maandag 26 oktober 2009

Nu speelt algengroei de molen van Nijs parten


Opnieuw is er geen begin gemaakt met het opnieuw opvoegen van de molen van Nijs in Stramproy.

Aannemerbedrijf Loven wordt nu dwars gezeten door algengroei in de voegen die het afgelopen voorjaar zijn uitgekapt. Er moet nu eerst een methode gevonden worden om deze algenafzetting uit de honderden meters voeg te verwijderen. Pas daarna kan het voegen daadwerkelijk beginnen.
Eerder al liep het opnieuw opvoegen van de molen door verschillende andere oorzaken al vertraging op.

Zolang de voegen niet opnieuw zijn gevoegd, kunnen ook de verdere restauratiewerkzaamheden aan de molen, zoals het vervangen van de twee roeden en de staart van de molen ook gebeuren. De molenroeden en molenstaart kunnen pas vernieuwd worden nadat de steigers rond de molen zijn afgebroken.

Wel is het oranje afschermdoek dat rond de steigers was opgehangen door een nieuw wit doek vervangen.

zaterdag 24 oktober 2009

Monumentenwacht brengt molenbiotopen in kaart

Monumentenwacht Limburg is bezig met een inventarisatie van Molenbiotopen in de provincie Limburg. De uitkomsten van deze inventarisatie worden tegen het eind van het jaar verwacht.
De gegevens komen daarna beschikbaar voor de Limburgse molengemeenten en voor eigenaren en beheerders van molens.

De molenbiotoop is een gebied binnen een straal van 500 meter rond een windmolen of het bovenstroomse deel van een waterloop die een watermolen van water voorziet. Binnen de biotoop mogen geen belemmeringen worden opgericht die de windvang of watertoevoer voor de molen bemoeilijken of zelf verhinderen. Molenstichting Weerterland heeft vorig jaar december met de gemeente Weert een convenant afgesloten over de biotopen. Daarbij zijn afspraken gemaakt over de bescherming en waar mogelijk verbetering van de molenbiotopen rond de acht windmolens en de ene watermolen binnen de gemeente Weert. Daarmee heeft de gemeente Weert landelijk een voortrekkersrol.

Als uitvloeisel van dit convenant worden binnenkort in Swartbroek al enkele hoogopengaande bomen rond molen De Hoop gerooid. Ook zullen binnenkort bomen bij de Sint Annamolen in Keent verdwijnen. Bovendien wordt de Molenstichting Weerterland door de gemeente Weert, telkens wanneer bouwactiviteiten binnen de werkingssfeer van de molenbiotoop worden gepland, vooraf geraadpleegd.

woensdag 21 oktober 2009

Het heeft (te) lang geduurd.


"Restauratie Molen Stramproy hervat", meldt vandaag Dagblad de Limburger met een grote kop.'Eerst zien en dan pas geloven, denk ik dan.
Het is inderdaad lang, te lang, wachten vooraleer aannemer Loven begint met de volgende fase van de grote opknapbeurt van de Molen van Nijs. Na het uitkappen van de voegen van de molenromp is het, zeer ook tot ergernis van molenaar Jac Nijs en van de Molenstichting Weerterland, maandenlang al stil op en rond de molen. Loven geeft in de krant wel verklaringen waarom het werk zo lang stilligt maar hij verzuimt erbij te zeggen dat hij inmiddels diverse keren tussentijds ook heeft beloofd dat de werkzaamheden 'de komende week' zouden verdergaan.
Alleen verscheen er na die toezeggingen telkens niemand bij de molen.

Daardoor moest molenaar en instructeur Jac Nijs ook steeds andere oplossingen bedenken om de opleiding tot de vrijwillige molenaars enigermate normaal door te kunnen laten gaan. Jac Nijs leidt momenteel zes vrijwillige molenaars op voor hun examen. vrijwillige molenaars die hard nodig zijn in Midden-Limburg.

Nu is het maar hopen dat er niet weer iets tussenkomt en dat aannemer Loven de klus echt weer oppakt en dat de resterende werkzaamheden bij De Nijverheid voor de rest wel volgens schema verlopen.

En... niet vergeten mag worden dat er in Tungelroy ook nog een molen staat te wachten op het moment dat ook daar de voegers arriveren. Misschien moet het toezicht op de voortgang en uitvoering van deze restauratieklussen toch geintensiveerd worden.

woensdag 14 oktober 2009

Weert koopt zilveren molen

Museumconservator John van Cauteren meldde mij vol trots dat hij voor het Weerter gemeentemuseum Jacob van Horne een zilveren molen heeft aangekocht.  Deze zilveren stellingmolen staat ook al in het museum aan de Markt in een vitrine bij de informatiebalie.


De molen is in 1931 geschonken aan de NV Meelfabriek ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum door Noury & Van der Lande uit Deventer.

De familie Van der Lande bezat in het begin van de 19e eeuw een windmolen in Deventer waarvan dit zilveren model een afbeelding is. Uit de exploitatie van deze korenmolen is later de meelfabriek Noury & van der Lande te Deventer, die uitgroeide tot een voedings- en chemieconcern, ontstaan. Dit concern stond later weer aan de basis van het AKZO-concern.
Noury & van der Lande ontwikkelde een chemisch produkt om tarwebloem te oxideren om zo tot een wittere tarwebloem met beter bakresultaat te komen.


Meelfabriek Gebroeders van de Venne was een zeer goede klant van deze firma en de directieleden kenden elkaar persoonlijk.

Daarom zal deze zilveren molen ook wel geschonken zijn bij het zilveren jubileum van de “maelmuuële” in 1931.

zaterdag 10 oktober 2009

Limburgs Dierbaar Oord

Dagblad de Limburger is een zoektocht gestart naar Limburg meest Dierbare Oord.
Jacques van de Winkel heeft de Sint Jansmolen  in Stramproy voorgedragen. Zijn motivatie kunnen jullie hieronder lezen. Ga naar de site van De Limburger (pagina 76-80) en stem op ons Dierbaar Oord.



"De molen die, ondanks het feit dat ik er reeds vóór meer dan 65 jaar terug bij ben weggegaan, telkens als ik bij hem in de buurt kom en ik opeens weer zijn wieken boven de omgeving uit zie steken, een heleboel herinneringen door mijn hoofd doet gaan.
De molen waarop ik mijn hele vroege jeugd heb doorgebracht en waar over mijn toekomst, die zich ver weg van de molen zou afspelen, werd beslist.


De molen waar ik, op de molenberg, op 10 mei 1940 ’s morgens zeer vroeg de eerste Duitse soldaat ontmoette die zei dat hij mij wilde doodschieten. Gelukkig dat dat slechts bluf bleek te zijn.


De molen waar ik mijn eerste darts-spelletjes leerde spelen, met de Engelse militairen die in de herfst van 1944, wachtende op de oversteek van de Maas, in het magazijn hun onderdak gevonden hadden. De thee, waarvan ik, tot dan toe, het bestaan niet eens kende en die meestal uit grote witgeëmailleerde mokken (ik had er mijn eigen mok) gedronken werd, was er zo sterk dat het roerlepeltje er, bij wijze van spreken, rechtop in bleef staan. Gelukkig werd er heel wat melk en suiker ingedaan.

De molen waar ik dikwijls geholpen heb om hem in de vreugd en een enkele keer in de rouw te zetten.


De molen waar de boeren uit het dorp, met paard en kar en soms met de kruiwagen, hun granen naar toe kwamen brengen en er hun meel voor hun dagelijks brood en voor veevoeder weer terug kwamen halen.


De molen waar de laatste dorpsnieuwtjes en –roddels uitgewisseld werden.

De molen die mijn 100 jarige bedlegerige moeder de vraag deed stellen, toen ik tegen haar zei dat ik even weg wilde om een foto van de molen te nemen : ”heb je nu nog niet genoeg foto’s van de molen”? Nee ook nu nog heb ik niet genoeg foto’s van de molen.


De molen die ik in het Limburgs als vrouwelijk en in het Nederlands als mannelijk moet vervoegen, die molen is: Mijn Limburgs Dierbaar Oord. "

woensdag 7 oktober 2009

Bomen bij molen De Hoop in Swartbroek worden gerooid


De molenbiotoop voor molen De Hoop in Swartbroek wordt binnen enkele maanden aanzienlijk verbeterd.

De gemeente Weert is voornemens om deze winter nog een aantal hoogopgaande bomen aan de Eutropiastraat te rooien.
Het opruimen van deze bomen is in het gemeentelijk werkplan voor de komende wintermaanden opgenomen. Er komt geen nieuwe beplanting voor deze bomen in de plaats.

Het eind van het wachten op verbetering van de molenbiotoop voor molen De Hoop is dus in zicht!

De gemeente Weert, de Limburgse Molenstichting en Molenstichting Weerterland sloten vorig jaar een convenent waarin afspraken over het behoud van de molenbiotopen voor de Weerter molens werden gemaakt.

zondag 4 oktober 2009

Belangstelling voor molen op Limburgse Molendag


De open dag op molen De Nijverheid in Stramproy tijdens Limburgse Molendag heeft toch nog redelijk wat publiek getrokken. Ook de andere molens in en rondom Weert zoals de Sint Jansmolen, molen De Hoop in Swartbroek en de Uffelse molen in Haler-Uffelse hadden uiteindelijk over aanloop niet te klagen.En dat ondanks het feit dat de verschillende weekbladen in het land van Weert in hun kolommen met geen letter aandacht aan deze Limburgse Molendag hadden besteed.


Bij De Nijverheid (molen van Nijs) in Stramproy konden belangstellenden zichop de hoogte stellen van de voortgang van de restauratie van deze molen. Molenaar Jac Nijs mocht in de loop van de dag uiteindelijk toch nog een kleine vijftig personen op de molen verwelkomen en rondleiden. Wat de molenaar  opviel was dat er vooral mensen naar de molen kwamen die gericht belangstelling hadden voor de voortgang van de restauratiewerkzaamheden.

De molen van Nijs in Stramproy staat al enkele maanden in de steigers. Komende week wordt een begin gemaakt met het opnieuw opvoegen van het metselwerk van deze stenen bergmolen. Nadat de steigers zijn afgebroken worden ook de beide roeden van de molen vervangen. Ook aan de staart van de molen moet het nodige gebeuren. Het streven is dat de molen van Nijs tijdens de landelijke molendag in mei 2010 weer kan draaien.

De officiele heropening van deze ruim 100 jaar oude molen staat voor 2 en 3 oktober 2010 gepland. Dan wil de Molenstichting Weerterland de molen van Nijs en de beide Sint Annamolens in Tungelroy en in Keent tijdens een groots opgezet molenweekeinde in Weert officieel heropenen.

zaterdag 3 oktober 2009

Heropening molen De Hoop in Horn

Vanmiddag de Molenstichting Weerterland vertegenwoordigd tijdens de heropening van molen De Hoop in Horn. De feestelijke heropening werd door veel molenvrienden en vertegen-woordigers van molenorgani-saties uit heel Limburg bijgewoond. Bovendien vormde de heropening min of meer het startsein voor de Limburgse Molendag van zondag.

Molen De Hoop, de enige zestienkanter ! van Nederland en waarschijnlijk zelfs van West-Europa is met geld van Monumentenzorg, de Provincie Limburg en de gemeente Leudal het voorbije jaar grondig gerestaureerd. De belangrijkste onderdelen van het werk zijn uitgevoerd door Adiaens Molenbouw uit Weert. Zo moest een nog uit 1925 daterende, geklonken binnenroede vervangen worden. Ook de molenstenen werden gerenoveerd en de hele molen kreeg een schilderbeurt.

Als onderdeel van het plan van aanpak werd ook de omgeving rond de molen aangepakt. Om de molenbiotoop te verbeteren zijn een aantal bomen gerooid en het terrein rond de molen werd opnieuw ingericht. Vrijwillige molenaar Leon Frissen verzorgde rond de heropening van deze molen ook een speciaal project voor leerlingen van de bovenbouw van de basisschool van Horn.

donderdag 1 oktober 2009

In Weert staat Limburgse Molendag in teken van restauraties

De Limburgse molendag, de provinciale open molendag op zondag 4 oktober, staat in Weert dit jaar in het teken van de restauratie van de vier windmolens die eigendom van de gemeente Weert zijn.

Bezoekers aan de Limburgse Molendag kunnen in Stramproy de restauratiewerkzaamheden aan molen De Nijverheid (molen van Nijs) aan de Veldstraat van nabij bekijken. Molenaar Jac Nijs zal tussen 10 en 17 uur bezoekers op de molen rondleiden en tekst en uitleg bij de omvangrijke restauratie van deze uit 1903 daterende bergmolen geven.

Bovendien kan op 4 oktober in Stramproy ook de inmiddels fraai gerestaureerde standerdmolen Sint Jan bezocht worden. Hier laat vrijwillige molenaar Math Beeren belangstellenden tussen 13.00 en 16.00 uur de resultaten van deze geslaagde en inmiddels afgeronde grote opknapbeurt zien.

Andere Weerter molens die zondag tijdens Limburgse Molendag bezocht kunnen worden zijn:
Wilhelmus-Hubertusmolen tussen 13 en 17 uur
De Hoop, Swartbroek van 10 tot 17 uur.
In tegenstelling tot eerdere berichten kan de Broekmolen zondag niet bezichtigd worden.