichting Weerterland op de barricades moeten klimmen om ontwikkelingen binnen de biotopen van onze molens alsnog te voorkomen. Dat toont weer eens aan hoe zo'n convenant ook een leerproces is. Alle partijen moeten allereerst ontdekken dat er zo'n afspraak bestaat en moeten vervolgens ook doordrongen raken van de noodzaak en het nut van zo'n afspraak. 

We kunnen vaststellen dat de gemeente Weert inmiddels het convenant Molenbiotoop echt serieus neemt. Het is beslist geen velletje afspraken dat ooit eens is ondertekend maar dat verder vergeten kan worden. Dat bleek deze week nadrukkelijk. Ambtenaren van de afdeling inrichting en beheer openbare ruimte van de gemeente Weert kregen uitvoerig tekst en uitleg over het bestaan van het convenant Molenbiotoop en over wat nu exact de bedoeling van dit convenant is. Als volgende stap gaat dit gezelschap nu ook op bezoek bij enkele van onze Weerter molens. Om gewoon eens bij een molen te gaan kijken wat de effecten voor de molens zijn wanneer we met z'n allen niet op de biotoop letten. Waarlijk een aanpak die navolging verdient. Opnieuw geeft Weert wat de biotoopbescherming betreft het goede voorbeeld.  Dat verdient een pluim!



zaterdag 11 september 2010

Schooljeugd maakt kennis met molen


Leerlingen van groep 7 van basisschool Molenakker kwamen vrijdag tijdens de klassendag in de aanloop naar de Open Monumentendagen een kijkje nemen op de Wilhelmus Hubertusmolen.

Molenstichting Weerterland had voor een kort informatief programma voor het bezoek aan de Wilhelmus Hubertusmolen aan de rand van de woonwijk Molenakker gezorgd. De kinderen kregen uitleg over het doel van een molen, de geschiedenis van de W.H-molen en over de speciale band die er tussen deze molen en de wijk waarin de meeste kinderen uit klas 7 wonen, bestaat. De wijk is immers naar de aanwezigheid van de molen vernoemd en de straten in de wijk verwijzen ook naar molentypes en onderdelen uit molens zoals Standaardmolen, Paltrokmolen, Penbalk of Korbeel. Ook werd een DVD over hoe een molen draait en maalt vertoond.
Vervolgens werd de hele molen van onder tot boven uitgebreid door de schooljeugd bekeken en de kinderen stelden bovendien tal van slimme vragen over de molen aan de drie bestuursleden van de Molenstichting die de rondleiding verzorgden.

Aan het eind van het bezoek kwam ook Weerts wethouder voor monumentenzorg Harrie Coolen even op visite. Hij deelde aan de kinderen een mooie en unieke bouwplaat met een schaalmodel van de monumentale Martinuskerk (een landelijk Top-100 monument) uit.

vrijdag 10 september 2010

Nieuwe roeden voor Annamolen Keent

Onmiddellijk na de grote Weerter stadskermis kan Molenstichting Weerterland een nieuwe mijlpaal noteren.
Op donderdag 30 september, vlak voor het Limburgs Molenweekeinde, arriveert een grote kraanwagen bij de Sint-Annamolen van Keent.
Een deel van de dag is dan nodig om de bestaande roeden van de Annamolen te verwijderen en vervolgens nieuwe roeden te steken. Ook de lange spruit van de molen wordt gelijktijdig vervangen. Al met al een spectaculaire klus van Adriaens Molen Bouw uit Weert die ongetwijfeld het nodige bekijks zal trekken.
Met het steken van de nieuwe roeden bij de Sint Annamolen wordt een belangrijke stap gezet in de restauratie van deze molen. Na het ophekken van de roeden en het ook nog opnieuw helemaal schilderen van de molen is het tijd om de restauratie van de 4 gemeentelijke windmolens ook officieel af te ronden.
Een karwei dat al met al bijna 3 jaar heeft gevergd en dat dank zij de financiele inbreng van de gemeente Weert, de provincie Limburg en de Rijskoverheid mogelijk is geworden.

Tijdens de Limburgse Molendagen op 2 en 3 oktober kan de Sint Annamolen waarschijnlijk nog niet draaien. Maar bezoekers kunnen wel op deze molen een kijkje komen brengen en kunnen dan ook binnen in de molen zien hoeveel restauratiewerk er vooral achter de schermen voor iedereen vrijwel onopgemerkt de voorbije maanden heeft plaatsgevonden.

Bovendien presenteert de winkel van Isidorus zich tijdens dit Limburgs Molenweekeinde bij de Annamolen van Keent met allerhande bak- en meelproducten. Ook een ambachtelijke bakker is aanwezig om u uit te leggen welke verschillende meelstoorten er allemaal zijn en welke lekkernijen daarmee gemaakt kunnen worden. En er valt natuurlijk ook het nodige te proeven.

Dus noteer 30 september en 2 3n 3 oktober in uw agenda.

donderdag 9 september 2010

Klassendag op molens

Komend weekend wordt in heel Europa de Open Monumentendag gehouden. Ook in Weert zetten zaterdag en/of zondag weer verschillende monumentale panden de deuren open voor bezoekers.

Dat betekent dat ook verschillende molens weer worden opengesteld en waar mogelijk ook zullen draaien.
De monumentendag begint dit jaar voor het eerst al op vrijdag met de speciale klassendag. Scholieren uit het basisonderwijs kunnen dan met een monument kennismaken. Alleen jammer dat deze klassendag voor het Zuiden zo slecht, in de eerste schoolweek na de zomervakantie, valt. Dus is er op de scholen nauwelijks of zelfs geen tijd geweest om zich goed op zo'n project voor te bereiden.
Toch ontvangt de Molenstichting Weerterland vrijdag leerlingen van groep 7 van de openbare basisschool Molenakker die op bezoek komen in de Wilhelmus Hubertusmolen. De kinderen krijgen wat algemene uitleg over molens en gaan dan op onderzoek in de molen.
Bovendien wordt om 10.30 uur het officiele startschot voor de Open Monumentendag in Weert door wethouder Coolen bij de Wilhelmus Hubertusmolen gelost met een speciale handeling die nog even een verrassing moet blijven.

Zaterdag kan men terecht op de molen De Nijverheid in Stramproy en 's middags ook in de mooi gerestaureerde Sint Annamolen van Tungelroy. Zondag bij de Annamolen van Tungelroy en de Antoniusmolen van Laar. De vrijwillige molenaar is blij met uw bezoek.

donderdag 26 augustus 2010

Stramproyer Kunstroute trekt veel deelnemers

Soms zijn er van die initiatieven waarvan je als stichting zegt:
"Hoe zijn ze op het idee gekomen? Wat een leuk project is dat!"


Dat geldt zeker voor de Stramproyer Kunstroute: een initiatief dat al een reeks van jaren bestaat en dat inmiddels in heel de regio een bekende naam heeft gekregen. Sedert twee jaar participeert ook de Molenstichting Weerterland, op bescheiden schaal, in dit initiatief. We bieden met veel genoegen de organisatie de mogelijkheid om bij onze molens in Stramproy ook beelden te exposeren. En met sukses.

Tijdens het eerste weekend van de Stramproyer Kunstroute op 21 en 22 augustus reden liefst 1.100 mensen de route langs een aantal expositie-locaties !

Ook bij molen De Nijverheid stapten talloze mensen af om de beeldententoonstelling en onze molen te bezichtigen. Zo komen, door een mooi initiatief waar wij als Molenstichting op kunnen inhaken, weer honderden mensen in contact met onze molens. Mensen die anders misschien nooit, of veel minder snel, op het idee zouden komen om een molen binnen te wandelen en te bezichtigen.

Als Molenstichting Weerterland moeten we alert zijn op dit soort initiatieven. Denk maar eens aan de wandelvierdaagsen, fietsvierdaagse De Peel, de jaarlijkse asperges-fietsroutes door onze regio, het kindervakantiewerk, auto-orientatieritten enz. enz. enz. Allemaal ideale mogelijkheden om als Molenstichting Weerterland bij aan te haken en onze molens open te stellen. Zeker weten dat dit de nodige Vrienden van de Molens zal opleveren.

Dus allemaal alert zijn op dit soort initiatieven en laat het het bestuur weten wanneer er ergens weer een evenement op stapel staat ! Wij kijken dan hoe we hieraan mee kunnen werken.

woensdag 25 augustus 2010

Voortgang restauratieprojecten bekeken

Vanochtend hebben we samen met Joke Jongeling, die voor de gemeente Weert de restauratie van onze molens volgt en met Wim Adriaens van Adriaens Molenbouw Weert de stand van zaken op de beide St.Annamolens bekeken.

We hebben overleg gevoerd over één van de twee koppelstenen in de Annamolen van Tungelroy. Een steen is bol en er zijn scheuren in de loper aangetroffen. Tijdens het overleg bleek dat deze problemen oude problemen zijn. Dit koppel wordt al decennia niet meer gebruikt om te malen. Op basis van die wetenschap is nu besloten, mede ook gezien de financiële situatie en het meerwerk dat toch nog voor deze molen op ons afkomt, om af te zien van vervanging van dit koppel op dit moment. Mocht in de toekomst alsnog de wens leven om dit koppel alsnog te vervangen dan kan dat altijd nog. Malen op de Sint Annamolen is straks prima mogelijk met het 2e koppel op de molen.

Ook is gekeken naar de situatie waarin de wieken van de Annamolen van Tungelroy verkeren. Hier blijkt extra restauratiewerk dringend nodig te zijn. Deze werkzaamheden kunnen niet vooruitgeschoven worden naar de toekomst en moeten, nu de restauratie nog in volle gang is, alsnog als meerwerk uitgevoerd worden met het oog op de veiligheid. Veel hout van de windborden en de bevestiging van de heklatten aan de roeden blijkt op verschillende plaatsen danig rot te zijn.

Ook werd geconstateerd dat het hoog tijd wordt dat de schilder nu eindelijk ook aan de slag gaat met het schilderwerk. Zowel molen De Nijverheid als de Annamolen van Keent moeten nog geschilderd worden.
De Nijverheid bij voorkeur nog voor Open Monumentendagen op 11 en 12 september. 

Ook aan de Sint Annamolen van Keent wordt hard gewerkt bij Adriaens Molenbouw. De nieuwe roeden zijn inmiddels gearriveerd en men is bezig met het op maat maken van de heklatten van de wieken. Ook de vervanging van de lange spruit is in voorbereiding. 
De verwachting is dat de nieuwe roeden van de Annamolen van Keent en de nieuwe lange spruit midden- of eind september gestoken kunnen worden.


De volledige restauratie van de 3 molens moet uiterlijk in december 2010 zijn afgerond. Molenstichting Weerterland wil de 3 molens tijdens de Landelijke Nationale Molen- en Gemalendag op 14 en 15 mei 2011 feestelijk heropenen.